Het leukste aan de zomer in Utrecht is toch wel de Parade. Wijntjes drinken in het park, misselijk worden in de zweefmolen, (te) gekke theatershows en vooral heel veel gezelligheid. Niet zo leuk is dat er altijd weer een einde komt aan dit vrolijke theaterfestival. Maar nu hoef ik geen jaar meer te wachten op de volgende editie. De Parade is er ook in de winter en je raadt nooit hoe het heet. Juist ja, de Winterparade.

Winterparade

Net als de Parade reist de Winterparade langs een aantal grote steden. Amsterdam, Haarlem en Den Haag zijn de gelukkige winnaars. Ik ga naar Amsterdam. Wie de Parade kent denkt nu misschien “is dat niet wat koud in de winter, zo’n openluchttheaterfestival?” Nee hoor, de Winterparade is gelukkig binnen. In Amsterdam is dat in de Zuiderkerk.

Paradeselfie
Verhalen

De verschillen
Er zijn een paar grote verschillen tussen de Parade en de Winterparade. Allereerst natuurlijk de beroemde zweefmolen. Die hebben ze niet meegenomen naar de Zuiderkerk.
Een ander groot verschil: tijdens de Winterparade hoef je geen wiskundige schema’s te maken om ervoor te zorgen dat je alle hoogtepunten meemaakt. Hier zit je ontspannen aan een meterslange tafel en krijg je elke show voor je neus geserveerd. Net als de stevige Hollandse maaltijd en de wijntjes.


Hoofdgerecht

Met voor je neus geserveerd bedoel ik ook echt voor je neus. De voeten gaan tijdens de Winterparade van de vloer en op de tafel. Serveren, dansen, acteren en zingen, alles gebeurt op dezelfde plek als waar mijn bordje eten staat.

Winterparade
Het eten wordt bovenop de tafel uitgeserveerd


In de kerk staan vier lange tafels waar vier verschillende shows rouleren. Om geen last te hebben van elkaar krijgen we steeds koptelefoons op, zodat we alleen de geluiden van onze show kunnen horen. Handig! Grappig effect is dat ik mensen aan een andere tafel uitbundig zie klappen terwijl ik geroerd ben door een emotionele dialoog tussen vader en zoon op mijn tafel.

Winterparade
Het lopend buffet

Winterparade

Mijn absolute favoriet is de muzikale voorstelling van Club Gewalt. Zij brengen bekende kerstverhalen bij elkaar in een mengeling van Nederlands en Engelstalige rap en soul. Wauw, wat kunnen die meiden zingen! Van mij mag deze voorstelling nog wel een keer. Zelf zeggen ze over hun optreden: “in the end it is all about liefde.” En zo is het maar net.

Winterparade
Winterparade

Na het toetje vraagt de presentator ons allemaal naar voren te komen. Tijdens één van de voorstellingen hebben we een driestemmig akkoord geoefend en nu gaan we dat met z’n allen, (dat is 200 man) nog eens over doen. Met de akoestiek van de kerk klinkt ons gezang zo overweldigend dat ik er rillingen van krijg. Van die 200 mensen ken ik er maar eentje, maar we produceren het geluid van een professioneel koor dat al jaren samen zingt. Iedereen is onder de indruk en we geven onszelf dan ook een daverend applaus.

Koor2

Koor

Die handige koptelefoons worden na afloop weer uitgedeeld zodat we de kerstkilo’s er weer af kunnen dansen tijdens de silent disco. Natuurlijk dansen we op de tafel.

Winterparade
De silent disco als swingende afsluiter


Handige weetjes over de Winterparade

  • De Winterparade in Amsterdam is helaas afgelopen. Op 2 en 3 januari staat de Winterparade in Haarlem en op 14 februari in Den Haag. (Origineel Valentijnscadeautje!)
  • Kaartjes kosten € 37,50 per persoon. Dat is inclusief driegangenmenu, maar exclusief de drankjes.
  • Bier kost € 2,50, wijn € 3,50 en koffie en thee € 2,-.
  • Het menu bestaat uit soep, brood met dipjes, winters stoofvlees met pastinaakpuree en een chocolademuffin toe. Voor vegetariërs is er een alternatief gerecht.
  • Bij binnenkomst staan de deuren lang open en het duurt even voor een ruimte zo groot als een kerk weer opgewarmd is. Een extra sjaal of vest is geen overbodige luxe.
  • Het hele programma duurt ongeveer drie uurtjes. Daarna kun je natuurlijk nog lekker swingen tijdens de silent disco.
  • Aan de Winterparadetafel is plek voor iedereen. Je hoeft niet super cultureel ingesteld te zijn om van de voorstellingen te kunnen genieten. Je zult misschien niet alles als een hoogtepunt ervaren, maar de shows zijn zo uiteenlopend dat er wel iets leuks voor jou tussen moet zitten. En anders leun je achterover en geniet je van de fantastische sfeer en het eten.

Dit kost de Winterparade voor één persoon:

Screenshot_2014-12-30-14-14-57

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.