Toen reisblogger Jantien voor een jaar naar Australië ging, startte ze met haar blog Jantiens Reisstijl. Ze blogt niet alleen over de reizen die ze maakt, maar ook over andere, meer persoonlijke onderwerpen. Een interview met Jantien over bloggen, alleen reizen en ze geeft tips voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.

interview met Jantien van Jantiens Reisstijl

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Hoi, ik ben Jantien Klein Ikink (27) en ik kom uit Lichtenvoorde. Wat ik zo super leuk vind aan reizen, is dat ik iedere keer weer verbaasd ben over hoe mooi de wereld is. Thuis lijkt het soms allemaal een beetje somber. Wanneer je het nieuws volgt lijkt er niet veel goeds meer over te zijn in de wereld. Maar dat is zo’n vertekend beeld. Wanneer je op pad gaat ontdek je dat de wereld helemaal niet zo’n enge plek is. Dat er ontzettend veel lieve mensen zijn, mooie culturen, ongerepte natuur. Het is er allemaal nog. Die gedachte geeft me zoveel energie en levenslust.

Wanneer ben je begonnen met je blog Jantiens Reisstijl, en waarom?
Dat is nu iets meer dan een jaar geleden. Ik vertrok toen voor een jaar naar Australië en het leek me heel gaaf om dit avontuur online te delen. Dit was niet mijn eerste verre reis en ik hield dus al wel vaker een soort blog bij, maar dit was de eerste keer dat ik het serieus oppakte. Ik heb journalistiek gestudeerd en vond het zo jammer dat ik hier eigenlijk niets meer mee deed. Dus schrijven over mijn grootste passie was en is een perfecte combinatie.

interview met Jantien van Jantiens Reisstijl
In Sydney

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik probeer me regelmatig in te zetten voor goede doelen. Juist door het reizen heb ik ervaren hoe goed wij het hier hebben. Ik vind het belangrijk om hier bij stil te staan en ook anderen daarvan bewust te maken. Dat probeer ik op een heel laagdrempelige en leuke manier te doen. Zo opende ik pas nog een pop-up burgerrestaurant om geld in te zamelen voor Save the Children en Stichting het vergeten kind.

Een terugkerend onderwerp op je blog is alleen reizen. Wat vind jij zo prettig aan alleen op reis zijn?
Alleen reizen geeft zo’n gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Ik voel me altijd echt een beetje badass wanneer ik alleen op pad ga. Ik krijg vaak de vraag van mensen of het niet eenzaam is, maar dat ervaar ik helemaal niet zo. Alleen thuis zijn vind ik eenzamer dan alleen op pad gaan. Je leert zo gemakkelijk mensen kennen en ik wil ook iedereen motiveren om het eens te proberen. Ik weet zeker dat het een succes wordt! Zelfs wanneer je denkt dat het niets voor jou is.

intervew met Jantien van Jantiens Reisstijl
Paragliden in Zuid-Afrika

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Dat vind ik zo lastig, want iedere herinnering is uniek. Wat ik heel erg bijzonder vond, is een reis door de Amazone in Peru. Een aantal dagen de jungle in, helemaal verwijderd van de bewoonde wereld. We sliepen bij een gezin dat in het laatste stukje bewoonde jungle woonde. Daarna was er niets meer en dat voelde ook zo. Ik vond het een ontzettend groot avontuur, met alle spinnen, slangen en krokodillen maar ik vond drie dagen ook lang genoeg!

Een paar jaar geleden heb je vrijwilligerswerk gedaan in Sri Lanka. Wat is je daarvan het meest bijgebleven?
Wat me het meest is bijgebleven, is dat er mensen zijn die onvoorwaardelijk voor een ander klaarstaan. Dat heeft me zoveel hoop gegeven. Ik hielp een aantal weken mee in een opvanghuis voor kinderen en volwassenen die door de maatschappij aan de kant waren gezet. Sommigen omdat ze een handicap hadden, anderen omdat de ouders niet voor ze konden zorgen. Al deze mensen werden opgevangen door nonnen. Deze vrouwen deden zulk fantastisch werk. Niet altijd volgens onze maatstaven, maar onze maatstaven zijn ook niet alles. Het was echt bikkelen wat deze vrouwen deden. Niets volgens de regeltjes, maar gewoon doen wat er gedaan moet worden. Daar kunnen zoveel mensen een voorbeeld aan nemen. In Nederland draait er zoveel om regelgeving, dat op een gegeven moment niemand nog verantwoordelijkheid durft te nemen en alles dus wordt afgeschoven. Daar kan ik niets mee. Hier bleek maar weer dat sommige dingen gewoon gedaan moeten worden en de mensen die dat doen, die maken uiteindelijk het verschil.

interview Jantiens Reisstijl

Heb je tips voor anderen die erover denken om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?
Ja, ik schreef hier al eens over op mijn blog. Bedenk van tevoren goed of het bij je past. Ik heb het zwaar onderschat. Vrijwillig is niet vrijblijvend en het is al helemaal geen vakantie. Het is niet erg wanneer het niet bij je past, want er zijn zoveel dingen die je zou kunnen doen om iets bij te dragen. Mocht je het toch willen, overweeg dan een langere periode te gaan. Ik was er maar een paar weken en voelde me echt rot toen ik ging. Je kunt niet heel veel doen in zo’n korte tijd en dat geeft geen voldaan gevoel en is voor de mensen daar ook niet prettig. Dus probeer er een periode voor vrij te plannen en geef het dan al je energie, dan weet ik zeker dat je hier ook weer energie uithaalt.

Welke reizen staan er dit jaar op jouw planning?
Ik ga deze maand naar Noorwegen. Dit stond al een tijdje bovenaan m’n whishlist en ik heb er super veel zin in. Verder wil ik heel graag meer in Nederland ontdekken. Ik heb zoveel verre reizen gemaakt, maar heb nog maar weinig in Nederland en Europa gezien. Dus dat staat dit jaar op de planning.

interview met Jantien van Jantiens Reisstijl

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik geen fanatieke volger ben van veel verschillende blogs. Ik volg er een aantal met regelmaat, maar heb bijna geen tijd om het allemaal bij te houden. Ik vind het vooral leuk om foto’s te kijken op Instagram. Daar zijn mijn favoriete bloggers: Frenchydutchy, Foodandflipflops, Worldwanderlust, Stylishtravel, Mytravelsecret, Travelhypenl. Volgens mij vergeet ik er nu een heleboel. Maar goed, ik vind het dus echt leuk om medereizigers te volgen op Instagram.

Jouw blog bestaat iets meer dan een jaar. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Blog omdat je het leuk vindt en kijk niet te veel naar wat anderen doen. Natuurlijk kun je inspiratie opdoen, maar zorg dat je je eigen stijl behoudt. Leg er in eerste instantie niet te veel druk op, maar geniet van de reizen die je maakt. Uiteindelijk lees of zie je dat enthousiasme ook weer terug in je blog.

Op de hoogte blijven? Volg reisblogger Jantien dan via haar blog, Facebook, Twitter en Instagram.

Reacties

  Kevin - Goedkoop-treinkaartje.nl

  De wereld is prachtig en bijna onmogelijk om in zijn geheel te zien. Overal mensen met totaal andere levens, waardoor je ontdekt hoe goed je het eigenlijk hebt in Nederland.

  Vrijwilligerswerk in het buitenland zou ik zelf graag een keer doen. Een vriendin van mij wist te vertellen dat je na 3 tot 6 maanden een voldaan gevoel hebt en na een jaar weg wilt (haha).

  Die foto met de blauwe zee en het kustplaatsje op de achtergrond spreekt me echt aan. Doet me denken aan de momenten dat je op een bergtop, klif of bosrand staat en je ogen uitkijkt (denkend over alles en niets).

  15/04/2016 at 9:54 am
  Daphne | food & flip flops

  Ah wat een eer Jantien dat je mijn site noemt!
  Ben er stil van ….
  Super bedankt! Lief zeg.
  Geweldig interview, ik volg je vol bewondering.

  08/04/2016 at 8:05 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.