Oh.. Ohh.. Den Haag.. Mooie stad! Onze politieke hoofdstad hoort zeker thuis in het rijtje van toeristische toplocaties. Dus nu mijn rondreis van een jaar er bijna op zit, keer ik nog even terug naar deze fijne stad. Inderdaad, ik was er al eens eerder. Aan het begin van mijn reis tijdens Prinsjesdag, voor een chique dagje uit en op Valentijnsdag toen ik in een rijdend restaurant dineerde. Vandaag doe ik het anders. Ik ga de hotspots van Den Haag bezoeken en zet die voor jou op een rijtje.

IMG_2224-01

Mauritshuis
Ik begin vandaag in het Mauritshuis. Ik heb al eens eerder een poging gewaagd, maar toen stond er zo’n lange rij, dat ik lekker ben doorgelopen. Op deze doordeweekse, regenachtige ochtend staat er niemand in de rij. Dus hop ik snel naar binnen.

IMG_2172-01

Met mijn Museumjaarkaart mag ik zelfs in één keer doorlopen en verlies ik werkelijk geen seconde aan wachten in de rij. Heerlijk. Het museum heeft vooral veel bijzondere schilderijen uit de Gouden Eeuw. Denk aan Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. En nog tientallen andere bekende en minder bekende namen.

Alleen het gebouw al is een meesterwerk, als je het mij vraagt. Het is vrij klein voor een museum met deze status. Maar dat vind ik juist fijn. Het is alsof ik in de huiskamer van een rijke edelman zijn bijzondere collectie mag komen bewonderen.

_MG_2156-01

Er hangen een hoop schilderijen die ik ergens van ken. Uit een geschiedenisboek of van een ansichtkaart. Misschien zegt het je niks, maar ik ben echt onder de indruk van Soo voer gesongen, zo na gepepen van Jan Steen. De schilder heeft zoveel boodschappen verstopt in zijn werk. Je ontdekt ze nog niet eens allemaal als je de hele middag blijft staren.

Ja, het het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Ik zag 'm in Delft al in het nep. Maar in het echt is toch wel bijzonder hoor!
Ja, het het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Ik zag ‘m in Delft al in het nep. Maar in het echt is toch wel bijzonder hoor!

Mauritshuis, Plein 29, Den Haag

Paleis Noordeinde
De laatste keer dat ik op het plein voor Paleis Noordeinde stond, was het volgeladen met zingende Koningshuisfans. Dat was op Prinsjesdag. En we wilden allemaal een glimp opvangen van onze prachtige Maxima in de Gouden Koets. Oké, en van onze koning die naast haar mag zitten 😉 Vandaag is het rustig. Meer dan kijken kun je hier niet echt. Hoewel.. er staat een vrolijke ijscoman midden op het plein. Rondom het plein dwarrelen wat toeristen met in hun ene hand een camera en in de andere een ijsje. De beste man doet goede zaken, zo te zien.

IMG_2192-01

Paleis Noordeinde is natuurlijk gewoon het kantoor van onze koning. Dus helaas kan ik niet even binnen kijken. Maar, de vlag hangt uit, dus dat betekent dat Zijne Majesteit aanwezig is vandaag. Dat is dan wel weer leuk om te weten.
Paleis Noordeinde, Noordeinde 68, Den Haag

Vredespaleis
Van het werkpaleis naar het Vredespaleis. Ook dit paleis kun je niet zomaar in. Maar het gebouw alleen al is zo bijzonder dat elke zichzelf respecterend toerist hier op z’n minst een selfie maakt tijdens een bezoek aan Den Haag. Om het voor bezoekers toch een beetje leuk te maken, is er een klein bezoekerscentrum ingericht. Gratis toegang en verrassend leuk!

IMG_2211-01

Begeleid door een boeiende audiotour leer ik in twintig minuten alles over het ontstaan van deze bijzondere plek. Over de gedachte achter deze neutrale plek, waar wereldleiders al meer dan honderd jaar samenkomen om te praten over vrede. En dat een jaar na de opening van het Vredespaleis de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

IMG_2221-01

Een paar weekenden per jaar kun je een rondleiding krijgen in het imposante gebouw. Wanneer dat is, kun je hier checken.
Vredesplein, Carnegieplein 2, Den Haag

Panorama Mesdag
Ooit van gehoord? Vast wel. Weet je ook wat het is? Ik niet! Dus als ik toch in Den Haag ben, moet ik dat maar eens gaan toevoegen aan mijn algemene kennis. Bij binnenkomst in het Panorama Mesdag museum weet ik eigenlijk nog steeds niet wat me te wachten staat. Voor een euro kies ik de audiotour, in de hoop wat meer te leren over deze plek.

Aan de muur hangen schilderijen van idyllische, Hollandse landschappen. Grote schilderijen. Zo groot, dat het me verbaast. Door de audiotour wordt het me steeds meer duidelijk waarom dit een unieke plek is. Het Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Wat? Dat is gekkenwerk!

Ik loop door een donkere gang richting een smal, houten trapje dat mij naar het hart van het panorama moet brengen. Eenmaal boven word ik verblind door het felle licht en sta ik plots midden in de duinen in van Scheveningen. Wauw!

IMG_2209-01

Wat een bizar en bijzonder schilderij is dit. Meneer Mesdag heeft in 1881 met zijn team ruim vier maanden geschilderd aan dit kunstwerk. En doordat je geen begin of einde ziet, lijkt het zo ontzettend echt. Dit lijkt The Truman Show wel. Wat gaaf!
Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Den Haag

Binnenhof tour
Je kunt het Binnenhof onmogelijk overslaan als je de Den Haag bezoekt. Dat ben ik dus ook niet van plan te doen. Ik heb al vaak rondgelopen op dit bekende plein. Voor werk, plezier en als afsnijroute naar de andere kant. Maar ik ben nog nooit in de Ridderzaal geweest. Of in de Tweede Kamer. Laat staan in de Eerste Kamer. Dat wordt nu wel eens tijd en daarom boek ik een uitgebreide Binnenhoftour.

_MG_2280-01

De gids van vandaag neemt het hele groepje mee het regeringsterrein op. De eerste stop is de Ridderzaal.

Daar staan de tronen van onze koning en koningin. Die lijken me heel oncomfortabel.
Daar staan de tronen van onze koning en koningin. Die lijken me heel oncomfortabel.


Na de ridderzaal steken we het plein over om richting de Eerste Kamer te gaan. We wandelen door redelijk moderne gangen en trappenhuizen en komen uit bij de statige Eerste Kamer. Aan de muren geen behang, maar lange kleden met sierlijke patronen. Op de groene tafels staan dikke, metalen inktpotten die overbodig zijn geworden met de komst van balpennen en tablets. En boven de regering het megaschilderij van Koning Willem II.

_MG_2296-01

Door naar de Tweede Kamer. De gids hoopt hardop dat er nog een debat aan de gang. Ik ook. Als we moeizaam door de strenge beveiliging zijn gekomen, moeten alle jassen, tassen, camera’s en telefoons de kluisjes in. Ook dat duurt een eeuwigheid als je met twintig man bent. Inmiddels zie ik op een televisiescherm de laatste Kamerleden de zaal verlaten. Helaas.. we zijn te laat.

IMG_2291-01

Maar niettemin is het best leuk om de Tweede Kamer eens in het echt gezien te hebben. Hier zitten al die belangrijke mannen en vrouwen dus dagelijks te bekvechten over de toekomst van ons land. Helaas dus geen foto’s, want dat is strikt verboden. Maar ja, we weten allemaal wel hoe het er daarbinnen uitziet, toch? En voor wie het leuk vindt om de politici in actie te zien. Openbare vergaderingen zijn altijd toegankelijk voor ‘gewone burgers’. Hier kun je zien wanneer die zijn en welke regels er gelden.

Hier kom ik niet aan toe, maar is wel de moeite waard:

  • Ik wilde er zo graag naartoe, maar ik heb het niet gered: Escher in het Paleis. Het museum sluit precies op het moment dat ik het Binnenhof verlaat. Wat een teleurstelling, want ik ben altijd zo gefascineerd door de hersenkrakende schilderijen van Escher. Volgende keer!
  • Het Gemeentemuseum mag niet ontbreken op je lijst. Hij ontbreekt wel op mijn lijst, omdat ik er al eens geweest ben. Lees maar!
  • Natuurlijk vergeet ik Madurodam niet. Maar daar lees je in een andere blog meer over.
  • Al die leuke koffietentjes, lunchrooms en restaurants. In Den Haag is voor elk budgets iets lekkers te krijgen. Leef je uit!
  • De Antiek- en Boekenmarkt op het Lange Voorhout. Vintage lovers, boekengekken (zoals ik) en antiekspotters kunnen hier elke donderdag en zondag in de zomer uren rondsnuffelen tussen de zeventig kraampjes. Van oktober tot mei is de markt alleen op donderdag.

Wat mist er volgens jou nog op mijn lijstje hotspots in Den Haag?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.