Je kunt in Londen natuurlijk naar de grote, bekende musea gaan, zoals de Tate Galleries en The British Museum, maar er zijn ook wat minder bekende, kleinere musea die een bezoek waard zijn. Dit zijn de interessantste en meest verrassende musea van Londen:

Garden Museum, musea van Londen
Garden Museum, foto: Karen V Bryan via VisualHunt / CC BY-ND

Tuinliefhebbers moeten absoluut naar het Garden Museum, gevestigd in de voormalige kerk St. Mary at Lambeth naast Lambeth Palace op de South Bank van de Thames. Het museum is heerlijk rustig midden in de drukte van Londen. Er is een (niet heel grote) tuin en in de oude kerk zijn wisselende exposities te zien met tuinen als thema. Daarnaast beschikt het museum over een uitgebreide verzameling schilderijen, historische tuingereedschappen en tuinontwerpen. In het restaurant van het museum, het Garden Café, kun je uitstekend lunchen. Entree: £ 7,50,- per volwassene, open vanaf 10.30 uur.

Charles Dickens en Sherlock Holmes
Het Charles Dickens Museum op Doughty Street nr. 48, waar Charles Dickens van 1837 tot 1839 woonde. Hij schreef er enkele van zijn bekendste boeken, waaronder Oliver Twist en Nicholas Nickleby. Sinds 1925 is in dit voormalig woonhuis het museum gevestigd, dat je een interessant inkijkje geeft in het leven van Dickens. Alle vertrekken zijn in Victoriaanse stijl ingericht, zoveel mogelijk met persoonlijke bezittingen, schilderijen, brieven en manuscripten van de schrijver. Je kunt alle vertrekken bekijken, van de eetkamer en de keuken tot de slaapkamers, badkamer en wijnkelder. Het museum heeft ook een café, met binnentuin en terras. Entree: £ 8,- per volwassene.

Sherlock Holmes Museum

Volgens de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle woonden Sherlock Holmes en Doctor Watson op 221b Baker Street. Op dit adres is nu het Sherlock Holmes Museum te vinden; een must-see voor fans! Het is authentiek ingericht, met een winkeltje waar je collectors items kunt kopen. Het museum is klein, de entree is in verhouding misschien best hoog (£ 10), maar desondanks staat er vaak een rij voor de ingang. Hou dus rekening met een wachttijd.

Nostalgie
Het Museum of Brands, Packaging & Advertising is minder saai dan het klinkt. Dit museum heeft een uitgebreide verzameling van verpakkingen en advertenties van bekende (en minder bekende) merken door de jaren heen. Je gaat terug in de tijd met Rimmel-cosmetica uit 1890, Mars, Rolo en KitKat uit de jaren ’30 en een Chopper bike uit de jaren ’70. Nostalgie ten top! De veranderingen in o.a. het design van verpakkingen en advertenties geeft een interessant beeld van hoe we in het verleden tegen producten aan keken. Je vindt dit museum in de populaire wijk Notting Hill vlakbij Portobello Road Market (adres: Colville Mews 2, zijstraat van Lonsdale Road). Entree: £ 6,50, op maandag gesloten.

Pollock’s Toy Museum is gevestigd in twee aangrenzende oude panden in Scala Street. In de ietwat krappe kamers van het museum vind je onder meer oude bordspellen, mechanisch speelgoed, poppen, poppenhuizen, teddyberen, tinnen speelgoed en marionetten. Het tentoongestelde speelgoed is helaas alleen om naar te kijken, en daarom is dit museum misschien leuker voor volwassenen dan voor kinderen. Entree: £6,-.

Heb jij een museumtip in Londen? Laat het ons weten in een reactie!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.