Als ik een nieuwe stad bezoek Google ik eerst naar ‘betaalbaar eten’ en ‘goedkoop hotel’. Dit keer doe ik het anders. Naar Den Haag ga ik op chique. Geen makkelijke stappers in mijn bagage, maar hoge hakken en een net jurkje.

Hanting Cuisine
Proost! Op een bijzondere avond.

Moderne mini kunst
Voor ik mij gedraag als een dame op stand breng ik eerst een bezoek aan het Gemeentemuseum. Het museum voor moderne kunst heeft de grootste collectie Mondriaans ter wereld en is alleen al daarom de moeite waard.

Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum is gebouwd door de beroemde, Hollandse architect Berlage (1856-1934)
Victory Boogie Woogie
Victory Boogie Woogie, misschien wel het beroemdste werk van Mondriaan.


Maar er is nog veel meer te zien. Er zijn wisselende tentoonstellingen en in de kelder vind ik het leukste van alles: de Wonderkamers. Daar komt de moderne kunst tot leven in gekleurde kamers waar je spelletjes kunt spelen en kunt kijken naar bijzondere werken van kunstenaars uit de hele wereld. Toppunt van de Wonderkamers? Het grote vakjesgebouw vol mini kunstwerken.

Wonderkamers
De mini kunstwerken in de Wonderkamers zijn van bekende en minder bekende kunstenaars.
Rothko in het Gemeentemuseum
Tijdens mijn bezoek is er een Mark Rothko-tentoonstelling. De grote, gekleurde vlakken trekken veel publiek.


Dineren op sterrenniveau
Na het museum heb ik mijn dagelijkse kloffie verruild voor een chique jurk en veel te hoge hakken. Ik ga dineren in sterrenrestaurant HanTing Cuisine. De vriendelijke ober praat met sterke klemtonen en een lange rollende ‘r’ als hij vraagt of ik wil beginnen met een glaasje champagne. Waarom ook niet?

Hanting Cuisine


Ik kies voor het menu van de chef. Vier gangen van onvergetelijke heerlijkheid. Chefkok Han combineert de Franse en de Chinese keuken, ook wel ‘fusion’ koken genoemd. Van vliegendeviseitjes tot een nougat van groente. Het dineren is een belevenis op zich. Voor mij het bewijs dat het het waard is om af en toe iets meer uit te geven aan een restaurantbezoek.

Hanting Cuisine
De amuse vooraf krijgen we van het huis. Het is bijna te mooi om op te eten.
Hanting cuisine
De ober vertelt bij elke gang wat er op ons bord ligt. Kumquat, dogbane leaf en yuzu.
Vraag me niet wat het is. Maar o wat is het lekker!


Een betoverend besluit
Tijdens een chique bezoek aan Den Haag kan het theater niet ontbreken. Je denkt misschien aan de opera, maar ik ga naar Hans Klok in het Lucent Danstheater. Nederlands bekendste illusionist toert weer in eigen land om zijn idool Houdini te eren. Hij zaagt vrouwen in stukken, ontsnapt aan de verdrinkingsdood en tovert flessen wijn tevoorschijn. Volgens Hans zijn er twee soorten mensen in het publiek. De ene leunt achterover en geniet van de show. De andere zit op het puntje van zijn stoel en probeert erachter te komen hoe zijn trucs werken. Ik behoor tot die laatste groep. Ik dacht dat ik me niet voor de gek zou laten houden, maar na vanavond geloof ik weer in tovenarij.

Hans Klok
Er mogen absoluut geen foto’s gemaakt worden tijdens de show. Je zou er de geheimen van Hans Klok mee kunnen verraden.
Hans Klok
Op de foto gaan met de echte Hans Klok is een illusie. Dan maar zo.


In stijl slapen aan het strand
Na Hans Klok eindig ik de avond in stijl en loop vanaf het Scheveningse strand het 5-sterren Steigenberger Kurhaus Hotel in. Ik geniet op mijn kamer nog even van het uitzicht op zee en duik dan mijn kingsize bed in. Kunst snuiven, sterrendiners en magisch theater; ik kan er wel aan wennen.

Kurhaus
Beroemdheden als Winston Churchill, Audrey Hepburn en Bon Jovi gingen mij al voor.
Kurzaal
Vroeger was de Kurzaal een concertzaal. Nu is het ingericht als restaurant. Tijdens mijn bezoek is de hele ruimte aan een privé gezelschap verhuurd en mag ik er niet naar binnen.


Van Den Haag naar Scheveningen is 10 minuten met de tram. Slaap je liever midden in Den Haag, dan kun je in dezelfde prijsklasse als het Kurhaus overnachten in het Hilton The Hague. Wil je minder besteden aan een overnachting? Voor 75 euro slaap je met z’n tweeën in het 4-sterren Hampshire Hotel.

Dit kost een dagje chique doen met twee personen

Kosten dague chique doen

Wat is voor jou het ultieme avondje chique?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.