By Expedia Team, on April 19, 2013

Een culinaire reis door Zwitserland

Waar denk je als eerste aan bij Zwitsers eten? Kaas en chocola? Dan zit je goed! Beide mogen in een Zwitsers huishouden namelijk niet ontbreken. Maar het culinaire Zwitserland heeft nog veel meer te bieden. Het land is weliswaar klein, maar heeft talloze culinaire specialiteiten in zijn verschillende regio’s en kantons! En dit geldt niet alleen voor de Röstigraben (‘röstigreppel’, de grens tussen het Franssprekende en Duitssprekende Zwitserland).

Zwitserland is dan wel 8,5 keer kleiner dan Duitsland, maar heeft maar liefst 26 kantons en 4 officiële talen. Natuurlijk worden de Zwitsers wat eten betreft erg door hun buurlanden beïnvloed. Pizza, pasta of een verrukkelijke aardappelsalade zijn tenslotte maar moeilijk te weerstaan! Er zijn echter ook talloze andere typische gerechten binnen de Zwitserse keuken. Probeer ze uit tijdens een vakantie in Zwitserland.

Food Zwitserland

Fondue

Natuurlijk staat een goede kaasfondue of raclette bovenaan de lijst. Beide komen oorspronkelijk uit het Franssprekende deel van Zwitserland, Wallis om precies te zijn. Echte Zwitsers fonduen het liefste in de winter, na een lange dag op de piste. Toch serveren de meeste restaurants het hele jaar door raclette en fondue. In Zürich rijdt in de winter zelfs een ouderwetse fonduetram rond door deze mooie stad aan de Limmat. Een aanrader!

Tijdens een bezoek aan het Franssprekende Romandië van Zwitserland ontdek je nog meer typische gerechten. Rond het Meer van Genève, het Meer van Neuchâtel en het Meer van Biel serveren veel restaurants visgerechten. Vooral witvis, forel en baars zijn erg populair. Combineer je visgerecht met een glas wijn uit de prachtige lokale wijngaarden, bijvoorbeeld uit de regio Lavaux, bij het Meer van Genève (dat trouwens op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat vermeld).

Food Zwitserland

In West-Zwitserland is saucisson uiterst populair. Deze rauwe worst, gemaakt van varkensvlees, wordt over het algemeen in een stoofpot met bonen geserveerd.

Vanuit het Franssprekende Zwitserland reizen we naar het Duitssprekende deel van het land, waarbij we onderweg de Röstigraben oversteken. Röstigraben is de ietwat ironische benaming voor de grens tussen de twee delen. De naam is afgeleid van het feit dat het aardappelgerecht Rösti zelden in Romandië wordt geserveerd. Maar als je naar Bern, Luzern, Basel of Zürich reist, dan vind je in de meeste restaurants die Zwitserse gerechten serveren een rösti naast je bord. Over Zürich: Het beroemdste gerecht in Zürich is ongetwijfeld de Zürcher Geschnetzeltes (rundvleesstoofpot uit Zürich), bereid met rundvlees, champignons en een roomsaus. Het is ook een van mijn absolute favorieten, het liefste gepaard met rösti! Het is een culinaire MUST tijdens je bezoek aan Zwitserland.

Food Zwitserland

Geschnetzeltes

Als je in Zwitserland chique uit eten wilt, bezoek dan de Zwitserse tv-kok Meta Hildebrand (onder andere bekend van het Duitse tv-programma Kitchen Impossible, met Tim Mälzer). Haar restaurant Le Chef bevindt zich in de bruisende wijk Kreis 4.

Food Zwitserland

Of ga hoog boven de daken van Zürich dineren! Het prachtige The Restaurant in het beroemde hotel The Dolder Grand krijgt regelmatig sterren en beroemdheden zoals Paris Hilton over de vloer. Je kunt er terecht voor haute cuisine op het hoogste niveau. Er hangt natuurlijk wel een flink prijskaartje aan een hapje eten in dit restaurant.

LittleCity.ch_Dolder Grand The Restaurant_Z++rich

We gaan verder met onze culinaire reis. Volgende halte: Centraal-Zwitserland! Je treft er een zeer landelijke omgeving aan. Bestel hier het lekkere Älplermagronen, een typisch gerecht uit de Zwitserse Alpen met pasta, kaas, uien, aardappels en zure room. Soul Food op zijn best! Je vindt het gerecht over het algemeen in berghutjes en restaurants met een traditioneel menu.

Ben je van plan het mooie, kleine plaatsje Zug te bezoeken? Bestel dan zeker een stukje Zuger Kirschtorte (kersentaart) bij je kopje koffie. Voor deze specialiteit uit het kanton Zug kun je in de meeste bakkerijen en cafés terecht. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, bevat deze cake geen kersen, maar de likeur Kirsch. Wat wil je nog meer? Confiserie Speck heeft misschien wel de allerbeste Zuger Kirschtorte. Hun cake heeft namelijk al 2 prijzen gewonnen.

We verruilen Centraal-Zwitserland voor het prachtige zuiden van het land. We gaan langs de Gotthardpas en komen aan in het zonnige kanton Tessin, mijn persoonlijke favoriet. Klokken tikken hier anders, er groeien palmbomen langs de weg en je treft er een mediterrane sfeer aan, waarbij alles in een rustiger tempo verloopt.

Geniet hier van La Dolca Vita! Naast de typisch Italiaanse gerechten vind je talloze landelijke Grottos in het Italiaanssprekende Zwitserland, waar gerechten kenmerkend voor Tessin geserveerd worden. Een voorbeeld hiervan is polenta, dat goed samengaat met rosbief of gebraden konijn. Ook mijn favoriete restaurant staat in Tessin: Grotto Baldoria in Ascona, een bijzonder type restaurant. Ze bieden hier slechts één vast menu, dat al jarenlang hetzelfde is. Neem plaats en bereid je voor op een menu bestaande uit zeven klassieke gerechten, altijd geserveerd op hetzelfde bord. Er hangt hier een levendige, open sfeer en je raakt hier al gauw in gesprek met degene naast je. Dat is wat Grotto Baldoria zo bijzonder maakt! Een ander voordeel: de prijs-kwaliteitverhouding is een van de beste die je in Zwitserland zult tegenkomen.

Food Zwitersland

Grotto Baldoria

Voor de mooiste zonsondergang in Tessin kun je terecht bij Restaurant Vetta, hoog op Monte Brè boven de stad Lugano. Geniet hier van het prachtige uitzicht tijdens de apéro (een borrel met hapjes en drankjes). Het is niet verrassend dat hier veel reclamecampagnes zijn opgenomen! Het uitzicht is het hele jaar door op elk moment van de dag fantastisch. Daarom vormt het een absolute must tijdens je bezoek aan Lugano.

Food Zwitserland

Monte Brè

Ten slotte bezoeken we de Alpenregio, Graubünden in ons geval. Dit kanton heeft op culinair gebied veel te bieden. Wat dacht je van een typische Bündnerplatte met Bündnerfleisch (gedroogd vlees), rauwe ham, spek en Bündner-Salsiz (een soort gedroogde salami), allemaal geserveerd in een knus hutje op de bergen? De specialiteit die je echt niet mag missen is Bündnerfleisch. Bestel daarna een lekker stukje Bündner Nusstorte (notencake uit Graubünden) als toetje.

Food Zwitserland

Bündnerfleisch

Een ander typisch gerecht in Graubünden is pizokel, een soort van spätzle (een pastagerecht typisch voor Zuid-Duitsland). En natuurlijk capuns! Voor het laatste kun je terecht in het prachtige bergrestaurant Capunseria in Flims.

Als mooie afsluiter voor dit artikel wil ik je graag mijn favoriete recept geven voor een gerecht uit Graubünden. En wie weet, misschien serveer jij binnenkort wel de typisch Zwitserse capuns?

Capuns Zwitserland

Capuns

Recept voor Capuns

Ingrediënten:
1 Salsiz, ontveld en in blokjes gesneden
75 gr fijngesneden wittebrood (zonder korst)
1 gesnipperde ui
1/2 bosje peterselie, fijngehakt
1/2 bosje bieslook, fijngehakt
75 gr kleine spekblokjes
200 gr bloem
1/2 tl zout
0,5 dl water
0,5 dl melk
2 eieren
12 snijbietbladeren of 24 mangoldbladeren
5 dl groentebouillon
100 gr geraspte Zwitserse bergkaas
50 gr boter

Bereidingswijze:
– Voor de vulling: Stoom de Salsiz, spekblokjes, ui en het brood en haal het van het fornuis af. Voeg de kruiden toe.
– Meng het zout met de bloem en maak een kuiltje. Klop de melk, het water en de eieren, giet het mengsel in het kuiltje en vermeng alle ingrediënten tot een deeg.
– Klop het totdat het deeg glad en luchtig is. Meng de gemaakte vulling met het deeg.
– Blancheer de snijbietbladeren ongeveer 2 minuten lang en spoel deze vervolgens af onder koud water.
– Leg een blad op je hand, schep er een eetlepel van het mengsel op en wikkel het blad eromheen.
– Laat de Capuns net onder het kookpunt zo’n 20 minuten zachtjes koken in de groentebouillon. Haal ze er vervolgens voorzichtig uit.
– Smelt de boter totdat deze borrelt en verspreid ten slotte de gesmolten boter samen met wat kaas op de Capuns.

Än guäte! (Eet smakelijk!)

Auteur: Valeria Mella, LittleCITY.ch