Reisblogger Yvonne houdt van avontuur en reist het liefst naar minder bekende bestemmingen. Ook nu ze twee jonge dochters heeft, want die gaan gewoon mee! Dit jaar reisden ze met het hele gezin door Sri Lanka, en voor volgend jaar staat Georgië op de planning. Een interview over reizen met kinderen, reisfotografie en Yvonne’s meest bijzondere reiservaringen.

interview met reisblogger Yvonne van der Laan

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Yvonne van der Laan en reizen is, naast fotograferen, mijn grote passie. Het liefst reis ik naar relatief onbekende bestemmingen. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar het onbekende en geïnteresseerd in de gebruiken en de levensstijl van mensen in andere culturen. In landen als Laos en Thailand doe ik niets liever dan op een motortje over onverharde wegen sjezen, naar dat afgelegen dorpje ver van de bewoonde wereld. Ik ga graag op zoek naar avontuur. Dat is in een land als India volop te vinden, vandaar dat dit land een bijzondere aantrekkingskracht op mij heeft.

Wanneer ben je begonnen met je blog en waarom?
Ik ben iets meer dan een jaar geleden begonnen met mijn blog, na lang twijfelen. Bijna vijftien jaar had ik toen mijn reisverhalen en foto’s gedeeld op een andere website, die steeds weer was uitgebreid en die telkens weer nieuwe toevoegingen kreeg. Die site was hopeloos verouderd en het deed echt een beetje pijn om toe te geven dat daar geen toekomst meer in zat. De volgende dag begon ik yvonnevanderlaan.nl.

interview met reisblogger Yvonne van der Laan
Fotograferen bij Landschaftspark Duisburg

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik word heel blij van fotograferen, hoewel ik daar minder aan toe kom dan ik eigenlijk zou willen. Daarom gaan we regelmatig in Nederland of net over de grens op pad, zodat ik een doel heb om te fotograferen: leuke nieuwe content voor mijn blog, maar zonder dat daar meteen een reis aan vast hoeft te zitten. Verder besteed ik op mijn vrije dagen (ik werk 3 dagen per week in het onderwijs) veel tijd aan spelen en knutselen met onze twee meiden van 2 en 4 jaar.

Ook nu je twee jonge kinderen hebt, maak je nog verre reizen. Zo gingen jullie dit jaar al naar India en Sri Lanka. Hoe anders is het om te reizen met kinderen?
Op een motortje door de bergen scheuren, dat doen we op dit moment even niet. Ik denk dat ik ze daar niet echt een plezier mee zou doen… hoewel… de oudste heeft op dat gebied wel duidelijk mijn genen, haha. Reisdagen zijn tegenwoordig een stuk korter. Als het even kan las ik een extra tussenstop in en kijk ik wat er in de omgeving voor leuks te zien is, zodat we daar een paar dagen door kunnen brengen.

Ook wissel ik de langere reisdagen af met een dag naar de kamelenfokkerij of een tocht met de kamelenkar door de woestijn (Rajasthan, India), een dag zwembad of strand (Sri Lanka), of een uitje naar het reptielencentrum waar je de dieren mag aaien of een pannenkoekenrestaurant (Zuid-Afrika). En af en toe een rustdag en gewoon lekker spelen met de kids van het guesthouse waar we verblijven, of lekker naar een speeltuintje, is ook prima. We passen onze manier van reizen dus aan. We nemen ook vaker een keer een auto met chauffeur voor een paar dagen, in ieder geval in landen waar zelf rijden geen optie is. En volgend jaar in Georgië gaan we een deel van de reis zelf rijden, omdat het openbaar vervoer in een bepaalde streek TE slecht geregeld is.

interview met reisblogger Yvonne van der Laan
In India

Heb je tips voor ouders die twijfelen over het maken van een verre reis met kinderen?
Bereid jezelf goed voor en ga uit van het worst-case scenario. Zo kan het alleen maar meevallen en ben je overal op voorbereid. Ik zorg dat ik altijd iets te doen, of een klein cadeautje bij me heb voor tegenvallende reisdagen, waarbij je opeens toch 3 uur langer onderweg bent. Verwacht geen vakantie zoals je die zou hebben op de camping in Zuid-Frankrijk, want de momenten van een boekje lezen aan het zwembad zijn zeer zeldzaam als je een rondreis maakt door een ontwikkelingsland. Twijfel je? Kies dan een wat minder avontuurlijke bestemming om te kijken of het wat voor je is. Als je toch een verre reis wilt maken, is Thailand een erg fijne en veilige plek om te beginnen.

Wat is je meest bijzondere reiservaring, met en zonder kinderen?
Een moment dat ik nooit vergeet is onze vlucht in een klein vliegtuigje, dat ons van Pokhara naar Jomsom bracht, in Nepal. Van tevoren was ik wat zenuwachtig, want ik heb het niet zo heel erg op dit soort vliegtuigjes en zeker niet die in Nepal, met hun niet zo geweldige reputatie. Die zenuwen waren binnen 10 seconden na het opstijgen verdwenen. Het was in één woord geweldig. We zaten pal achter de piloot en hadden 180 graden zicht op de Himalaya, vlogen langs indrukwekkende, besneeuwde toppen en vlak voor de landing scheerden we rakelings over de boomtoppen van een bergkam. Magisch!

Met de kinderen reisden we in Sri Lanka derdeklas in de trein. We zaten in een overvolle coupé en de kinderen hadden zoveel plezier met de andere (Sri Lankaanse) kinderen en de rest van de mensen om ons heen. Even later hingen onze oudste en ik samen uit het raam, met de wind in onze haren, naar de prachtige landschappen te kijken. Toch een beetje avontuur. 🙂

interview met reisblogger Yvonne van der Laan
Met de trein in Sri Lanka

Welke bestemmingen staan hoog op jouw bucketlist?
Oezbekistan, Roemenië, Indonesië, Nicaragua, Cuba, Namibië en een keer terug naar Nepal en Thailand. En in Georgië heb ik ook al heel veel zin. Erg benieuwd hoe we dat land gaan ervaren en ook wel een beetje nerveus of het te doen is om hier met kinderen rond te reizen, vooral waar het op het openbaar vervoer aankomt.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik volg best veel reisblogs. Kan er ook echt enthousiast van worden als iemand mooie foto’s van een interessante bestemming deelt. Karlijn van Karlijn Travels maakt zulke mooie, kleurrijke foto’s. Daar houd ik zelf ook veel van. En collega-blogger Jenny volg ik al jaren, nog sinds de tijd dat ik nog niet zo lang met mijn vorige website bezig was. Maar er zijn er nog veel meer die ik volg, het ontbreekt me soms alleen aan tijd om het heel goed bij te houden.

Naast reizen is fotografie een van je passies. Wat is je mooiste reisfoto, en waarom?
Een mooiste reisfoto heb ik niet echt, er zijn er veel die me dierbaar zijn. Soms vanwege het verhaal erachter, of vanwege de moeite die het kostte om hem te maken. Onderstaande foto hangt al jaren bij ons in de woonkamer en is wel een van mijn meest bijzondere. Het jongetje op deze foto hing op de rug van zijn moeder in een draagdoek, op een koude herfstochtend in Muktinath, de hoogste plek waar we ooit een trekking deden.

interview met reisblogger Yvonne van der Laan

Op je site geef je ook fotografietips. Wat is je ultieme fotografietip voor reisbloggers?
Fotograferen is een manier van kijken. Het is dus geen kwestie van een dure camera kopen en dan gaat het allemaal vanzelf. Het is goed kijken naar het licht, de compositie, alles eigenlijk. Veel oefenen en doen en dan zal je zien dat je foto’s steeds mooier worden!

Op de hoogte blijven van Yvonne’s reizen? Volg haar dan via haar blog YvonnevanderLaan.nl, Facebook en Twitter.

Reacties

  Yannick - Soms Ook Heimwee

  Yvonne – we meet again! Heel fijne foto’s en inspirerend allemaal. Ik ga zeker Oezbekistan ook op mn lijstje zetten. Laat die tips maar snel komen 🙂

  15/03/2017 at 11:57 pm
  karlien de bruijn

  Namibië! Daar wil ik ook zo graag heen.

  Klopt helemaal wat je zegt. Vaak zie ik mensen met hun camera zoeken naar het juiste beeld. Leg de camera weg en kijk naar wat voor foto je wilt maken.

  30/01/2017 at 7:44 pm
   Yvonne

   Precies Karlien! Namibië lijkt me echt super. Ik zag dat vluchten vanuit Duitsland een stuk beter te betalen zijn trouwens. Iets om in je achterhoofd te houden. 🙂

   16/03/2017 at 11:51 am
  Margreet Pruis

  Ik volg je al een tijdje en je maakt schitterende foto’s ! Ik heb respect voor jullie reizen met die twee kleintjes. Ze zullen er fantastische herinneringen later aanhouden en waarschijnlijk zal reizen later ook hun grote passie zijn. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn hebben ze vast al enorm veel van de wereld gezien !
  Wat supermooi lijkt mij die vlucht boven de Himalaya zeg, moeilijk te omschrijven denk ik, wat er dan in je omgaat ! Die laatste foto van dat kindje is werkelijk schitterend !

  22/11/2016 at 4:16 pm
   Yvonne

   Ja de meiden zijn nu al echte reizigers. De jongste vraagt regelmatig wanneer we weer gaan vliegen en als er een vliegtuig over vliegt pakt ze haar koffertje en rent naar de deur: “ik wil meeee!” 🙂

   Die foto hangt bij ons thuis boven de bank Margreet, anderhalve meter groot. Maar het wordt eens tijd voor wat nieuws, dus misschien ga ik ‘m nog wel weggeven. Hou de blog even in de gaten!

   16/03/2017 at 11:53 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*