Overdag bestuurt hij tramlijn 11 van en naar Den Haag station, maar ’s avonds stapt hij in de Hoftrammm en rijdt hij gasten rond tijdens een chique diner. Het zou de introductie van een Jambers-reportage kunnen zijn. Maar dat is het niet, het gaat over de Haagse trambestuurders. Sinds een paar maanden rijden zij het tramrestaurant Hoftrammm over de normale rails, gewoon tussen de dagelijkse dienstregeling van Den Haag door.

Hoftrammm

Het is Valentijnsdag en ik trakteer mijn vriendje (en mijzelf natuurlijk) op een etentje in het meest bijzondere restaurant van Nederland: de Hoftrammm. We worden opgepikt bij de Grote Kerk in Den Haag. Patrick en ik nemen plaats aan ons tafeltje, dat al prachtig gedekt is. In het midden staat een interessant bouwwerk met lepeltjes en stokjes met eten. Mogen we al beginnen?

ValentijnHoftramm

Gastheer en eigenaar Bobby van Galen vertelt vol passie over het avontuur dat hij is aangegaan met dit restaurant. Ruim drie jaar heeft het geduurd voor hij zijn droom werkelijkheid kon maken. De vergunningen, de tram, de remise en alle praktische problemen heeft hij overwonnen en nu rijdt hij bijna dagelijks door de hofstad. Respect.

Poseren


In de tafel zitten uitgediepte gaten waar de wijnglazen precies in passen. Slim! Dan blijft het glas staan als we door de bocht gaan. Naast de ingang hangt een tv-scherm waarop te zien is hoe tram 3035 getransformeerd werd in de stijlvolle Hoftrammm. De vloer is gemaakt van oude spoorbielzen. Zelfs de tafelstukken waarin het eten geserveerd wordt zijn gemaakt van onderdelen van de originele tram. Zo inventief.

WagonVanBinnen

Tv-kok Pierre Wind is het mastermind achter het menu. Hij staat te zwoegen in het kleine keukentje tussen de twee wagons. De immer enthousiaste kok is altijd in voor een praatje. Natuurlijk mag ik even komen kijken in zijn keuken, stomme vraag.

Keuken

Ik heb in genoeg restaurants gewerkt om een beetje te weten hoe een professionele keuken functioneert. Deze keuken heeft geen gasfornuis, maar twee elektrische kookplaatjes. Geen frituur, want dat is simpelweg te gevaarlijk. Maar toch weet de ‘Kok des Vaderlands’ uit deze simpele keuken creatieve en ingewikkelde gerechten te toveren. Niet te geloven!

Wat dacht je van de hartige nagerechten die zoet smaken. Pompoencake, bietencrème en gesuikerde tomaat. Allemaal meer dan toetjewaardig :-)
Wat dacht je van de hartige nagerechten die zoet smaken. Pompoencake, bietencrème en gesuikerde tomaat. Allemaal meer dan toetjewaardig 🙂


Bij elke gang krijgen we een briefje met een leuke uitleg over de keuze van de ingrediënten. Het thema? De liefde natuurlijk! Hij gebruikt bijvoorbeeld dille als belangrijkste kruid in het aperitief. Pierre heeft namelijk ooit eens zijn grote liefde veroverd met een dillegerecht. Voor het voorgerecht gebruikt hij stofjes die (ik quote) “de geslachtsdrift stimuleren”, zoals knoflook en ginseng. Maar ook alcohol om de remmingen weg te nemen. Tijdens de rit krijgen we onbeperkt goeie wijn geserveerd, speciaal uitgekozen bij de gerechten. Nou, dat wordt nog wat vanavond.

Uitlegkaarten
Bouillon Inschenken

Tijdens het hoofdgerecht komt Pierre even bij ons aan tafel. Hij is wel benieuwd wat Patrick vindt van zijn truffelrookworstje. “Ik heb er mijn hart en ziel in gelegd”, vertelt hij met drukke armbewegingen. “Het is echt mijn kindje, weet je. Het is altijd spannend, dit is de eerste keer dat ik de rookworst op de kaart heb staan.” Patrick geeft toe dat hij de worst heerlijk vindt. Dan pakt Pierre zijn hand, schudt ‘m en drukt zijn hoofd vriendschappelijk tegen Patrick’s borst. “Kicken dat je ‘m lekker vindt!” Pierre Wind is sowieso mijn favoriete tv-kok!

Patrick&Daisy

Het hoofdgerecht: vier bereidingen van boerenkool. Laat ik nou gek zijn op deze wintergroente. Jeej!
Het hoofdgerecht: vier bereidingen van boerenkool. Laat ik nou gek zijn op deze wintergroente. Jeej!


Tijdens de rit zijn we een merkwaardige bezienswaardigheid voor de mensen die bij de tramhaltes staan te wachten. Dit is niet de tram die ze verwachten. Patrick en ik zwaaien vrolijk naar de verbaasde gezichten en hebben de grootste lol om de reacties die we terug krijgen. Wat een verrukkelijke avond.

BuitenKijken

Overnachten in de oudste herberg van Den Haag
Na ons rijdend smaakavontuur lopen we hand in hand (zwijmel), nagenietend van een prachtige avond, terug naar ons hotel. Volgens mij ben ik er in geslaagd het meest romantische hotel van Den Haag te boeken. Hotel ’t Goude Hooft is de oudste herberg van Den Haag en stamt uit 1423. Alleen daarom al bijzonder. En dan die kamer.. kijk maar:

Goude Hooft

Een goedkoper alternatief, maar net zo romantisch, is het NH Hotel in Den Haag. Het hotel heeft kamers voor twee personen vanaf € 115,-. In het knusse Parkhotel boek je een overnachting voor € 99,-.

Dit was ik kwijt voor de meest romantische avond in Den Haag:

Screenshot_2015-02-18-13-10-42

Nog even de Hoftrammm op een rijtje:

 • Wat is het? Een chique restaurant in een rijdende tram. Uit de mini-keuken tovert tv-kok Pierre Wind een bijzonder viergangenmenu tevoorschijn, terwijl je een mooi rondje door Den Haag rijdt.
 • Waarom vind ik het fantastisch? Bedenker Bobby van Galen heeft het begrepen. Het gaat niet alleen om het concept, het hele plaatje moet kloppen. Dat is gelukt! Het interieur is gaaf; het eten is kicken en de crew is professioneel en superenthousiast.
 • Waarom moet jij ernaartoe? Dit is waarschijnlijk de gaafste manier om uit eten te gaan in Den Haag. Ik durf zelfs te zeggen in heel Nederland. Sightseeing terwijl je aan het eten bent. Moet ik nog meer zeggen? Gaan dus!
 • Wat kost dat? Een ritje met de Hoftrammm kost € 74,50 per persoon. Je krijgt een bijzonder voorafje, een buitengewoon viergangendiner en de keuze uit een onbeperkt bier-, wijn- of alcoholvrij arrangement.
 • Wat nu? Zo snel mogelijk reserveren! De Hoftrammm is superpopulair en heeft maar ruimte voor 44 man. Snel vol dus. Ik reserveerde mijn tafel ruim een maand van tevoren.
Bobby, Pierre en de rest van de crew, bedankt voor een geweldige avond! Mij zie je zeker nog eens terug :-)
Bobby, Pierre en de rest van de crew, bedankt voor een geweldige avond! Mij zie je zeker nog eens terug 🙂
..en Pierre bedankt voor je mooie Valentijnscadeautje ;-)
..en Pierre bedankt voor je mooie Valentijnscadeautje 😉


Dat is er weer één om van mijn bucketlist af te strepen!

Reacties

  Marina van Emmerik

  Wij louis en Marina vinden dit een hele leuke en uitgebreide site en zijn zeker van plan om er een keer gebruik van te mogen maken.

  Ons plan was om 11 juli met 4 personen te gast te zijn, maar helaas schijnt het vol te zijn. JAMMER !!!!!!!!!!!

  Groetjes Louis en Marina

  21/06/2015 at 11:54 am
   daisyscholte
   daisyscholte

   Wat leuk dat ik jullie inspireer om ook aan boord van de Hoftrammm te gaan. Het was echt een te gekke ervaring! Veel plezier!

   22/06/2015 at 8:51 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.