Wie het Verenigd Koninkrijk bezoekt, kan moeilijk om de vele historische sites heen die door de eeuwen heen door de Britse monarchie ontworpen zijn. Tot op vandaag leeft de koninklijke familie in prachtige paleizen, die eeuwen geleden gebouwd werden als weelderige residenties voor vorsten. Dit zijn de vijf meest koninklijke plekken in het Verenigd Koninkrijk.

1. Windsor Castle in Berkshire, Engeland

koninklijke plekken in het Verenigd Koninkrijk
Windsor Castle stamt uit de tijd van Willem de Veroveraar en bevindt zich op ongeveer één uur van Londen. Het is het grootste kasteel ter wereld dat voortdurend bewoond is gebleven. Windsor Castle diende eeuwenlang als een weekendresidentie voor de monarchie en koningin Elizabeth II bracht er gedurende vele jaren Pasen door. Sinds haar 80e verjaardag koos de koningin van het Verenigd Koninkrijk er echter voor om permanent in Windsor Castle te wonen. Ze reist slechts drie dagen per week naar Buckingham Palace om er te werken. Koninklijk Engels erfgoed zoals Windsor Castle wordt voor meer dan enkel privé aangelegenheden gebruikt. Er is niet alleen een museum in gevestigd dat toegankelijk is voor het publiek, maar het wordt ook voor staatsaangelegenheden gebruikt. Op 19 mei 2018 zullen de klokken van de St. George Chapel op het kasteeldomein luiden voor het huwelijk tussen prins Harry en Meghan Markle. Lees ook ons artikel over met tips voor een dagje in Windsor.

Tip: Toegangstickets voor Windsor Castle kunnen gratis naar een jaarabonnement geüpgraded worden. Om van dit voordeel te profiteren, moet je je kaartje laten stempelen voordat je het kasteeldomein verlaat.

2. Cardiff Castle in Cardiff, Wales

koninklijke plekken in het Verenigd Koninkrijk
Statistisch gezien heeft Wales meer kastelen per inwoner dan welk ander land dan ook. Een van deze kastelen dateert uit 1081 toen Willem de Veroveraar aan de macht was. Cardiff Castle werd echter niet uit de grond gestampt in die tijdsperiode. Uit opgravingen blijkt dat tijdens het Romeinse tijdsperk op de site een eerste fort werd gebouwd. Dit fort werd toen gebruikt door de Normandiërs en werd later versterkt en uitgebreid door koninklijke families zoals de Tudors en de Windsors. Tijdens het Victoriaanse tijdperk diende het als een luxueuze ontmoetingsplek voor excentriekelingen. Cardiff Castle blijft met haar belangrijke mix van cultuur en geschiedenis van verschillende tijdperken en stijlen tot op vandaag een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Wales.

Tip: In het kasteel zijn gratis kaarten en audiogidsen beschikbaar. Zo kun je de site op je gemak verkennen.

3. Edinburgh Castle in Edinburgh, Schotland

koninklijke plekken in het Verenigd Koninkrijk
Edinburgh Castle bevindt zich in het centrum van Edinburgh op Castle Rock, een uitgedoofde vulkaan. Deze indrukwekkende rots ontstond mogelijk 340 miljoen jaar geleden uit vloeibare lava na een uitbarsting van de aardkern. Langs drie zijden is de rots vrijwel loodrecht, maar de vierde zijde is te voet toegankelijk. Door zijn gunstige geologie was dit een perfecte plek om een fort te bouwen. Archeologische opgravingen vonden ook bewijs van een vroege nederzetting uit de 9e eeuw v.Chr. Edinburgh Castle was de thuisbasis van vele belangrijke vorsten, waaronder Mary Queen of Scots. Haar zoon koning Jacobus VI werd er geboren. Vandaag kunnen bezoekers van het kasteel er de Schotse kroonjuwelen, de legendarische kroningstroon en prachtige uitzichten over de stad bewonderen.

Tip: Elke dag, behalve op zondag, wordt om 13.00 uur de historische one o’clock gun afgevuurd.

4. Sandringham House in Norfolk, Engeland

koninklijke plekken in het Verenigd Koninkrijk
Foto: Karen Roe on Visual hunt / CC BY

Sandringham House is een landhuis vlakbij het dorp Sandringham in het graafschap Norfolk. Dit is de plek waar de koninklijke familie zich regelmatig terugtrekt om er Kerstmis te vieren. Het landgoed bevindt zich op een terrein van zo’n 8000 hectare en is privé-eigendom van de koninklijke familie. De gebouwen en het land er omheen staan samen bekend als Sandringham Estate. York Cottage en Anmer Hall behoren ook tot het landgoed. Anmer Hall is de huidige verblijfplaats van prins William en Kate, hertogin van Cambridge. Sandringham House en de tuinen zijn het grootste deel van het jaar voor het publiek toegankelijk.

5. The Palace of Holyroodhouse in Edinburgh, Schotland

koninklijke plekken in het Verenigd Koninkrijk
Holyrood Palace in Edinburgh is sinds de 16e eeuw de officiële Schotse residentie van de koninklijke familie. Het bevindt zich aan de voet van de Royal Mile, met aan het andere uiteinde Edinburgh Castle. Mary Queen of Scots woonde in Holyrood Palace en trouwde er in 1565 met Henry Stuart. Het indrukwekkende paleis is toegankelijk voor het publiek, maar er worden nog steeds officiële gelegenheden en staatsrecepties gehouden. Koningin Elizabeth II bezoekt Holyrood Palace ten minste één keer per jaar tijdens de ‘Holyrood Week’.

Lees ook ons artikel over Koninklijke plekken in Londen.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.