Ik heb fijne herinneringen aan mijn familie, die samen net in een camper paste voor een reis richting het zuiden, van New York naar Florida. Hoe onaangenaam de rit over de I-95 vaak ook was, ik wist dat zodra we de staatsgrens tussen Florida en Georgia bereikten, er een versgeperst glaasje Florida-sinaasappelsap op ons te wachten zou staan in het bezoekerscentrum. We verzamelden hier allerlei brochures over alles van alligators en witte zandstranden tot Walt Disney World® en dinosauriërs.

Mijn vader hield nooit zo van de vaste toeristische plekken. Als hij opeens iets zag of ergens nieuwsgierig naar werd, gingen we altijd van de toeristenroute af op zoek naar iets geweldigs. Florida heeft talloze interessante, soms rare, maar altijd onvergetelijke attracties en fotokansen langs de weg.

Hier volgen 9 unieke plekken die je zeker moet zien als je je ooit in dit deel van Amerika bevindt.

  1. Coral Castle, Homestead. Edward Leedskalnin, een kleine man van amper 1,50 meter en 45 kilo, verhuisde in 1918 naar Florida en begon hier met de bouw van een kasteel van twee verdiepingen met meer dan 1100 ton koraalsteen, dat hij zelf had gewonnen, vervoerd en uitgehouwen. 28 jaar lang werkte Edward alleen aan het kasteel, met onder andere een werkende zonnewijzer, een met zonne-energie verwarmd bad en een tafel van 3 ton. Hij heeft altijd heel geheimzinnig gedaan over hoe hij dit klusje in zijn eentje heeft kunnen klaren. Hoewel er verschillende theorieën over bestaan, weet niemand het antwoord zeker.

Coral Castle in Florida

  1. Skunk Ape Research Headquarters, Ochopee. De zogeheten ‘skunk ape’ (stinkdier-aap), Florida’s versie van Bigfoot, is een sterk-ruikend, groot, harig, tweevoetig dier dat naar zeggen in de Florida Everglades woont. Er is natuurlijk geen betere plek voor het Skunk Ape Research Headquarters dan in de achtertuin van dit dier zelf! Hoewel je de legende waarschijnlijk niet zelf in het wild zult tegenkomen, kun je in het souvenirwinkeltje terecht voor een aandenken. Je vindt hier allerlei producten in het teken van het dier, van T-shirts tot shotglazen.

 

  1. Presidents Hall of Fame, ClermontDe Presidents Hall of Fame vormt een eerbetoon aan de leiders van Amerika. Enkele voorbeelden die tot de collectie behoren zijn een gedetailleerde replica van het Witte Huis op een schaal van 1:12, een jurkenverzameling van verschillende First Ladies, voorwerpen uit het Witte Huis en een reeks kerstkaarten. Het bevat een van de grootste verzamelingen presidentiële memorabilia van de Verenigde Staten. Maak zeker foto’s van een schaalmodel van Mount Rushmore en een levensecht wassen figuur van de 44e Amerikaanse president.

 
Tarpon Springs in Florida

  1. The Sponge Docks, Tarpon Springs. Toen in 1905 de eerste Grieken in Tarpon Springs arriveerden, brachten zij hun kennis over sponsduiken met hen mee. Gedurende de jaren erna openden ze Griekse restaurants, cafés en winkels, waardoor deze charmante Griekse plaats aan de westkust van Florida ontstond. Van moussaka in het restaurant Mykonos Authentic Greek Cuisine tot het bekende museum Spongeorama, dit pittoreske stukje Griekenland vormt een fantastische plaats aan het water.

 

  1. Warm Mineral Springs, North Port. Warm Mineral Springs is de enige warmwaterbron in de staat Florida, en de grootste mineraalwaterbron ter wereld. Het water bevat het hoogste mineraalgehalte van Amerika en het op twee na hoogste ter wereld, met meer dan 50 mineralen die heilzaam zijn voor aandoeningen zoals artritis, gewrichtsklachten, huidaandoeningen en ontstekingen. Omdat temperaturen hier het hele jaar door rond de 30 graden liggen, is het niet verwonderlijk dat bezoekers van over de hele wereld hiernaartoe komen om hun vermoeide botten te weken. Het is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur en heeft een entreeprijs van zo’n 18 euro (20 dollar) per volwassene, per dag.

 

  1. Winterse aardbeihoofdstad van Amerika, Plant City. Plant City, Florida, wordt niet voor niets de winterse aardbeihoofdstad genoemd! Hier wordt namelijk in de winter driekwart van de Amerikaanse aardbeien geproduceerd. Alleen al de Florida Strawberry Growers Association verbouwt aardbeien op meer dan 4450 hectare landbouwgrond, dat goed is voor zo’n 20 miljoen bakjes. Dat zijn pas veel aardbeien! Deze zoete, sappige, rode aardbeien zijn overal in de regio op markten verkrijgbaar, maar mijn persoonlijke favoriet is Parkesdale Farms. Je vindt hier namelijk alles van aardbeienmilkshakes tot aardbeientaart, jams en geleien. Sinds halverwege de 20e eeuw viert Plant City de aardbei jaarlijks tijdens het Florida Strawberry Festival, een van de 40 beste festivals van Amerika. Het festival vindt plaats tussen eind februari en begin maart.

 

  1. Jules’ Undersea Lodge, Key Largo. De Jules’ Undersea Lodge is het eerste onderwaterhotel ter wereld, gebouwd in de jaren 70 als onderwaterlaboratorium voordat het zijn huidige locatie kreeg in de lagune van het Key Largo Undersea Park. Het hotel heeft een goed uitgeruste keuken, douches, twee slaapkamers en een groot, rond raam om naar de vissen te kijken. Je kunt er drie uur verblijven voor ongeveer 130 euro (150 dollar) per persoon, met een minimumverblijf van 2 personen, of 24 uur voor 600 euro (675 dollar) per persoon. Je hebt een duikcertificaat nodig om er te komen (het ligt zo’n 6,5 meter onder het wateroppervlak) of je kunt ter plaatse het Discover SCUBA-duikcertificaat van het hotel halen.

 
Florida

  1. Met zeekoeien zwemmen in de rivier Crystal. Het kustelijke water van de rivier de Crystal heeft het meest aantal zeekoeien aan de westkust van Florida. Zeekoeien kunnen tot wel 540 kilo zwaar worden, maar staan bekend als vriendelijke reuzen en vormen geen gevaar. Er worden een aantal professioneleexcursiesop de rivier aangeboden, waarbij je een wetsuit, masker en snorkel krijgt. Na een korte instructie zwem je zo met zeekoeien!
  1. Morikami Museum & Japanese Gardens, Delray Beach. Halverwege tussen Delray Beach en Boca Raton ligt Yamato. Ooit vormde dit een kleine gemeenschap van Japanse boeren die begin 20e eeuw ontstond om nieuwe oogst- en landbouwtechnieken in de staat te introduceerden. Tegenwoordig vormt het een museum en tuin die de traditionele en moderne cultuur van Japan tonen en het verhaal van de Yamato-kolonie vertellen. Op bepaalde zaterdagen kun je drie ceremonies bijwonen: sado (theeceremonie), koto (traditioneel snaarinstrument) en kitsuke (kimonocultuur). Geniet van deze authentieke Japanse culturele ervaring waarbij je zeker vermaakt, geïnformeerd en geïnspireerd zal worden.

Hoewel veel van de iconische avonturen uit mijn jeugd niet langer in Florida bestaan, heb ik altijd mijn herinneringen nog. En er zijn nog tientallen andere dingen die je kunt zien en doen in de Sunshine State waar je zeer waarschijnlijk geen weet van hebt. Met een beetje speurwerk kun je enkele van de meest unieke, bijzondere en vreemde bezienswaardigheden van Florida ontdekken.

Midlife Road Trip
Geniet van je middelbare leeftijd! Kijk naar hoe Sandi en Rick je meenemen op een gezellige rondreis en ontmoet fantastische mensen, bezoek interessante plekken, proef verrukkelijke gerechten, probeer nieuwe dingen en ervaar alles wat het leven te bieden heeft. Ten slotte vormt de Midlife Road Trip de ideale therapie voor een midlifecrisis!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.