Je hoeft geen student te zijn om het beste uit de stad Groningen te halen. Sterker nog, volgens mij kun je beter geen student zijn om het beste uit de stad Groningen te halen. Mijn eerste kennismaking met de noordelijke hoofdstad was toen ik studeerde in Leeuwarden. Regelmatig ging ik met vrienden een avondje stappen bij de ‘buren’. Nu ik na jaren weer terug ben realiseer ik me dat ik me maar weinig van de stad herinner. Was het de alcohol, het tijdstip, of is er gewoon heel veel veranderd. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik Groningen herontdekt heb. Wat een fijn stadje!

Groningen

Dit mag je niet missen in de stad Groningen: shoppen, musea, de fietstaxi en de Martinitoren. Om je op weg te helpen zet ik de leukste hotspots voor je op een rij. Komt -ie!

Doen, doen, doen!
De Martinitoren beklimmen natuurlijk! Voor het vetste uitzicht over de stad. Oke, het is even afzien; 311 treden cirkelend naar boven. Puf, puf, hijg, hijg. Als je er eenmaal bent kun je op adem komen met dit uitzicht!

Martinitoren
Tadaaa!


De leukste manier om de stad te ontdekken is sowieso met de Fietstaxi van Yvette. Je hoeft alleen even te bellen en Yvette komt je voor de deur van het hotel ophalen voor een rondrit door de stad. Kijk maar:Je kunt de fietstaxi ook bestellen als echte taxi, als je bijvoorbeeld geen zin hebt om te lopen. Als Yvette tijd voor je heeft rijdt ze je voor een paar euro rond.

Fietstaxi Yvette

Slecht weer? Geen probleem. Dan ga je naar het Infoversum. Dat is een koepelvormig 3D filmtheater. Hier zie je hoe vliegende dinosaurussen vroeger leefden of zweef je door het eindeloze heelal op zoek naar nieuwe planeten. Ik lig achterover onder de grote koepel en kijk naar ‘Dream to Fly’, over het ontstaan van vliegtuigen. De stoelen zitten gewoon vast, maar de ervaring is zo intens dat ik zelfs een beetje hoogtevrees voel als we hoog door de lucht vliegen (in de film dan).

infoversum

Het best bewaarde geheim van Groningen is toch zeker de Prinsentuin. Midden in het centrum, verscholen achter de Martinikerk, ligt de mooiste tuin van het noorden. Je kunt er gewoon binnenlopen voor een kleine wandeling door de groene tunnels en strak geknipte heggen. Of je gaat voor een high tea op stand naar de Theeschenkerij, midden in de Prinsentuin.

Prinsentuin Groningen

Kunst en cultuur
Voor je de binnenstad van Groningen binnenloopt, kom je langs het indrukwekkende Groninger Museum. Een groot geel blok en gek gestapelde blokken in alle kleuren. Dat kun je niet missen. Neem de tijd voor het stadsmuseum, want er is hier van alles te zien en te beleven; archeologische vondsten, Japans porselein, moderne kunst, fotografie, het is te veel om op te noemen.

Groninger Museum

Een andere topper is het Noorderlicht Museum. Hier kun je van woensdag tot en met zondag exposities van eigenzinnige fotografen bekijken. Het museum is klein, maar fijn en gratis (!) te bezoeken.

Noorderlichtmuseum

De liefhebber van Sjors en Sjimmie of Ollie B. Bommel, moet naar het Nederlands Stripmuseum. Hier zie je hoe een striptekening gemaakt wordt en lees je van alles over de bekende, Nederlandse cartoons. Meer van de boten en schepen? Ga dan naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum, waar je leert over de Nederlandse scheepsbouw van de middeleeuwen tot nu.

Stripmuseum

Shop ‘till you drop
Groningen is een topplek om uitgebreid te shoppen. De Folkingestraat is zelfs verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Tientallen boetiekjes, de mooiste spullen voor in de tuin en allerlei lekkers uit bijzondere streken. Dit zijn de leukste winkels van Groningen.

Folkingestraat

Het Binnenste Buiten (1) in de Folkingestraat, kun je niet voorbij lopen zonder even naar binnen te gaan. Al die supercreatieve spulletjes voor in de tuin of op het balkon. Ik kan de verleiding niet weerstaan en koop een blij vogelhuisje in de vorm van een camper. Jeej! Voor mijn nieuwe huis 🙂

Sorry heren, deze is alleen voor de dames: Two Dress (3) ook in de Folkingestraat, met gekleurde kantjes, bloemenvestjes en natuurlijk heul veul leuke jurkjes. Ik heb een knalgroen vestje gescoord!

Le Souk (2), is ook al zo’n leuke winkel in de Folkingestraat. Daarom is het natuurlijk de leukste winkelstraat. Het is een Noord-Afrikaanse markt die je bij binnenkomst direct meevoert naar een oosterse bazaar. Puntige stapels met knalgroene olijven, bergen van zoete lekkernijen en specerijen in alle kleuren van de regenboog. De smaken van duizend-en-een-nacht in één knusse winkel.

Folkingestraat

Opgeweckt (1) in de Astraat is de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Misschien heb je het inmiddels door; ik ben nogal van duurzaam en bewust eten. Dus deze winkel moest ik even zien tijdens mijn stedentrip. Slim concept! Je neemt zelf bakjes mee en weegt die voor je ze vult met muesli, noten, mosterd, of andere boodschappen. Dan reken je het gewicht min het bakje af.

Het Hanze Huis (2) op het A-kerkhof. Ja, dat is die straat van Monopoly. Een klein winkeltje dat tot de nok toe is volgepropt met ambachtelijke producten uit alle Europese Hanzesteden. Voorwaarde is dat de producten altijd van fabrikanten komen die al minstens 100 jaar produceren. Hier vind je zoethoutsnoepjes uit Italië, Vlaamse pure chocoladepasta en natuurlijk Groninger koek. Elk product heeft een verhaal. Dat krijg je op een papiertje mee als je iets koopt.

Hanze Huis Groningen

Lekker eten? Klik hier voor mijn vier favoriete vegavriendelijke restaurants in Groningen.

Welke hotspots in Groningen mis jij nog in dit lijstje?

Reacties

    Sanne

    Erg leuk overzicht. Groningen is een levendige en gezellige stad. Volgens mij word Groningen een beetje ondergewaardeerd. Wellicht komt dat omdat het toch redelijk ver van de rest van Nederland ligt.

    13/12/2017 at 10:46 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.