Antwerpen, veel Nederlanders zijn er al eens geweest. Om te winkelen, lekker te eten en om een De Koninckje te drinken op een terras. Maar als je voor het eerst naar Antwerpen gaat, wat mag je dan echt niet missen? We hebben een top 5 voor je gemaakt.

1) De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat midden in het centrum van Antwerpen aan de Handschoenmarkt, bij de Groenplaats. De 123 meter hoge witte toren is al van ver te zien. Niet alleen de buitenkant is prachtig, ook de binnenkant van de kathedraal is een bezoek waard. Met de bouw werd in de 14e eeuw al begonnen. Het oorspronkelijke interieur werd tijdens de Beeldenstorm in de 16e eeuw grotendeels verwoest. De kathedraal werd daarna meerdere keren opnieuw ingericht en het interieur is nu een interessante mix van gotiek, barok, rococo en neogotiek. Er zijn ook vier schilderijen van kunstschilder Rubens te bewonderen.

Rubenshuis, Antwerpen
Rubenshuis (Foto: Velvet, CC by 3.0)

2) Aan de Wapper vlakbij winkelstraat de Meir ligt museum het Rubenshuis, het voormalig woonhuis van de beroemde Vlaamse kunstschilder. Rubens kocht het in 1610 en liet het grondig verbouwen, geïnspireerd door Italiaanse palazzo’s. Het huis werd uitgebreid met onder meer een beeldengalerij en een atelier. De tuin is een getrouwe weergave van hoe deze eruit zal hebben gezien in de tijd van Rubens, o.a. gebaseerd op zijn schilderijen. Het museum geeft een goed beeld van het leven van de schilder.

3) Als je in Antwerpen bent moet je natuurlijk ook winkelen. Waar moet je zijn? Aan de bekende winkelstraat de Meir vind je alle grote winkels, van H&M en Hema tot warenhuis Inno. Ben je op zoek naar exclusievere modeboetieks, ga dan naar de Nationalestraat en omliggende straten. In het sfeervolle winkelgebied de Wilde Zee bij de Schoenmarkt vind je kleine winkels met delicatessen, mode en design. Meer winkeltips voor Antwerpen vind je in dit artikel.

4) Op de Grote Markt staan mooie, monumentale panden, waaronder verschillende gildehuizen en het Antwerpse stadhuis, dat werd gebouwd tussen 1561 en 1564. Voor het stadhuis staat de Brabofontein met een standbeeld van Silvius Brabo. In de winter is er een kerstmarkt met schaatsbaan. Rondom het plein zitten veel restaurants en cafés, met bij mooi weer grote terrassen. Vanwege de geliefde locatie zijn dit overigens meestal niet de goedkoopste horecagelegenheden.

Museum aan de Stroom, Antwerpen
Het dakterras van het MAS (Foto: Supercarwaar, CC by 3.0)

5) Het MAS – Museum aan de Stroom – vertelt ‘het verhaal van de stad, de haven en de wereld’. Het vrij nieuwe museum werd in 2011 geopend en is gevestigd in een bijzonder gebouw met vijf verdiepingen. De collectie van het MAS is opgedeeld in vier thema’s – o.a. ‘machtsvertoon’ en ‘wereldhaven’ – die gaan over de verbondenheid van Antwerpen met de wereld. Tip: via de ‘verticale wandelboulevard’ kun je met roltrappen gratis naar het dakterras voor een mooi uitzicht over de stad en de haven van Antwerpen.

Heb jij nog tips  voor Antwerpen? Laat het weten in een reactie onderaan deze pagina!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.