Reisblogger Martine kwam als kind al op verre bestemmingen en wist toen al dat ze later ook wilde reizen. Op dit moment is ze op reis door Azië; de verhalen hierover volgen ongetwijfeld later op haar website My World is Yours. Martine reist het liefst ‘all-exclusive’ en wat dat inhoudt lees je in dit interview!

interview met reisblogger Martine
Shiraz, Iran

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Martine, 30 jaar oud, en heb de liefde voor reizen van mijn moeder sinds kleins af aan meegekregen. Ze vloog voor KLM heel de wereld rond en ik kan me nog heel goed herinneren dat ze me voor het eerst meenam naar Bangkok. We fietsten dwars door vismarkten, smalle steegjes die roken naar jasmijnrijst en als we afstapten, knepen oude vrouwtjes glimlachend in mijn wang. ’s Avonds aten we altijd buiten, aan de rivier of in de drukke toeristenwijken rondom Khao San Road en zag ik de backpackers, op zoek naar avontuur. Toen wist ik al: dat wil ik ook.

Wanneer ben je begonnen met je blog My World is Yours, en waarom?
Mijn website ging live in december 2014. Een paar jaar eerder studeerde ik af aan de School voor Journalistiek, nadat ik een specialisatie reisjournalistiek had gevolgd en stage liep bij REIZEN Magazine. Na wat freelance-werk en een wereldreis vond ik een vaste baan als redacteur bij De Haagse Hogeschool en schreef ik wel, maar niet meer over reizen. Ik merkte dat ik het miste en ook dat ik verhalen wilde maken op mijn eigen manier en niet alleen in opdracht. Het leek me te gek om de huidige online mogelijkheden te gebruiken om naar eigen inzicht een reiswebsite te ontwerpen, waarop ik zowel mijn verhalen als foto’s op een mooie manier kon delen.

interview met reisblogger Martine
In Myanmar

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik werk vier dagen in de week voor De Haagse Hogeschool en maak verhalen en producten die inzichtelijk maken waar de hogeschool voor staat. Dat is onder meer internationalisering en wereldburgerschap, dus dat past heel goed bij mij! Verder houd ik erg van koken en doe ik inspiratie op in de landen waar ik ben geweest, maar ga ik ook heel graag gezellig uit eten.

Met je blog richt je je op ‘all-exclusive’ reizen. Wat versta je daar onder?
De term schoot me een paar jaar geleden te binnen toen ik in De Volkskrant een kop zag staan met “De keerzijde van het all-inclusive reizen”. In plaats van alles van tevoren te boeken, ligt bij het all-exclusive reizen juist zo min mogelijk van tevoren vast. Dat geeft je de vrijheid om ergens langer te blijven als je het naar je zin hebt. Deze manier van reizen is natuurlijk niet nieuw, maar de term vond ik zo mooi passen dat ik ‘m gebruik om de manier waarop ik het liefst reis te omschrijven.

Met mijn verhalen op My World is Yours hoop ik mensen te laten zien dat op eigen houtje reizen vaak heel goed te doen is. Fijne bijkomstigheid van het all-exclusive reizen is dat er veel van je geld in het land van bestemming terechtkomt. Ook vind ik het goed passen bij deze tijd, waarin het heel gemakkelijk is om via vliegticket- reisreview- en hotelwebsites je eigen stukje reis vlak van tevoren te regelen, of soms zelfs ter plekke. De term wordt inmiddels in verschillende trendrapporten en media genoemd als het gaat om het reizen van de toekomst.

interview met reisblogger Martine
Bagan, Myanmar

Je noemt My World is Yours geen blog, maar een online reismagazine. Waar zit voor jou het verschil in?
Vanaf het begin af aan wilde ik met mijn website een magazine-gevoel creëren. Ontwerpbureau Artizani heeft me daarbij geholpen en ervoor gezorgd dat de homepage aanvoelt als de inhoudsopgave van een magazine. Daarnaast vind je bij elk reisverhaal een aantal tips voor hotels, eten & drinken en vervoer. Ook is er rekening gehouden met ruimte voor uitgelichte quotes en foto’s. Ik heb daarom heel bewust gekozen voor de term ‘online reismagazine’, maar als mensen het een blog noemen vind ik dat ook prima hoor! 🙂

Je bent sinds november vier maanden op reis. Welke landen bezoek je (en heb je al bezocht) tijdens deze reis?
We zijn onze reis begonnen in Iran, een land waar de mensen zo gastvrij zijn dat all-exclusive reizen een feestje is! Daarna zijn we naar het zuiden van India gevlogen en later doorgereisd naar onze derde bestemming, Myanmar. Vanaf daar vertrokken we richting Hongkong om daarna door te reizen naar de Filipijnen, waar we nu zijn. Vanaf Manilla vliegen we terug naar Amsterdam.

interview met reisblogger Martine
Inle Lake, Myanmar

Wat heeft tijdens deze reis de meeste indruk op je gemaakt, en waarom?
Voor mij zijn het eigenlijk altijd de mensen die de meeste indruk op me maken. In Iran was dat vooral vanwege de eindeloze gastvrijheid en de moeite die de mensen doen om het beeld van Iran in de westerse media bij te stellen. Zo zaten we een keer in een taxi met een man die geen woord Engels sprak, maar in het Farsi iets druk intypte op zijn telefoon wat een vertaalprogramma in het Engels omzette. Even later verscheen op het scherm “Please tell people in your country we are not all radical muslims”. Een verzoek dat we nog heel vaak zouden krijgen. Het mooie van reizen vind ik dat je met eigen ogen ziet dat het grootste deel van de mensen het hart op de goede plek heeft zitten, in welk land dan ook.

Wat is je favoriete reisfoto van je reis tot nu toe?
Het is zeker niet mijn mooiste reisfoto en ligt misschien niet zo voor de hand, maar het is er eentje van mij en mijn man Robin tijdens de jaarwisseling in Hampi, India. Ik was de dag ervoor heel erg ziek geweest en nog niet in staat om het dichtstbijzijnde feestje op te zoeken, ergens aan de andere kant van de rivier. Robin had die dag ergens illegaal een biertje gekocht en ik nam die avond een glas water en mijn ORS-zakje mee naar ons dakterras. Om 12 uur was er echt niks te beleven: we zaten daar in ons piere-eentje, met op de straat onder ons alleen een paar giechelende tieners, wat loslopende koeien en een enkele vuurpijl. Het klinkt misschien een beetje cheesy, maar ik voel me een geluksvogel dat ik iemand heb gevonden die me zelfs als ik me zo ellendig voel aan het lachen kan maken, waar ook ter wereld.

interview met reisblogger Martine
Hampi, India

Wat zijn je favoriete reiswebsites en (reis)blogs?
Ik kijk graag op Letstravelsomewhere.com voor mooie reisfoto’s en heb veel bewondering voor hoe Reisjunk.nl in elkaar zit. Voor ik op reis ga kijk ik graag even op Karlijntravels.com omdat zij leuke tips heeft en onze bestemmingen vaak overeenkomen. Mijn favoriete Instagram-account is Travelingbetches, een stel op reis dat elkaar en de wereld om hen heen meestal niet al te serieus neemt. Ik lig vaak in een deuk om hun fotobijschriften.

Heb je tips voor mensen die ook all-exclusive willen reizen? Hoe pak je dat aan?
In principe is het: ticket boeken en gaan! Maar het is wel handig om van tevoren het reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te checken. En om na te kijken of je van tevoren een visum aan moet vragen en te checken welke inentingen je nodig hebt. Ook een globale reisroute uitstippelen is altijd handig, zodat je niet nog hele stukken hoeft te reizen om op het laatst je vlucht te halen. Meestal steek ik een reisgids in mijn backpack en iets waarmee ik op wifi kan, zodat ik reviews van restaurants en hotels kan checken en/of op het moment dat ik mijn volgende bestemming weet een accommodatie kan boeken.

Last but not least: deze manier van reizen moet wel bij jou, de bestemming en de periode passen. Het vereist wat meer uitzoekwerk en flexibiliteit, maar als je veel van een land wilt zien en een paar weken de tijd hebt zou ik zeggen… let’s go!

Op de hoogte blijven? Volg Martine dan via haar blog My World is Yours, Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.