Dit vind ik zo’n te gek festival, dat moet ik met je delen. Restaurant Day: een wereldwijd voedselfestival waarop iedereen voor één dag een restaurant kan openen. Het idee is simpel. Vier keer per jaar openen hobbykoks en foodies een pop-up restaurant en jij mag komen eten.

Chocoloco

Ik deed ook een paar keer mee: ik verkocht pannenkoeken in het park, deelde (gratis) warme chocolademelk uit aan voorbijgangers en liet zelfs een keer lunchpakketten van vier hoog naar beneden takelen. Je mag het zo gek maken als je zelf wilt. Dat is zo leuk aan dit festival.

Dit jaar geen restaurant voor mij. Ik ga als bezoeker. Leuk! Leuk! Bij vreemde mensen eten. Op de kaart kan ik zien waar de pop-up restaurants precies zitten. Ik ben in Amsterdam en zie dat het er hier maar zeven zijn. Niet zo gek, met de concurrentie van de Rollende Keukens en het Koffiefestival. Vorig jaar stonden er in mei meer dan twintig restaurants op de kaart.

Ik begin met een uitgebreide lunch bij Emilie’s Alley op een binnenplaatsje vlak achter het Rijksmuseum.

Amsterdam hofje
Dit is toch uniek! Hier kom je normaal gesproken niet zomaar.
Emillie's menu
Emilie en haar vriendinnen hebben een klein menukaartje gemaakt. Ik mag drie dingen aanstrepen die ik wil eten. Koffie, thee en limonade worden onbeperkt geschonken.


De dag begon druilerig, maar inmiddels is de zon doorgebroken. Ik ruik hoe de vochtige planten opdrogen door de warmte van het licht. De binnenplaats loopt langzaam vol en er is te weinig plek voor iedereen. Emilie’s buren halen behulpzaam al hun stoelen en tafeltjes naar buiten. Het is lekker druk en de dames in vrolijke schortjes haasten zich om hun gasten van lekkers te voorzien.

Eten
Ik zit echt te smullen van mijn hartige pannenkoekjes en mix van smaakvolle salades.


Alsof de sfeer nog niet goed genoeg is, haalt één van de gasten zijn gitaar tevoorschijn en begint een kalm liedje te spelen. Begeleid door de snaren zingt zijn zus het liedje mee. Het hele tafereel is heerlijk zoetsappig. Ik ga er zelfs een beetje van schommelen in mijn stoel.

gitaar

Na het luchtige citroentaartje toe is het tijd om plaats te maken voor de volgende gasten. Emilie’s Alley is zo’n succes dat de volgende lekkerbekken alweer staan te wachten op een lege stoel.

Restaurant Day
Intussen werken de meiden van Emilie’s Alley hard door.


Na lekker wat struinen door de stad besluit ik nog een tweede pop-up te bezoeken. Dit keer een afhaalrestaurant met zelfgevouwen dumplings en verse loempia’s. Aan de Van Woustraat staat de voordeur al open. ‘You’re welcome, don’t be shy’ hangt er op een papiertje. Het is gek om zomaar bij vreemden naar binnen te lopen, maar vandaag mag het.

Binnen word ik warm ontvangen door Megan die net een paar dumplings staat te stomen. Terwijl ze mijn bestelling klaarmaakt kletsen we over van alles en nog wat. Zij komt uit Amerika en woont in Amsterdam met haar Britse vriend. Tussendoor ontvangt ze de volgende afhaler, die vooraf heeft besteld. Dat kan dus ook. Wat leuk! Megan hoopt ooit een eigen cateringbedrijf te beginnen. Dit is een leuke manier om het te proberen.

Pinch Restaurant Day

Kon ik maar oneindig eten. Dan was ik naar alle tijdelijke restaurants gegaan. Er zijn bijvoorbeeld ook nog cupcakes, quiches en Zweedse hapjes te proeven in Amsterdam. In het Flevopark wordt zelfs uitgebreid gekookt met restjes. En wat dacht je van Utrecht? Daar is een eendagsrestaurant waar je een driegangen-dessert kunt eten. Daar droomt toch iedereen van?

Wil je ook meedoen aan Restaurant Day, als bezoeker of als host? Lees hier de tips van een expert:

 • Restaurant Day is vier keer per jaar, afwisselend op zaterdag of op zondag. De volgende editie is op zondag 16 augustus.
 • Bezoekers hoeven niets te doen, behalve de website in de gaten te houden voor de restaurants in hun buurt. Daar staat alle informatie over het eten, de locatie, tijden en prijzen.
 • Wil je zelf een restaurant beginnen? Het is simpel: bedenk wat het concept van jouw restaurant is en meld je aan. Als je alles hebt ingevuld komt jouw restaurant automatisch op de kaart te staan.
 • Maak het zo gek als je zelf wilt. Organiseer een gezellig tafeldiner in huis, een barbecue in de tuin, een diner in het donker, een picknick in het park of een cocktailbar op zolder.
 • De Facebookpagina’s van Restaurant Day in Nederland promoten de restaurants, maar je mag het zelf ook van de daken schreeuwen. Hoe meer mensen ervan weten, hoe leuker het is.
 • Het festival is bedoeld als ode aan lekker eten, samen zijn en spontaniteit. Als je dat als host of gast in gedachten houdt kan het alleen maar goed gaan.
 • Als je vragen hebt, stel ze gerust in de comments hieronder. Als ervaringsdeskundige help ik je graag op weg!

Reacties

  Dieneke

  Mooi stuk. Wij wonen zelf in Emmen, en vinden het leuk om eens per jaar een dagje hoofdstad te doen. We pakken een paar musea en slenteren wat rond. We sluiten het graag af in een mooi restaurant. Dit is een leuk initiatief met de tijdelijke restaurants, één om onze agenda op af te stemmen.

  28/09/2016 at 10:47 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.