Wat ik de twee meest uitzonderlijke eetplekken van Kopenhagen vind? Dat is de vraag die mij werd gesteld en die me sindsdien heeft beziggehouden. Deze vraag werd mij gesteld omdat ik als ambassadeur voor Expedia ben gekozen om me te richten op de meest unieke eetgelegenheden in verschillende landen wereldwijd. Als ‘ambassadeur’ van Denemarken, wil ik je natuurlijk wel naar de goede plekken leiden.

Bij deze dus! Misschien ben ik niet geheel objectief, maar ik vind mijn eigen buurt rond Nordre Frihavnsgade in het oostelijke deel van de stad behoorlijk uniek. Dit is nog echt een buurt. Hier vind je een shoarma- en hamburgertent naast de biologische slager, een man met Franse kazen, de fruit- en groenteboer Kervan, een wijnwinkel met de naam Truffelvarkens en de visman ‘Odin’, bij wie je elke zaterdagochtend verzekerd bent van lange rijen en een joviale sfeer, omdat iedereen haring en kabeljauw koopt voor de zaterdagavond. Ik vind het geweldig!

Food Kopenhagen

In deze buurt zijn ook verschillende eet- en drinkgelegenheden, wat mijn dagelijks leven als thuiswerker met een voorliefde voor lekkernijen alleen maar prettiger maakt. ’s Ochtends mag ik bijvoorbeeld graag een bezoekje brengen aan Kagestuen 43, voor een lekker kopje koffie. Hier komen mensen om de krant te lezen, met vrienden te brunchen of een kleine informele vergadering te houden. Om een of andere reden kan ik prettig werken in deze ongedwongen sfeer. De stabiele internetverbinding, stopcontacten en hoge tafels helpen ook. Voor thuiswerkers is het gewoon het ideale thuiskantoor buitenshuis!

Op dagen waarop ik wat later van huis vertrek, ga ik vaak naar een plek waar ik een grote kom groente en energie kan krijgen. Dus je snapt wel hoe blij ik was toen hier in de buurt, op Melchiors Plads, onlangs zo’n geweldige zaak zijn deuren opende. Souls is de naam. Ik heb in Kopenhagen lang naar een zaak gezocht waar ze allerlei gezonde heerlijkheden verkopen. En dankzij deze nieuwe zaak heb ik die nu gevonden. Het is echt geweldig. Ik ben op het moment nogal verslingerd aan zoete aardappelen en de salade en sandwiches met dit wortelgewas zijn hier om te smullen! Het moet raar lopen wil ik hier niet vaak te vinden zijn de komende tijd, er is namelijk ook meer dan genoeg ruimte voor mijn computer. Nu heeft Østerbro echt alles wat je maar kunt wensen. Dit verborgen juweeltje is zeker het ontdekken waard!

Ik word ook heel blij van de overdekte foodmarket Torvehallerne. Blij van het eten. Waar de buurt Nordre Frihavnsgade in Østerbro gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien, geldt eigenlijk het tegenovergestelde voor Torvehallerne. De nummer twee op mijn lijstje met unieke eetgelegenheden ligt dus iets meer voor de hand. In Kopenhagen zullen niet veel mensen te vinden zijn die Torvehallerne niet kennen.

Ik weet nog goed dat Torvehallerne in 2011 zijn deuren opende in de stad. In het begin waren veel bewoners teleurgesteld over het concept, de prijzen, enzovoort. Veel mensen hadden misschien verwacht dat het wat goedkoper zou zijn, maar de afgelopen jaren heeft Torvehallerne wel aangetoond een geheel eigen karakter te hebben. Het leven in en om de hallen is zeer divers en uitbundig, en ik moet toegeven dat ik me nu nauwelijks nog een (gastronomisch) leven in Kopenhagen kan voorstellen zonder de vele stalletjes en alles wat ze te bieden hebben.

Ik ben graag in deze ontspannende omgeving. Hier ruikt de vis zoals vis hoort te ruiken (de grote viscake van Boutique Fisk stelt nooit teleur), worden taarten met zorg gebakken in Café Rosa (er is niemand die broodjes en taarten met kardemom maakt zoals ze hier doen), hebben fruit en groente precies de juiste glans, worden er tapas geserveerd aan de bar, kun je voor de lekkerste thee terecht bij Tante T, en zijn de beste biologische specerijen uit India te vinden bij Asa. Voor de lekkerste fruitshakes moet je bij Vita Boost zijn, basilicum is nergens verser dan in de kruidenwinkel, bij Hallernes Smørrebrød worden heerlijke klassieke Deense open sandwiches verkocht en voor echte kaasliefhebbers is er Arla Unika. Voor een alternatieve lunch wip je binnen bij Paleo, voor tapas moet je bij Hija de Sanchez zijn en voor Mexicaanse heerlijkheden is er de foodtruck Yuca Taco. Kleine stalletjes met elk hun eigen unieke aanbod.

En dan de bloemen. Je weet niet wat je ziet. Toen ik bij Stalks & Roots was, noemden ze het echte ‘bloemen voor Instagram’. En daar kon ik me wel wat bij voorstellen. Je kunt je gewoon niet voorstellen hoeveel fotogenieke bloemen ze hier hebben. En zelfs als het weer niet eens zo geweldig is, kun je je favoriete winkeltjes afstruinen, allerlei producten kopen en vervolgens een gezellige picknick houden met vrienden bij een van de vele bankjes buiten op het plein. Deense gezelligheid, oftewel ‘hygge’ op zijn best! Van Torvehallerne begint mijn gastronomische hart sneller te kloppen!

Auteur: Camilla Stemann Jensen van de blog Copenhagen By Me

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.