Veel reizigers zien Alabama alleen als een staat waar je doorheen moet om naar Florida of Atlanta te gaan. Maar wie de snelweg durft te verlaten, ziet dat de staat zelf ook een bestemming kan zijn en niet alleen een weg naar ergens anders. Ik heb meer roadtrips in Alabama gemaakt dan waar dan ook ter wereld. En elk bezoek brengt weer nieuwe ontdekkingen en avonturen, zodat ik telkens weer terug wil blijven komen. Dit is mijn top zes van redenen om Alabama te gaan verkennen.

Sport
Het lijkt misschien vreemd dat sport op de lijst staat, aangezien de staat geen professionele football- of honkbalteams heeft. Maar Alabama is een sportmekka voor iedereen die van golf, universiteits-football, NASCAR-autoracen of sportvissen houdt.

Het Robert Trent Jones Golf Trail is een verzameling van 426 championship holes op 26 openbare golfbanen op 11 verschillende locaties in Alabama. De prachtige golfbanen zijn ontworpen door de legendarische golfbaanarchitect Robert Trent Jones en werden gefinancierd door het pensioenfonds van de staat. Sommige holes hebben wel 12 tee-boxes omdat de tees gekoppeld zijn aan vaardigheid in plaats van leeftijd of geslacht. Iedere golffanaat wil ten minste eenmaal in zijn of haar leven deze hele golftrail gespeeld hebben.

Alabama

Wist je dat in de afgelopen zeven jaar het nationale kampioenschap universiteits-football vijf keer is gewonnen door een team uit Alabama? De University of Alabama bracht in 2009, 2011, 2012 en 2015 de beker mee naar huis. Auburn University werd kampioen in 2010. Ook al kun je geen kaartjes voor een wedstrijd krijgen, dan mag je in ieder geval het eten en de sfeer van het ‘tailgaten’ (barbecuen op de parkeerplaats) op een wedstrijddag niet missen. De passie en energie van de fans van het universiteits-football is ongeëvenaard in de sportwereld.

De Talladega Superspeedway in Talladega (Alabama), is met 4,28 kilometer het langste racecircuit van NASCAR. Als het je niet lukt om tijdens een race in de stad te zijn, is het nog steeds de moeite waard om een bezoek te brengen aan de International Motorsports Hall of Fame and Museum. Mocht je je heel dapper voelen, dan kun je rijden in een echte NASCAR-raceauto op het superspeedway-circuit met het Dale Jarrett Racing Adventure.

De Golfkust van Alabama is een paradijs voor sportvissers. De Alabama Deep Sea Fishing Rodeo is zelfs het grootste vistoernooi van de wereld met een prijzengeld tot een miljoen dollar! Alabama heeft ook talloze rivieren en meren waar je kunt zoetwatervissen.

Alabama

Geschiedenis
De bekende inwoners van Alabama, waaronder George Washington Carver, Helen Keller, Hank Williams, Jesse Owens, Nat King Cole, Hank Aaron, Willie Mays, Harper Lee en Condoleezza Rice, zijn niet de enigen die een rol spelen in de rijke geschiedenis van de staat die vol verhalen zit. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, wil je zeker enkele van deze bekende plaatsen bezoeken. In de 300 jaar oude havenstad Mobile is het Mardi Gras ontstaan. Deze stad heeft alle charme van New Orleans, maar zonder de enorme aantallen toeristen.

De stad Selma in Alabama is opgenomen in het U.S. National Register of Historic Places, omdat deze een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig van de vorige eeuw. Vooral bezienswaardig is de Edmund Pettus Bridge waar de bloedige confrontatie plaatsvond tussen de staatspolitie en de demonstranten die naar Montgomery marcheerden. Selma was ook de woonplaats van de befaamde ‘slapende profeet’ Edgar Cayce.

Het slagschip USS Alabama deed dienst op zowel de Atlantische als de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Het is nu is het pronkstuk van het Battleship Memorial Park in Mobile Bay. Het park heeft behalve het slagschip ook historisch oorlogsmaterieel waaronder een onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog, een P-51 Mustang, waar de Tuskegee Airmen in vlogen, en een B-52 bommenwerper.

In het Moundville Archaeological Park op de oevers van de Black Warrior River vind je 26 grote aarden grafheuvels gemaakt door Native Americans tussen 1000 en 1450 na Chr. Dit park heeft ook een museum, café en souvenirwinkel.

Alabama

Natuurschoon
Alabama is gezegend met een aantal van de prachtigste landschappen van de Verenigde Staten. Neem vooral je fototoestel mee om het overweldigende natuurschoon vast te leggen van de Tennessee River, die door de bergen in het noorden kronkelt, de witte zandstranden aan de Golf van Mexico en de talloze oude boerderijen en statige plantages daartussenin. De zonsondergangen vanaf de Fairhope Municipal Pier en langs de Black Warrior River in Tuscaloosa zijn onvergetelijk.

Alabama

Wetenschap
Het U.S. Space & Rocket Center in Huntsville in Alabama is het grootste ruimtevaartmuseum ter wereld. Niet alleen kun je een indrukwekkende verzameling raketten bewonderen, maar ook de spaceshuttle Pathfinder, de Apollo 16 Command Module, de Skylab Orbital Workshop, een maansteen van de Apollo 12-missie en de eerste Amerikaanse satelliet, de Explorer 1. Het museum heeft een aantal interactieve tentoonstellingen, IMAX-films en simulators. Dit centrum is een van de populairste attracties in de staat Alabama.

Alabama, Space & Rocket Center

Eigenaardig
De charme van Alabama wordt mede bepaald door zijn vele eigenaardigheden, wat een rood trip door de staat zo vreselijk leuk maakt. Dit zijn enkele curiositeiten die zeker een kijkje waard zijn. Het Unclaimed Baggage Center in Scottsboro lijkt op een enorme kringloopwinkel waar niet-opgehaalde of kwijtgeraakte stukken bagage van vliegvelden worden verkocht.

In het hart van de binnenstad van Enterprise staat een monument voor een Boll Weevil, oftewel een katoensnuitkever. Met dit monument wordt het ongedierte herdacht dat de katoenoogsten vernietigde, als gevolg waarvan de boeren overgingen op het verbouwen van pinda’s en zeer welvarend werden. Vlak buiten Elberta is Bamahenge te vinden, een replica van Stonehenge op ware grootte, maar dan gemaakt van glasvezel. De Ave Maria Grotto in Cullman is een park van anderhalve hectare groot met een verzameling van 125 miniaturen van ‘s werelds bekendste altaren en historische gebouwen, gebouwd door ene Broeder Joseph, een gebochelde monnik.

Alabama

Barbecue
Iedereen in Alabama deelt de passie voor BBQ. Barbecue is een zeker zo belangrijk onderdeel van de lokale cultuur als football en godsdienst. Daardoor zijn er ongeveer evenveel barbecuerestaurants als kerken, en dat zegt nogal wat in het hart van de Bible Belt. Als je dus door Alabama reist, mag een heerlijke barbecuemaaltijd niet ontbreken. Elke ‘pit master’ heeft een eigen stijl en filosofie over de juiste wijze om een varken te grillen. Ik raad je aan een plaatselijke inwoner te vragen waar je de beste BBQ van de stad kunt vinden. Iedereen heeft daar namelijk wel een mening over. Zelf heb ik als mijn favorieten Dreamland Bar-B-Que in Tuscaloosa, Archibald’s BBQ in Northport en Big Bob Gibson Bar-B-Q in Decatur ontdekt.

Alabama

Midlife Road Trip
Geniet van je middelbare leeftijd! Kijk naar hoe Sandi en Rick je meenemen op een gezellige rondreis en ontmoet fantastische mensen, bezoek interessante plekken, proef verrukkelijke gerechten, probeer nieuwe dingen en ervaar alles wat het leven te bieden heeft. Ten slotte vormt de Midlife Road Trip de ideale therapie voor een midlifecrisis!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.