Reisblogger Marcel schrijft boekjes vol als hij op reis is en fotografeert zoveel mogelijk. Eerder dit jaar besloot hij er iets mee te gaan doen en een eigen reisblog te starten. In dit interview vertelt Marcel over zijn blog, zijn mooiste reisfoto van 2016 en zijn reisplannen voor 2017. Bovendien heeft hij veel tips voor beginnende reisbloggers.

interview met reisblogger Marcel
Marcel in Cannes

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Marcel, 44 jaar, woonachtig in Zandvoort met Roel en werkzaam als inkoper/productiemanager in de mode. Daarnaast ben ik reisblogger en volg ik een studie aan de Schrijversacademie. De vrijheid van het reizen vind ik geweldig, daar haal ik energie en inspiratie uit. Het fascinerende aan reizen voor mij is de kennismaking met andere culturen, mensen ontmoeten, nieuwe plekken op deze aardbol ontdekken en avonturen beleven. Ik vind het geweldig om op plekken te komen die nog onontdekt of minder bekend zijn. Waar de meeste mensen rechts gaan, ga ik links. Mijn hart gaat sneller kloppen van bijzondere architectuur, van Thaise tempels tot futuristische bouwwerken.

Tijdens het reizen vind ik het fijn om een stad helemaal uit te pluizen en op zoek te gaan naar dat ene leuke hotel of dat ene restaurant waar je heerlijk kunt eten. Daarnaast houd ik van de natuur, waar ik rust en balans vind. Ik kan enorm genieten van het maken van lange wandelingen. Stad en natuur, voor mij dé ideale combinatie tijdens het reizen.

interview met reisblogger Marcel
New York

Wanneer ben je begonnen met je blog yourtravelguideonline, en waarom?
Vanaf mijn eerste verre reis schrijf ik boekjes vol over mijn belevenissen tijdens mijn reizen. Deze boekjes zijn een herinnering en leuk om terug te lezen. Met de foto’s die ik maak, heb ik veel fotoboeken gevuld. Een document om je reis nogmaals te beleven. De passie voor fotograferen, schrijven en reizen is er altijd al geweest. Familie en vrienden zeiden vaak ‘doe er iets mee’. Tijdens de voorbereidingen op onze roadtrip door Zuid-Afrika begon het te kriebelen. Ik bouwde zelf een website (geen WordPress én zonder social media buttons) en deze heb ik op mijn verjaardag, 3 maart 2016, gelanceerd. Twee dagen later vertrokken we voor drie weken naar Zuid-Afrika. Tijdens mijn roadtrip door Zuid-Afrika heb ik een blog bijgehouden. Deze was voornamelijk bedoeld voor familie, vrienden en collega’s die op de hoogte wilden blijven van mijn belevenissen in Zuid-Afrika. Al snel merkte ik dat onbekende mensen mij volgden en mijn blogs lazen. Na terugkomst uit Zuid-Afrika vond ik dat m’n blog aangepakt moest worden. Het moest professioneler. Sinds 1 augustus is mijn nieuwe website gelanceerd en daar ben ik heel trots op.

Ik wil voornamelijk mensen informeren en inspireren tot het maken van mooie reizen, dichtbij of ver weg. Een blog is hier een mooi medium voor: geïnformeerd worden door tekst en geïnspireerd raken door het zien van prachtige foto’s. Mijn passie voor fotograferen, schrijven en reizen komen hier samen. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen. Wat is er mooier om na het publiceren van mijn blog over onze roadtrip door Zuid-Italië mails van lezers te ontvangen die je bedanken voor de route en tips? Of dat je te horen krijgt dat zij deze reis komend jaar willen gaan maken. Daar kan ik zo blij van worden, dat is genieten!

interview met reisblogger Marcel
Matera, Italië

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Op dit moment besteed ik, naast mijn fulltime baan, de vrije tijd die ik heb aan het bloggen en mijn studie. Daarnaast houd ik van koken, lezen (thrillerschrijvers als Patricia Cornwell, Karin Slaughter, Pierre Lemaitre en vele Scandinavische schrijvers behoren tot mijn favorieten), werk ik graag in de tuin, maak ik wandelingen door de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen en als de zon zich maar even laat zien ben ik op het strand te vinden. Tijd doorbrengen met familie en vrienden vind ik heel belangrijk en daar maak ik graag tijd voor vrij. Al met al een druk bestaan, waarin ik een goede balans heb gevonden.

Reisdilemma: stedentrip of de natuur in, wat kies je en waarom?
Mijn ideale reis is een combinatie van het bezoeken van een stad en het maken van wandelingen door de natuur. Deze vraag is dus met recht een dilemma voor mij. Dan kies ik toch voor een stedentrip. Heerlijk om urenlang door een stad te slenteren op zoek naar leuke adresjes om te eten, mooie architectuur en street art. Of op een bankje in het stadspark zitten en genieten van de mensen en de omgeving, geweldig!

interview met reisblogger Marcel van yourtravelguideonline
Londen

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ik heb al veel van de wereld mogen zien de afgelopen jaren dus dit is een lastige vraag. Elke reis is voor mij een bijzondere ervaring, je maakt altijd iets speciaals mee. Het is dan ook een beetje appels met peren vergelijken. De 21-daagse cruise die wij maakten van Beijing naar Singapore is een heel speciale reis voor mij geweest. Ik was nooit eerder in Azië geweest en het werd een cultuurshock, maar wel een hele fijne. Wat een lieve mensen, prachtige cultuur, indrukwekkende bezienswaardigheden en heerlijk eten. Het continent heeft m’n hart gestolen en ik wil er zeker naar terug.

Wat is je mooiste reisfoto van het afgelopen jaar?
Mijn mooiste reisfoto van 2016 is de foto van de drie luipaarden die recht op onze auto, met openstaand raam, kwamen aflopen. Het raam mocht absoluut niet dicht van mij, aangezien dit een moment was dat zelden voorbijkomt in je leven. Het was zo gaaf om dit mee te maken, zó dichtbij! De foto heb ik genomen tijdens ons bezoek aan het Addo Elephant NP. Onze roadtrip door Zuid-Afrika was een onvergetelijk avontuur.

interview met reisblogger Marcel van yourtravelguideonline

Welke bestemmingen staan er voor 2017 op jouw planning?
We zijn de afgelopen weken volop bezig geweest om het reisschema te vullen. Dit is elk jaar een vast ritueel bij ons. Na het vaststellen van ons reisbudget voor 2017 hebben we afzonderlijk van elkaar een wishlist ingevuld. Deze hebben we samengevoegd en tot nu toe liggen vier bestemmingen vast. In februari gaan we een lang weekend naar Rotterdam. Ik kijk uit naar de architectonische hoogstandjes die in deze stad te vinden zijn. Mijn verjaardag vieren we op Texel. Ik ben eerder op Terschelling geweest en ik vind het een fascinerend eiland met prachtige natuur. Ik ben benieuwd of ook Texel iets in mij los zal maken. Inzell is de derde bestemming voor 2017, in april gaan we een lang weekend genieten van de adembenemende natuur in Beieren. Onze eerste verre reis zal een roadtrip worden door het westen van de VS. De route moet nog bepaald worden, op dit moment staan begin- en eindpunt vast. We beginnen in San Francisco en eindigen drie weken later in Los Angeles. Ik kijk vooral uit naar de parken, en heb er inmiddels veel over gelezen. De verschillende landschappen schijnen indrukwekkend te zijn.

interview met reisblogger Marcel
Drakensbergen, Zuid-Afrika

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Wat een lastige vraag! Camera, power cube en laptop, zonder deze drie dingen kan ik niet. Zonder camera ben ik nergens, ik voel me zonder camera niet compleet. Ik maak altijd zoveel mogelijk foto’s onderweg. Tijdens onze roadtrip door Zuid-Italië wilde ik op de meest gevaarlijke punten op de weg stoppen om die ene foto te maken, soms sla ik een beetje door. Beeld versterkt het verhaal en soms zegt een foto al genoeg. De power cube om alle elektronica (telefoons, camera, laptop, e-reader en navigatie) die we tijdens onze reizen meenemen op te laden. Zo handig om al je stekkers in één apparaat te kunnen steken. Vaak is er een tekort aan stopcontacten in je accommodatie en voor de power cube heb je er maar één nodig. Mijn laptop gaat altijd mee tijdens verre reizen. Ik vind het fijn om mijn foto’s alvast erop te zetten, de eerste schifting te maken en om ze te archiveren. Ook probeer ik twee liveblogs te schrijven tijdens een reis. De laptop gaat overigens niet mee op citytrip.

Wat zijn je favoriete websites en reisblogs?
Er zijn ontzettend veel leuke en inspirerende reisblogs, te veel om allemaal te kunnen lezen en te volgen. Als ik op Twitter een interessant blog voorbij zie komen dan lees ik deze na op m’n laptop. Een blog dat ik regelmatig lees is die van Karlijn Meulman. Ze bezoekt de mooiste plekjes op deze aardbol en haar foto’s zijn fantastisch. Een ander inspirerend reisblog is Marcella Molenaar, het enthousiasme waarmee zij schrijft knalt van het scherm af. Een speciale vermelding voor Claire van Reiske.nl. De lange wandeltochten die zij maakt door onherbergzame en verlaten gebieden zijn indrukwekkend om te volgen. Deze manier van reizen verdient respect!

interview met reisblogger Marcel
In Busan, Zuid-Korea

Je blogt nu bijna een jaar. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Ik ben ervan overtuigd dat je moet bloggen vanuit een passie, voor mij een voorwaarde. Als je begint met bloggen is het hard werken voor je blog gevonden wordt. Het publiceren van mooie verhalen en foto’s is één ding, gevonden worden is een tweede. Je zal actief moeten zijn op social media (Facebook, Instagram en Twitter) om je blogs onder de aandacht te brengen. Je zult zien dat het werkt, het is een sneeuwbaleffect. Het hele social media-gebeuren heb ik aan het begin zwaar onderschat, daar ben ik inmiddels wel achter.

Ik ben nog geen jaar bezig en kan ontzettend tevreden zijn waar ik momenteel met yourtravelguideonline sta. Het besluit om een nieuwe website te lanceren mét daaraan gekoppeld social media is een zeer goede geweest. Er is interactie ontstaan en dat wilde ik bereiken. Schroom niet om andere bloggers of bedrijven te benaderen, ze komen niet uit zichzelf naar je toe. Het kan mooie samenwerkingen opleveren. Het is erg leuk als je blogs goed gelezen worden, maar staar je niet blind op de cijfers (bezoekersaantallen en views). Zelf kijk ik zo nu en dan naar mijn cijfers maar het is beslist geen obsessie voor mij. Probeer hier relaxt mee om te gaan, leg jezelf geen druk op. Ik vind het overigens jammer dat cijfers zó belangrijk zijn voor bedrijven om een samenwerking aan te gaan. Aan de ene kant begrijp ik het maar aan de andere kant denk ik, vis eens in een andere vijver. In mijn ogen kan een beginnende blogger zeker zo interessant zijn.

Ik heb er bewust voor gekozen om na enige tijd een persoonlijke blog te schrijven: wie is de blogger achter yourtravelguideonline en wat houdt hem bezig. Het is belangrijk voor je lezers om te weten wie er schuil gaat achter de blogger. Ik kreeg op deze persoonlijke blog veel positieve reacties. Vergeet deze persoonlijke blogs niet. Zelf vind ik het prettig om met een planning te werken, erg overzichtelijk. Geduld, volhouden, profileren, blijf bij jezelf (volg je eigen weg) en plezier zijn voor mij de kernwoorden als het om bloggen gaat. Bloggen is leuk én moet leuk blijven!

Op de hoogte blijven? Volg Marcel dan via zijn blog yourtravelguideonline, en via Facebook, Twitter en Instagram.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*