Mijn vriend heeft mij dit verhaal misschien wel vijf keer verteld: over de ochtend dat het Museumplein ontruimd wordt, de scherpschutters uit de dakkapellen hangen en hij met moeite op zijn werk komt. Die ochtend hangen er drie helikopters boven Amsterdam, omdat de president van Amerika het Rijksmuseum bezoekt. Tien minuten krijgt de arme man, om al het moois in het beroemdste museum van Nederland te bekijken.

fietstunnel

Ik ken de foto’s van lange rijen voor de ingang, dus besluit ik op een regenachtige ochtend te gaan, in de hoop dat de drukte wel meevalt. En dat is zo. Gelukkig! Met mijn Museumkaart loop ik in één keer door en voor ik het weet ben ik omringd met de bekendste kunstschatten van Nederland.

Het gerenoveerde gebouw is van binnen net zo indrukwekkend als van buiten
Het gerenoveerde gebouw is van binnen net zo indrukwekkend als van buiten

renovatie

Trappenhuis

Natuurlijk gaat een blog over het Rijksmuseum ook over Rembrandts Nachtwacht. Want dat is misschien wel het meest indrukwekkende meesterwerk in het museum. Niet voor niets hangt het schilderij aan het einde van de eregalerij in het prestigieuze gebouw. The Night Watch; daar komen toeristen voor naar Amsterdam gevlogen.

Met de uitlegkaart kom ik alles te weten over de Nachtwacht. Wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt aan de linkerkant een stuk van zijn schilderij heeft afgesneden?
Met de uitlegkaart kom ik alles te weten over de Nachtwacht. Wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt aan de linkerkant een stuk van zijn schilderij heeft afgesneden?


Hoe interessant en indrukwekkend de Nachtwacht ook is, de rest van het museum is jouw aandacht ook meer dan waard. De verdiepingen zijn verdeeld over kunstvoorwerpen uit verschillende eeuwen. Ik raad je aan per verdieping de tijd te nemen om alles te leren, te bekijken en te lezen wat je interessant vindt. Als je meteen richting de Nachtwacht stormt mis je misschien wel een veel boeiender kunstwerk. Smaken verschillen, toch?

NachtwachtPixel
Kijken

Ik sta echt even ademloos te kijken naar de Nachtwacht, maar raak al snel verveeld door de schreeuwende schoolklassen en dringende toeristen. Als ik jou was, zou ik Rembrandt verder in stilte opzoeken. Ik zoek Rembrandt van Rijn op een rustiger plekje, in de oude Cuyperbibliotheek. Dankzij het bordje ‘silence please’ kun je een speld horen vallen in de studiezaal uit de 19de eeuw. Zolang je de stilte respecteert mag je er gewoon binnenlopen en je in alle rust verdiepen in de collectie van het Rijksmuseum. Wauw!

Bibliotheek

Van al die opgedane kennis krijgt een mens honger. Dat komt mooi uit, want het Rijksmuseum heeft een stijlvol restaurant in de grote entreezaal. Het is er wel druk, dus de kans is groot dat je even op een tafeltje moet wachten. Want ja, iedereen wil wel een kopje koffie drinken in het Rijksmuseum.

RestaurantRijks

Voor Obama hoop ik dat hij nog eens terugkomt, want tien minuten is eigenlijk niet eens genoeg om alleen de Nachtwacht te bekijken. Als dat gebeurt, zorg ik wel dat mijn vriend een dagje vrij neemt van zijn werk.

Misschien trekt de Amerikaanse president dan ook wel zijn schaatsen aan, want de hele winter staat deze gezellig ijsbaan tegen de achtergrond van het Rijksmuseum
Misschien trekt de Amerikaanse president dan ook wel zijn schaatsen aan, want de hele winter staat deze gezellige ijsbaan tegen de achtergrond van het Rijksmuseum


Tips voor een bezoek aan het Rijksmuseum:

  • Bij het Rijksmuseum zijn er drie rijen. Eén rij om het gebouw in te komen; één rij voor een kaartje en één rij bij de garderobe. Voorkom wachten in de eerste rij door zo vroeg mogelijk te komen. Het museum opent om 9.00 uur. De tweede rij sla je over door online vast een kaartje te kopen, of door een Museumkaart aan te schaffen. De derde rij kun je alleen skippen­ als het mooi weer is en je geen jas aan hoeft.
  • Neem geen (grote) rugtas mee, anders sta je alsnog in de rij bij de garderobe. Die mogen namelijk niet mee naar binnen.
  • In alle rust het museum bekijken? Vermijd schoolvakanties en feestdagen.
  • Neem de tijd om te ontdekken waar je naar kijkt. Een schilderij komt pas tot leven als je het verhaal erachter kent. Een audiotour is een goed idee.

Dit kost een uitgebreid bezoek aan het Rijksmuseum:

Screenshot_2015-01-28-11-43-17

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.