Het is druk in Den Haag. Er wordt niet alleen gefeest. Er wordt ook geoefend voor de ceremonies op de derde dinsdag van september. Lange stoeten politie te paard marcheren door de binnenstad. Mijn tram staat bij de eerste halte al vast. Ik had beter kunnen lopen vanaf Den Haag CS.

Op de Lange Voorhout, onder het Paleis, staat een grote catwalk. Daar kom ik voor. De Hatwalk. Want Prinsjesdag is dé dag om je gekke, mooie, bijzondere en dure hoedjes te showen. Als je het echt bont maakt sta je de volgende dag op de voorpagina. Tijdens de Hatwalk zie ik serieuze hoeden voorbij komen. Duur, design of heel erg oud. Overal wordt hard voor geklapt.

Prinsjesdag bestaat al 200 jaar. De traditie van de hoedjes is nog vrij nieuw. Ik spot de koningin van de hoedjes herself, Erica Terpstra. Zij vertelt hoe het zo gekomen is.


Op de hoedjesmarkt vind je hoeden is alle soorten en maten. Van 50 euro tot 15.000 euro. Hoedjes in de vorm van een theepot, of zo groot dat je je evenwicht zou verliezen. Een opvallend hoofddeksel scoren is hier geen enkel probleem.

Kijken of het hoedjes past
Als het hoedje niet te duur is mag je hem best even opzetten voor de foto.
Boer Frank en Anita
Twee bekende gezichten. Boer Frank en Anita, van ‘Boer zoekt Vrouw’. Zij verkopen geen hoedjes, maar geitenkaas voor het goede doel.
Prinses Beatrix en Koning Willem Alexander
Zal Koning Willem Alexander dit jaar ook een hoedje dragen?
Bijpassende hoedjes
Deze dames delen hun liefde voor hoedjes en voor elkaar.
Zusters Schmitz
De zusjes Schmitz komen voor de gelegenheid samen naar de Hofstad. Ik vraag waar hun hoedjes zijn. “Daar hebben wij het gezicht niet voor.”


Het festival duurt nog tot en met de troonrede en de balkonscène op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Lees hier het programma voor al het vorstelijk vermaak van de aankomende dagen.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.