Ik ben een zomermens. Ik houd van licht, zon en warmte. Ik zie altijd vreselijk op tegen de winter. Gelukkig zijn er genoeg lichtpuntjes om mijn winterdepressie te laten wegsmelten. Bijvoorbeeld in Amsterdam. Van 27 november tot en met 18 januari lichten de stad en mijn humeur op tijdens het Amsterdam Light Festival.

Gatekeepers
‘The Gatekeepers’ bewaken de monumentale schilderijen die in de Hermitage hangen


Meer dan 39 kunstwerken van internationale artiesten verlichten de binnenstad van onze hoofdstad. Het thema is ‘A Bright City’, waar elke artiest zijn eigen interpretatie aan heeft gegeven. Er zijn twee routes door de stad om het lichtspektakel te bewonderen. De vaarroute Water Colors en de wandelroute Illuminade. Op de wandelroute moet je nog even wachten, die is van 11 december tot en met 4 januari. Ik ben uitgenodigd om de eerste vaarroute mee te maken.

Lichtspektakel vanaf het water
Na de officiële opening van het Amsterdam Light Festival door burgemeester Eberhard van der Laan stap ik in de rondvaartboot. Het regent een beetje, dus ik ben blij dat ik droog zit. Op tafel staan nootjes en ik bestel een glaasje witte wijn. Vanavond ga ik eens lekker onderuit zitten en genieten.

Rondvaart Water Colors

De lichten in de boot gaan uit, zodat we de lichtjes buiten beter kunnen zien. De gids aan boord is van grote toegevoegde waarde. Hij vertelt alles wat ik wil weten over de kunstwerken. Wie heeft het gemaakt, wat betekent het en wat gebeurt er nou precies. Bijvoorbeeld over de ‘Light Bridge’, gemaakt door Nederlands ontwerpbureau Tjep. De lampjes zijn een upgrade van de bestaande lampenboogjes die aan de Amsterdamse bruggen zijn vastgemaakt. De lichtjes reageren op beweging. Als een fietser over de brug fietst, beweegt er een rood lichtje mee.

Amsterdamse burggen
Kunnen niet alle bruggen zo’n upgrade krijgen?


Bij mij aan tafel zitten twee artiesten uit Israël die gewerkt hebben aan één van de kunstwerken: de House of Cards. Zij vinden het reuze spannend en grijpen allemaal naar hun camera als we langs het kunstwerk varen. Dat begrijp ik wel, want het ziet er spectaculair uit. Het prachtige kunstwerk is gemaakt van 125 gigantische, lichtgevende spelkaarten. Ik word gelijk gerustgesteld: het kaartenhuis kan niet instorten.

House of cards
Het indrukwekkende kunstwerk staat te shinen voor het Centraal Station


Met het Eindhovense Glow nog vers op mijn netvlies had ik hoge verwachtingen van het Amsterdam Light Festival. Veel meer dan in Eindhoven zijn de lichtinstallaties in Amsterdam een onderdeel van de stad geworden. Maar Glow had kunstwerken waar ik uren naar kon kijken. Welk lichtfestival beter is? Dat is niet te zeggen. De festivals zijn zo verschillend en indrukwekkend op hun eigen manier. De enige overeenkomst: je moet ze allebei bezocht hebben.

kerstverlichting
Ook de ‘gewone’ kerstverlichting in Amsterdam vind ik al aardig indrukwekkend


De vaarroute: Water Colors
Water Colors is een vaarroute van ongeveer 75 minuten door het Oosterdok, de Herengracht en de Amstel. De meeste lichtkunstwerken hangen boven de grachten en zijn vanaf de boot van dichtbij te bewonderen. Bij het Centraal Station zijn de opstapplaatsen bij verschillende rederijen. Bij Rederij Kooij heb je voor € 18,- per persoon de goedkoopste rondvaart langs de Water Colors. De audiotour met uitleg over de kunstwerken is inbegrepen in de prijs. Je kunt de Water Colorsvaarroute zo gek maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld een snertcruise voor € 47,50 per persoon bij Rederij de Nederlanden. Onderweg krijg je snert met roggebrood en kun je onbeperkt drinken.

De wandelroute: Illuminade
Illuminade is een wandelroute van ongeveer 90 minuten in de Plantagebuurt. Je loopt langs meer dan 20 lichtwerken van jonge kunstenaars. Sommige kunstwerken zie je ook bij Water Colors. De wandelroute begint bij het Festivalhart bij de Blauwbrug. Dat is ongeveer 100 meter lopen vanaf tramhalte Waterlooplein. Je kunt de wandeltour zelf lopen, of met een gids. Voor € 12,50 vertelt de gids je alles over de kunstwerken. De rondleidingen met gids beginnen om 17.00 uur en zijn online te boeken. De laatste rondleiding is om 20.30 uur.

Pompen
Om de tulpen boven water te krijgen moet er flink gepompt worden met de oude fietspompen
tulpen
Niet te snel opgeven, de beloning is de moeite waard


Dit moet je weten voor je het Amsterdam Light Festival bezoekt:

  • Je kunt de kunstwerken boven de grachten ook vanaf de kant bekijken. Dan is het helemaal gratis. Of huur een fiets, net zo makkelijk.
  • De vaar- en wandelroutes staan in het programmaboekje, dat je gratis kunt ophalen bij het tijdelijke Festivalhart. Daar kun je ook de route beginnen.
  • Tijdens het Amsterdam Light Festival worden er heel veel extra activiteiten georganiseerd. Op de website vind je een overzicht van alle programmaonderdelen. Ik kies vast een paar hoogtepunten voor je uit:
  • Voor de sportievelingen onder ons, op 17 januari is er een Light the Night Run. 10 kilometer door het Vondelpark langs mooi verlichte rondes.
  • Wil je niet met een lege maag op stap? Bij het Amstel Hotel kun je voor € 55,- per persoon een superchique high tea met prosecco krijgen. Daarna neemt een gids je mee langs de lichtkunstwerken.
  • Van 8 tot en met 11 januari is er een extra tentoonstelling van zestien lichtinstallaties in Park Frankendael. De tentoonstelling heet Parklicht en is gratis te bezoeken.
  • Op 18 december kun je de Illuminadetour afsluiten met een kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge. Het concert is te bewonderen in het licht van honderden kaarsjes en kost € 35,- per persoon.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.