Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en de een-na-grootste stad van de EU. Gedenkplaatsen als de Brandenburger Tor en het Holocaustmonument herinneren je aan de roerige geschiedenis, terwijl er ook veel aandacht is voor kunst en cultuur, met festivals, bijna 200 musea en ruim 400 galerijen. Het aanbod aan bezienswaardigheden in Berlijn is overweldigend. Wat mag je zeker niet missen? 5 tips.

Tip 1: bewonder de Brandenburger Tor
Vroeger symbool van de verdeeldheid (Oost-West), tegenwoordig symbool van eenheid. De Brandenburger Tor, gelegen aan boulevard Unter den Linden, is de enige overgebleven stadspoort in Berlijn. Het formaat van de poort – 26 meter hoog, 65 meter breed, 11 meter diep – maakt het tot een niet te missen, historische bezienswaardigheid. Wil je nog meer zien van de geschiedenis van Berlijn? Loop dan na je bezoek aan de Brandenburger Tor door naar het museum bij Checkpoint Charlie, een van de voormalige doorgangen van West- naar Oost-Berlijn.

Holocaustmonument, Berlijn
Het Holocaustmonument

Tip 2: het Holocaustmonument, een moment van bezinning
‘Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben’, luidt het motto van de Holocaust Memorial. Een monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte. Onder het monument bevindt zich een informatiecentrum met informatie over het ontwerp en de bouw.

Tip 3: spot street art
Hou je van street art? Hang je camera om je nek en laat je verrassen door de mooiste muurschilderingen en graffitikunstwerken in Berlijn. Als je alleen de highlights wilt zien kun je je gratis laten rondleiden door Alternative Berlin Tours.

Streetart in Berlijn
Streetart

Tip 4: Museumeiland
Museumeiland staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt in rivier de Spree. Het eiland herbergt vijf prestigieuze musea:

  1. Alte Nationalgalerie (19e-eeuwse kunst)
  2. Altes Museum (archeologie)
  3. Bode-Museum (Byzantijnse beeldhouwkunst)
  4. Neues Museum (Egyptisch Museum en het Museum voor de Prehistorie)
  5. Pergamon Museum (archeologie)
Museumeiland in Berlijn
Museumeiland in rivier de Spree

Tip 5: ga cocktails drinken in Charlottenburg
Wil je het stadscentrum en al zijn indrukwekkende attracties en bezienswaardigheden even ontvluchten? Bezoek dan de wijk Charlottenburg ten westen van het stadscentrum en kom tot rust bij een bar, café of andere horecagelegenheid langs de rivier de Spree. Tip: bij Zeitlos aan de Franklinstrasse serveren ze verrukkelijke cocktails!

Heb jij nog tips voor Berlijn? Deel het in een reactie onderaan dit artikel!

(Dit artikel is een bewerking van 5 choses à faire à Berlin geschreven door Fabienne Henry, community manager van Expedia Blog France).

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.