Kijk goed om je heen als je Brussel bezoekt. Als je dat doet zie je overal kunst. De ene muur is bedekt met werkelijk prachtige graffitikunst, terwijl de ander beschilderd is met een scène uit een stripverhaal. Ik ontdek beide vormen van street art in Brussel. Graffiti met een echte straatartiest en de cartoons met een uitgezette stadswandeling.

Street art in Brussel

Rauwe straatkunst uit een spuitbus
De Franse Expedia Pioneer Philippe komt in contact met straatartiest Remy aka Mr. Light. Hij is een Fransman en woont sinds een paar jaar in Brussel. Volgens hem de beste stad voor een straatartiest.

atelier

Hij woont in een groot huis dat hij deelt met twee huisgenoten. De kelder is zijn atelier. Geen daglicht, maar dat heeft hij niet nodig. Alleen een doek, spuitbussen en zijn emoties. Want dat is wat kunst voor hem betekent. Het is zijn manier om zijn emoties te uiten.

Mr. Light

Schilderen

Remy werkt niet alleen op het doek in zijn donkere kelder. Soms gaat hij zoek naar een afgelegen plek in de stad waar hij zijn handtekening achter kan laten. Meestal legaal. De gemeente heeft de muren in de tunnels rond de Huidvettersstraat aangewezen als plek waar artiesten hun kunstwerken kunnen achterlaten.

Kijk eens omhoog. De beroemde graffitiartiest Bonom heeft zijn werk hoog in de stad verstopt
Kijk eens omhoog. De beroemde graffitiartiest Bonom heeft zijn werk hoog in de stad verstopt


Remy neemt ons mee op een wandeling langs kunstwerken van grote en kleine straatartiesten. Sommige muren zijn alweer overgespoten door andere artiesten. Jammer? Niet volgens Remy. Dat is nou eenmaal hoe het werkt. Maar als je naam hebt gemaakt als straatkunstenaar, denken andere artiesten wel twee keer na voor ze zomaar over jouw werk heen spuiten.

Tunnellopen

Tunnel

Street art in Brussel, Muur

Nu ik met hongerige ogen Brussel bekijk, valt het mij op dat er overal grote schilderwerken op de muren zijn te ontdekken. Niet alleen graffiti, maar ook striptekeningen.

Striproute door de binnenstad
Wist je dat de Smurfen uit Brussel komen? Niet Vader Abraham, maar de Belgische Peyo was de echte vader van de blauwe wezentjes. Op zich niet zo gek, want Brussel is de geboorteplaats van heel veel stripfiguren: Kuifje, Lucky Luke en de Marsupilami. Daar is de stad terecht trots op.

kleurmuur

In het begin van de jaren ’90 zijn artiesten in samenwerking met het Stripmuseum begonnen met het schilderen van bekende stripfiguren op de muren van Brusselse gebouwen. Nog steeds komen er nieuwe muren bij. Het zijn er inmiddels zoveel dat er een striproute is gemaakt. Een originele manier om de stad te ontdekken.

Bakstenen

Stripmuur

Op deze kaart zie je alle locaties van de stripmuren en street art in Brussel. Bij het bezoekerscentrum van Visit Brussels op de Grote Markt kun je ook een kaart krijgen met alle stripmuren.

Stripmuur3

Nu ik me helemaal in de wereld van straatkunst en stripfiguren heb gedompeld kan ik het Stripmuseum natuurlijk niet overslaan. De tentoonstellingen vertellen mij de geschiedenis van figuren als Kuifje en Suske en Wiske. Het is leuk om te zien hoe de karakters door de jaren heen mee zijn veranderd met de tijd. En ja, die Smurfen dus, die zijn helemaal niet zo Nederlands als ik dacht.

Kuifje

Stripcentrum

Heb jij nog mooie foto’s van straatkunst bij jou in de buurt? 

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.