Het Lloyd Hotel in Amsterdam is een hotel met een verhaal. Oost-Europese landverhuizers, joodse vluchtelingen en Amsterdamse criminelen hebben er geslapen. En nu is het een hotel en kan ik er dus ook slapen. Zo’n kans laat ik niet aan me voorbij gaan, dus boek ik een kamer in het meest ongewone hotel van Amsterdam.

Fruitschaal
Als welkom een schaaltje fruit. Lekker!


Zo begon het..
Het imposante gebouw staat aan de Oostelijke Handelskade, een kwartiertje lopen vanaf het Centraal Station. Aan het begin van de 20ste eeuw is het een komen en gaan van grote vrachtschepen in de dan nog drukke haven van Amsterdam. Het Lloyd wordt in 1918 gebouwd als meeste luxueuze emigrantenhotel, maar is veel te kostbaar en gaat na 14 jaar failliet. De landverhuizers (dat is een ouderwets woord voor vluchtelingen) reizen van Oost-Europa naar Zuid-Amerika en maken een korte stop in Amsterdam. Naast het Lloyd, waar nu restaurant Cantine zit, worden ze gecontroleerd op ziektes en ontdaan van luizen, voor ze met het volgende schip door mogen varen. ‘Ontsmettingsgebouw’ zie je daar nog steeds op de gevel staan.

Lloyd van buiten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het Lloyd als gevangenis gebruikt voor stakers die tijdens de Februaristaking protesteren tegen de Jodenvervolging. Na de bevrijding is het juist voor de verraders uit de WOII en jongens uit de onderwereld. In de jaren ’70 maken zij plaats voor de jongste criminelen in ons land. Tot 1989 doet het pand dienst als jeugdgevangenis.

In de gedeelde badkamer kun je nog zien dat het hotel eerst een andere functie had
In de gedeelde badkamer zijn oude details bewaard gebleven


Nog even kraken kunstenaars de kamers van het dan vervallen pand, totdat de gemeente Amsterdam vraagt wie het beste plan heeft voor dit monumentale gebouw. Het idee voor het Lloyd Hotel en Culturele Ambassade is geboren. In 2004 opent het hotel eindelijk haar deuren.

Restaurant
Het restaurant van het hotel is open en licht door de hoge ramen


Zo is het nu..
Meer dan veertig designers hebben meegewerkt aan het ontwerp van de kamers en de openbare ruimtes. De indrukwekkende geschiedenis van het gebouw is altijd gerespecteerd, waardoor het een goede mix is geworden van modern design en historische details. Helemaal bijzonder: het Lloyd Hotel is het eerste 1 tot 5 sterren hotel ter wereld. Dat betekent dat iedereen, met elk budget, welkom is.

Badkamer
Ik boek een driesterrenkamer met een verborgen badkamer. Hier zie je ‘m niet..
Badkamer
..hier zie je ‘m wel!


Het hotel heeft zoveel te bieden dat je haast niet toekomt aan een bezoek aan de stad. De verhalen van vroeger hangen met foto’s verspreid door de gangen. De Culturele Ambassade, ook onderdeel van het hotel, organiseert exposities, shows en andere kunstzinnige evenementen. Kinderen kunnen het bijzondere verhaal van de 9-jarige Poolse vluchteling Zotia volgen in een interactieve tocht door het hotel. Of neem even de tijd om een van de vele mooie designboeken in de bibliotheek op de vierde verdieping door te bladeren.

LloydTentoonstelling

Boeken

Prinses op de erwt

De ultieme beleving krijg je pas bij een overnachting in het Lloyd Hotel. Of je nou voor 1 of 5 sterren gaat, het is moeilijk kiezen, want elke kamer is weer anders. Een toilet midden in de kamer, een glimmende vleugel of een schommel aan het plafond, zeker is dat achter elke deur een verrassing schuilt. Mijn favoriet? De kamer met het achtpersoonsbed. Superleuk om met vriendinnen te boeken!

8persoonskamer

Badkamer
Als je de delen aan de muur op het bad legt heb je een tafel. Cool!

Kamer

Dit moet je weten voor je een kamer boekt in het Lloyd Hotel:

 • Niet twijfelen. Doen.
 • Afhankelijk van wanneer je gaat, kun je al een 1-sterkamer boeken voor € 45,-. Geen geld, toch! Je hebt dan wel een gedeelde badkamer.
 • Een 5-sterrenkamer kost rond de € 200,- per nacht. De overige sterren zitten daartussen.
 • Op de website kun je alle kamers bekijken. Voor € 35,- extra kun je een specifieke kamer reserveren.
 • De kamer met het achtpersoonsbed is een 5-sterrenkamer. Maar als je de kosten deelt door acht is het juist weer heel goedkoop.
 • Is de locatie toch niet zo handig voor jou? Modedesign hotel The Exchange op het Damrak is van dezelfde eigenaar en heeft ook kamers van 1 tot 5 sterren.

Ken jij nog een ander tof hotel in Amsterdam? Laat het me weten in de comments.

PS. Delen = leuk 🙂

Reacties

  Jaklien

  Ik heb hier onlangs ook geslapen, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik een 2 sterren kamer had en dat die er een beetje Spartaanser uitzag dan die hier op de blog staan.
  Maar zeker een aanrader!

  10/01/2015 at 10:56 am
   daisyscholte
   daisyscholte

   Klopt! Ik heb foto’s gezien van 1 en 2 sterren kamers. Spartaans is een mooie omschrijving. Als je het mij vraagt hoort dat juist bij de beleving van het historische gebouw.
   Groetjes!

   10/01/2015 at 11:06 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.