Reisblogger Fleur neemt haar kinderen al sinds hun geboorte mee op reis en daardoor zijn ze ondertussen wel wat gewend. Voor Reisbijbel zijn ze daarom junior reporter. In dit interview vertelt Fleur over het reizen met kinderen, hun mooiste reiservaringen en geeft ze tips aan ouders die ook wel eens een avontuurlijke reis willen maken met hun gezin.

reizen met kinderen, interview Reisbijbel
Wadi Rum, Jordanië

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Fleur Besters, samen met mijn man Joep Kolijn eigenaar van Reisbijbel. Ik ben enorm nieuwsgierig en door te reizen wil ik meer culturen leren kennen en enorm genieten van de natuur om ons heen. Daarnaast vinden we het heel fijn om onze kinderen Tim en Lieve veel van de wereld te laten ervaren en anderen daarmee te inspireren om ook te gaan reizen.

Wanneer ben je begonnen met het schrijven voor Reisbijbel en waarom?
Joep is sinds de start van Reisbijbel, in 2005 betrokken, ze waren toen met z’n drieën. Ik keek en dacht toen vooral van de zijlijn mee, omdat ik nog als journalist bij een krant werkte. Sinds een jaar of vijf reizen we als gezin voor Reisbijbel en in 2015 heb ik Reisbijbel overgenomen. De site was te groot geworden om als ‘hobby’ naast een andere fulltime baan te doen. Met mijn journalistieke achtergrond en sales- en marketingervaring kan ik Reisbijbel nu verder laten groeien en professionaliseren.

reizen met kinderen, interview Reisbijbel
Val Gardena

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
De dagelijkse leiding van de site. Buiten Reisbijbel ben ik ook journalistiek ondernemer, van daaruit zet ik momenteel projecten voor jeugd op. Daarnaast sport ik heel graag, ik hockey en doe enkele malen per week aan crossfit, zodat ik fit ben voor onze actieve reizen .

Je reist veel met je gezin. Hoe anders is het om te reizen met kinderen?
We passen onze reizen niet aan op de kinderen, dat is niet nodig. Wij hebben ze vanaf hun geboorte meegenomen en nooit potjes of luiers meegenomen. De kinderen eten wat de pot schaft, waar ook ter wereld en maken erg makkelijk contact. Beiden hebben zichzelf in meer of mindere mate Engels geleerd. Inmiddels zijn ze 9 en 11 en enorm ervaren, ook in het reizen per trein, vliegtuig, boot of het hiken dat we graag doen. Het is mooi om nieuwe culturen samen te leren kennen, tegenslagen onderweg samen te incasseren en grenzen te verleggen bij onze outdoor-activiteiten.

reizen met kinderen, interview Reisbijbel

Je kinderen geven als ‘junior reporter’ ook tips op Reisbijbel. Wat is het mooiste dat zij ooit hebben beleefd op reis, en waarom?
Het is een opeenstapeling van mooie dingen. Het hiken in Tsjechië wordt nog vaak genoemd, skiën in Noorwegen, maar ook de reis van Flores naar Bali per boot is voor hen zeker echt een van de hoogtepunten. Snorkelen met de manta’s en de ontmoetingen met de varanen, maar zeker ook de vriendelijke locals. Ze genieten altijd enorm van het contact met de mensen bij wie we verblijven, in Zuid-Tirol op de boerderijen, maar ook in Jordanië en Vietnam. In Zuid-Korea was de surfles heel tof en hebben we enorm veel lol gehad in een zwembad met wilde waterbanen. En we fietsen graag in steden, het liefst op tandems. 🙂

Wat is jouw meest bijzondere reiservaring, met en zonder kinderen?
Onze hike door de Hoge Atlas in Marokko was echt heel bijzonder, met een zes- en achtjarige dagenlang door de onbewoonde bergen trekken en onze grenzen verkennen. Maar we hebben op al onze reizen zoveel bijzondere dingen gezien, met name de natuur en dieren maken veel indruk. Dat maakt het zo verslavend. Afrika trekt me ook nog steeds, we reisden er per trein van Tanzania naar Zambia. De veerkracht van veel mensen vind ik zo bijzonder. Zowel in Afrika als in het Midden-Oosten en Azië zie je dat mensen met zoveel minder toe kunnen dan wij in Nederland. Ik heb door het reizen veel spullen weggegeven, we leven steeds duurzamer, ook de kinderen.

reizen met kinderen, interview Reisbijbel
In Marokko

Met schoolgaande kinderen moet je rekening houden met schoolvakanties en de leerplicht. Waar zou je naar toe gaan met je gezin als je een halfjaar op reis zou kunnen gaan?
Zonder twijfel: dan zou ik heel graag familie van mijn man in Nieuw-Zeeland opzoeken. Zij wonen daar geheel zelfvoorzienend.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Oef. Buiten de praktische zaken als paspoorten en credit card? Knuffels van de kinderen, een stok kaarten en een sarong.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik ben dol op Twitter, zo kan ik veel tegelijk volgen. National Geographic bijvoorbeeld. Ik lees graag echt journalistieke verhalen, bijvoorbeeld via Blendle. Columbus Magazine lees ik op papier.

reizen met kinderen, interview Reisbijbel

Wat zou je willen zeggen tegen ouders die twijfelen over het maken van avontuurlijke reizen met kinderen? Heb je tips?
Het maken van een avontuurlijke reis is zeker geen must, maar doe het vooral als je er zelf zin in hebt. Dat plezier en die onbevangenheid breng je namelijk over op je kinderen. Plan niet te veel – maar zeker wél fietstochten en free walks – en heb niet te veel verwachtingen. Reken erop dat je soms gek wordt van het reizen. Je bent dan vaak moe, hebt te veel nieuwe indrukken en moet soms even goed nadenken hoe je je reisdagen verder invult. Wij gaan dan vaak een dagje naar een enorm zwembad en eten hamburgers ofzo. ’s Avonds samen film kijken in het hotel. Dan hoef je even helemaal nergens aan te denken 🙂 en kan je weer verder.

Reken erop dat je weinig tijd voor jezelf hebt, maar dat is niet erg. Je kinderen zijn vaak meer flexibel dan jezelf. Wij eten altijd ‘op straat’ en zijn zelden ziek. Rijst of noedels lust ieder kind. Vermijd grote hotels en resorts, je kinderen hebben echt geen animatie nodig. Via bijvoorbeeld WithLocals regel je toffe ontmoetingen met gezinnen ter plekke, ga samen koken of iets maken. Neem bovendien niet te veel spullen mee. Wij hebben voor vier personen maximaal twee grote reistassen op wieltjes mee. Ieder heeft daarin zijn eigen afsluitbare ‘zak’ met spullen, zodat ik die op de vaak snel wisselende slaapplekken snel uit de tas kan pakken en neer kan zetten. Kleding geef ik gedurende de reis vaak weg aan de lokale bevolking. En oh ja, laat je thuis vaccineren, ook zo fijn. En sarongs. Neem sarongs mee, ideaal als duizenddingendoekje!

Op de hoogte blijven? Volg Fleur dan via Reisbijbel, Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.

Reacties

  Fleur

  Wij vonden onze reis met de Tazara echt een hoogtepunt. Toen waren de kinderen er nog niet, maar we zouden het zeker een keer met hen willen doen. Je moet je wel instellen op back to basic en zelf voldoende water en wat te eten meenemen. Ik liep er ondanks een lakenzak vermoedelijk ook daar de schurft op die na thuiskomst opstak, maar die was met smeren met een zalfje ook zo weer voorbij :-).

  17/10/2018 at 11:48 am
  Selma - Op reis in Tanzania

  Leuk om te lezen! Ik zie dat jullie ook in Tanzania geweest zijn. Wij wonen daar met drie (jonge) kinderen. Wat stoer dat jullie de reis met trein gemaakt hebben. Hoe vonden jullie dat?

  20/05/2017 at 7:34 pm
  Hannah - Lastminuteinfo

  Wij spelen met de kids altijd op safe… Een vakantiehuis met wasmachine, vaatwasser én omheind zwembad, een luxueus hotel aan het strand waar liefst alles inbegrepen is, etc. maar met kinderen kan je net zo goed de wereld zien, of toch een stukje er van. Ik zie ons nog niet met kamelen door de woestijn trekken maar citytrips, hiken en rondreizen moeten wel kunnen! Uiteindelijk leven er in Barcelona of in de bergen ook kids nietwaar 🙂 Met een beetje flexibiliteit lukt alles!
  Groetjes,
  Hannah

  10/04/2017 at 10:55 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.