Ik ben Oostenrijker in hart en nieren. Dat wil niet zeggen dat ik niet hou van reizen, integendeel! Niets leuker dan een weekendje Italië op een Piazza met pizza, pasta en een fris glaasje spritz. Ik bedoel meer dat er in m’n eigen landje zo veel mooie en charmante plekken zijn, die je met al je zintuigen moet ervaren. Sommige van deze plaatsen zijn ver over de grens bekend. Een goed voorbeeld is de Weense Kaffeehauskultur, waar ze je in het koffiehuis vragen ‘Darf’s noch a Verlängerter sein?’ (‘Wit u nog een koffie met melk?’, uitgesproken in een allercharmantst Weens accent).

Food Oostenrijk Cooking Catrin

Vooral connaisseurs beleven de tijd van hun leven in Oostenrijk. De lokale traditionele keuken staat synoniem voor delicatessen, dikke soepen, vullende voorgerechten en suikerzoete desserts. Ik nodig je vandaag uit op een reisje naar enkele culinaire hotspots. Deze plekjes zijn om verschillende redenen speciaal te noemen: het draait om de bergen (tweemaal zelfs, maar op verschillende manieren) en de Oostenrijkse meren.

Wandelen in de Nockberge

Oostenrijk en wandelingen gaan hand in hand. Ik neem je mee naar de Nockberge, waar je prachtige wandelroutes vindt voor de hele familie. Begin bij de Alexanderhütte, een alpenhut met accommodaties waar je met plezier enkele uren vertoeft, en trek daarna verder in de richting van de Nockberge. De biologische familieboerderij is een voorbeeld van verwennerij en gastvrijheid; net waar je naar verlangt op een Alpentop. Ze produceren er verschillende kaassoorten in hun eigen kaasmakerij. Let er bij de Alexanderhütte wel op dat je er niet blijft hangen zonder aan je wandeltocht te beginnen. Het uitzicht vanaf de boerderij is zo mooi, en het is er zo gezellig én lekker dat je misschien niet meer weg wilt.

Food Austria
De Lammersdorfer Hütte

De wandeling leidt via de zogenaamde Granattor (de granaatpoort) naar de Lammersdorfer Hütte, een verzamelpunt voor jong en oud met een zonnige tuin en vaak traditionele livemuziek. Na een wandeling van 3,5 tot 4 uur heb je een beetje rust meer dan verdiend. Voor families is er een kortere, buggyvriendelijke route. Laat je na je sportieve activiteiten verwennen, of je nu voor een Brettljause (een plank van brood, vlees en kaas) kiest of liever iets zoets eet. Mijn favoriet is een klassieker: Kaiserschmarrn met Zwetschgenröster.

Food Oostenrijk
Kaiserschmarrn

Als je niet kunt wachten en er nu al van wilt smullen, dan vind je hier een traditioneel Schmarren-recept uit Oostenrijk, met een extraatje van kwark en griesmeel:

KWARK EN GRIESMEEL-SCHMARREN
Ingrediënten: (voor 2 voorgerechten of 4 desserts)
4 eieren
250g kwark
100g zure room
4 soeplepels poedersuiker
1 theelepel maiszetmeel
60g griesmeel
Sap van een halve citroen
Dunne schil van een halve citroen
1 shot rum
2 soeplepels bakboter
Poedersuiker voor versiering
Appelmoes (voor serveren)

Bereidingswijze:
Scheid het eigeel en eiwit. Mix het eigeel met de kwark tot het helemaal gemengd is. Meng de poedersuiker, het maiszetmeel en griesmeel. Voeg het citroensap en de dunne citroenschil toe. Voeg de rum toe aan het deeg. Klop het eiwit tot het helemaal stijf is. Laat het deeg rijzen. Smelt de boter in een pan of bakschotel. Leg het deeg in de schotel en bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde convectieoven op 170°C. Haal het uit de oven en gebruik een spatel om het deeg in grote stukken te scheuren. *Tip: serveer Schmarren met appelmoes of met gekarameliseerde appelstukjes.

Vissen bij het meer

Hier in Karinthië, het zonnige zuiden van Oostenrijk, genieten we van warme zomers, vele zwemdagen en meer dan genoeg meren. Een van de grootste meren met de beste waterkwaliteit is de Millstätter See. De voormalige koninklijke zeelieden (de keizer gaf 100 jaar geleden zelf de visserijrechten aan vier families) bieden tegenwoordig boeiende rondvaarten aan op het meer. Vergezel de zeelui op een tour op het water in een traditionele vissersboot, de zogenoemde Plätten. Families met kinderen krijgen de kans om meer te leren over hoe ze vis kunnen vangen en zo hun eigen maaltijd kunnen verzorgen. Tegenwoordig vist de Reinankenwirte, de huidige naam van de vissersvereniging, naar houting (ter plaatse ook Reinanken genoemd), forel en zalmforel, die je na je visserservaring allemaal kunt uitproberen in een restaurant. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar familiehotel Post bij de Millstätter See. En voor alle visliefhebbers die houden van bbq en lekker koken, heb ik hier een overheerlijk recept voor je: zalm met pastinaak en kruidenpesto.

Food Oostenrijk

GEROOSTERDE ZALMFOREL MET PASTINAAKPUREE EN PESTO VAN LENTEKRUIDEN
Ingrediënten (voor 2 porties):
2 zalmforellen (forelfilets als alternatief)
2 tenen knoflook
Zout & peper
Sap van één citroen
2 soeplepels boter

Voor de pastinaakpuree
650g pastinaken
3-4 aardappelen
2 soeplepels boter
125ml melk
Zout & peper

Pesto van lentekruiden
70g peterselie, bieslook en enkele takjes tijm
2 soeplepels met notenpitten
70ml zonnebloemolie
Zout & peper
Een vleugje chili

Bereidingswijze:
Schil en snijd de aardappelen en pastinaken in stukjes. Kook in zout water. Zeef de gekookte groenten en pureer ze. Voeg al roerend de melk toe. Meng met boter, zout en peper. Voor de pesto: hak de kruiden in stukjes en pureer met olie en notenpitten. Kruid de pesto verder met zout, peper en chili. Ontgraat de vis. Kruid met zout en peper, marineer met citroensap. Snijd de ongeschilde tenen knoflook door de helft. Verwarm een beetje boter of olie in een pan en voeg de knoflook toe. Rooster de vis lichtjes aan de kant van de vissenhuid. Niet omdraaien. Schep de pastinaakpuree op een bord met de visfilets er bovenop en garneer met pesto.

Wijncultuur en Buschenschanken

We zetten onze gastronomische reis langs de culinaire hotspots van Oostenrijk voort. We blijven in het zuiden, maar in een andere deelstaat: het groene Stiermarken. Trek naar het zuiden van deze deelstaat, een van de mooiste regio’s van het land die onlosmakelijk verbonden is met lekkere wijnen en traditionele delicatessen, en waar gastvrijheid naar een hoger niveau getild wordt. Ontdek de ene delicatesse na de andere in de ontelbare Buschenschanken (wijnkelders) langs de wijnroute. Je vindt er artisanale wijn, huisgemaakte sappen en boerderijproducten.

Food Oostenrijk
Buschenschank

Een Buschenschank is geen Buschenschank zonder een snack. Brettljause, Winzerteller of zoete Strudel: dát is Oostenrijk op zijn best. Comfort is ook erg belangrijk, en hier is het goed toeven. Neem bijvoorbeeld de Buschenschank van de traditionele Klapsch-wijngaard. Ik kan een herfstbezoekje ten sterkste aanbevelen, zodat je de wijnoogst in het zuiden van Stiermarken van dichtbij kunt meemaken. Een speciale delicatesse voor thuis: huisgemaakt Topfbrot met Oostenrijks beleg.

TWEE SMEERSELS OP HUISGEMAAKT VOLKORENBROOD
Liptauer & een smeersel van pompoenpitten: niets smaakt beter in de Buschenschank dan deze twee klassiekers, maar je kunt ze ook thuis eten voor brunch.

SMEERSEL VAN POMPOENPITTEN
Ingrediënten:
75g zure room
200g kwark
4 soeplepels met pompoenpitten
4 soeplepels pompoenpitolie
Zout & peper

Bereiding:
Roer de zure room en de kwark goed door elkaar. Voeg al roerend de pompoenpitolie toe. Kruid met zout en peper. Rooster de pompoenpitten lichtjes en voeg ze toe aan het mengsel.

LIPTAUER:
Ingrediënten:
250g kwark
50g boter
50g zure room
½ teentje knoflook
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels mosterd
2 soeplepels (fijngehakte) bieslook voor garnering
Zout & peper

Bereiding:
Klop de boter enkele minuten. Meng met zure room en kwark. Pers de knoflook en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg mosterd en paprikapoeder toe en laat het enkele uren rusten in de koelkast. Garneren met bieslook voor je het serveert.
Tip: Als je de Liptauer liever iets romiger hebt, gebruik dan 300g roomkaas i.p.v. boter en zure room.

Food Oostenrijk

HUISGEMAAKT VOLKORENBROOD
Ingrediënten (1 kop = 250ml)
3 kopjes bloem
1 pakketje droge gist
1,5 kopje lauw water
5 soeplepels met pompoenpitten
2 theelepels zout

Bereidingswijze:
Doe de bloem in een kom en voeg het zout en de droge gist toe. Voeg lauw water toe. Kneed het deeg met een keukenmachine. Bedek het deeg en laat het 2 uur rijzen in een warme omgeving (of laat het ’s nachts rijzen). Als de deeg tweemaal in volume gegroeid is, verwarm dan de oven tot 175°C en voeg de pompoenpitten toe aan het deeg. Kneed het deeg een ronde vorm, doe het in een kom en laat het opnieuw 30 minuten rijzen. Leg het in de oven en bak het vervolgens gedurende 1 uur.

Auteur: Catrin Neumayer van de blog Cooking Catrin.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.