De versterkte binnenstad van Fredrikstad is ongetwijfeld een van de best bewaarde geheimen van de provincie Østfold, en misschien wel van heel Noorwegen! De geweldige atmosfeer van dit oude stadsdeel wordt versterkt door oude, traditionele panden en winkels, waar de lokale bevolking en toeristen elkaar ontmoeten. Omdat er nog zo veel lokale mensen wonen, bezit de wijk een unieke authenticiteit die vaak ontbreekt op meer toeristische bestemmingen.

Food Norwegen Mormors

De versterkte binnenstad werd al in 1567 opgericht door koning Frederik II en is volgens kenners de best bewaarde oude stad in de Noordse landen. Als je deze intrigerende plek van bovenaf ziet, zie je dat het een sterrenvorm heeft, met grachten aan de ene kant en de monding van de rivier Glomma aan de andere.

Met de auto kun je over de geplaveide straten helemaal naar beneden rijden, maar je kunt ook de boot nemen vanaf de noordelijke oever van Fredrikstad, op slechts een paar minuten lopen van het treinstation. Een overtocht met de veerboot is gratis en de boot vaart van de vroege ochtend tot de late avond. Loop in de oude stad eerst rond de stadswallen voordat je in de leuke boetiekwinkels gaat rondsnuffelen en de plaatselijke restaurantjes uitprobeert. Langs de wallen zijn ook wat leuke plekjes waar je de kinderen mee naartoe kunt nemen en de eendjes kunt voeren. Deze plekken zijn duidelijk aangegeven; kijk gewoon uit naar de borden met het silhouet van een eendje.

‘Mormors’ (letterlijk vertaald ‘Grootmoeders’) is zonder twijfel mijn favoriete café in de oude stad. Een bezoekje aan het koffiehuis, dat een echte lokale vibe uitstraalt, geeft me altijd een goed gevoel. Al moeten we er een paar kilometer voor omrijden, dankzij hun heerlijke eten, geweldige taarten en de ontspannen sfeer is het altijd de moeite waard.

Food Noorwegen Mormors

Bij ‘Mormors’ vind je allerlei soorten mensen, van gezinnen met kinderen en kunstenaars tot oudere koppeltjes en backpackers. Al zeven jaar wordt ‘Mormors’ gerund door Camilla Olsen en Torleif Hvalgård. Torleif, de chef-kok, en Camilla, de bakker, hebben de afspraak dat al hun gerechten en producten vanaf nul en met biologische en lokale ingrediënten gemaakt worden. ‘Dankzij onze culinaire filosofie weten we altijd precies wat we serveren, tot op het kleinste ingrediënt’, vertellen Camilla en Torleif. Naast hun heerlijke broodjes, salades en gebakjes, hebben ze altijd een onevenaarbare ‘soep van de dag’ op het menu staan.

Camilla benadrukt dat ze zeker geen bakker was toen ze ‘Mormors’ overnamen. Ze heeft vele lange uren in de keuken doorgebracht om het vakmanschap van het bakken onder de knie te krijgen. Haar harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, want ‘Mormors’ staat nu alom bekend om zijn heerlijke taarten!

Food Norwegen Mormors

In de zomer maken ze bij ‘Mormors’ gebruik van het mooie weer, en zetten ze tafeltjes buiten op straat en in hun eigen, gezellige achtertuin. Tijdens de warme zomermaanden wordt er ook elke zaterdag een grote markt gehouden op het Marktplein van de oude stad. Iedereen kan hier een plekje huren en er nieuwe of oude spulletjes verkopen.

‘Mormors’ bevindt zich op Raadhusgaten 18A in Fredrikstad.
Meer informatie over Mormors vind je op de website.

Artikel: Fru Timian

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.