Journalist Stéphanie begon met haar reisblog Expeditie Aardbol omdat ze vrijheid miste in haar werk; ze wilde schrijven over wat zij leuk vond. In dit interview vertelt Stéphanie over het vreemdste gerecht dat ze ooit gegeten heeft op reis, haar mooiste foto en over haar meest bijzondere reiservaringen. En dat zijn er nogal wat!

Waarom reis je zo graag?
Op reis kan ik voor mijn gevoel helemaal mezelf zijn. Ik word bijvoorbeeld niet geremd door verplichtingen of verwachtingen. Ik werk als freelance journalist en merk dat ik mijn werk alleen op reis echt los kan laten en ruimte kan creëren in mijn hoofd. Daarnaast vind ik het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en over nieuwe culturen te leren. Daar krijg ik ontzettend veel energie van.

Wanneer ben je begonnen met je blog Expeditie Aardbol, en waarom?
Ik ben in de zomer van 2014 begonnen met bloggen. Ik startte met Expeditie Aardbol omdat ik een bepaald soort vrijheid miste in mijn werk. Ook als freelancer heb je je te schikken naar de wens van een opdrachtgever, en ik wilde gewoon heel graag schrijven over mijn eigen onderwerpen. En het leuke: het afgelopen jaar heb ik me dankzij het ‘vrije’ schrijven ook echt nog weer verder weten te ontwikkelen op dat gebied, dus ik heb er ook in mijn werk uiteindelijk profijt van.

Stéphanie in Berlijn
Stéphanie in Berlijn

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik houd ontzettend veel van koken, dus ik spendeer de nodige uurtjes in de keuken. Verder ga ik graag naar concerten en culturele festivals, je vindt me regelmatig met vriendinnen in de kroeg, een museum of de bioscoop, ik kan hele avonden op de bank hangen met een fijn boek binnen handbereik, en ik vind het leuk om in mijn eigen woonplaats Utrecht nieuwe plekjes, restaurants en cafés te ontdekken.

Je bent culinair journalist geweest. Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit gegeten hebt op reis, en wat het meest vieze?
Ik ben een paar keer wezen kamperen op een écht Italiaanse camping in Toscane. Zo één waar ze geen woord Engels spreken, mensen uit de grote stad een vaste caravan hebben staan en waar je wordt ontvangen met twee klapzoenen van ‘nonna’. Diezelfde nonna kookte elke avond de sterren van de hemel in het restaurant van de camping. Zo lekker dat we tijdens ons verblijf niet één keer zelf hebben gekookt. En niet het smerigst, maar wel het vreemdst: gefrituurde slang in China. Hij was bestrooid met extreem hete pepers en zat vol met botjes, waardoor het gewoon niet heel makkelijk was om ‘m weg te krijgen.

In Mostar, Bosnië
In Mostar, Bosnië

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Dat zijn er heel veel: Olifanten wassen in een opvangpark in Thailand, het zien van de massale crematies aan de rand van de Ganges-rivier in India, slapen in de jungle en oog in oog staan met orang-oetans in Indonesië, Tsjernobyl bezoeken, hiken op de Chinese Muur, slapen op een kleedje in de woestijn… En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist?
Ik roep al jaren dat ik naar Japan wil, dus dat moet er binnenkort maar eens van komen. Daarnaast heb ik hoge verwachtingen van Madagaskar, en ik wil de komende tijd wat meer op zoek naar de mooie/onbekende plekjes in Nederland en Europa.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Mijn camera, een lakenzak en een Lonely Planet.

Je bent ook fotograaf. Wat vind je zelf de mooiste foto die je tijdens een reis hebt gemaakt?
Deze foto maakte ik in de jungle in het Amazonegebied in Brazilië. Ik was die ochtend voor zonsopkomst opgestaan om het ontwaken van de papegaaien in het regenwoud te aanschouwen, en toen ik ‘s middags in een dorpje liep kwam ik dit duo tegen. Ik vind het een prachtig beeld geworden!
Amazone21-nb

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Instagram! Ik ben heel erg visueel ingesteld en kan uren naar mooie plaatjes kijken. Op Instagram volg ik ontzettend veel bloggers en reizigers, die mij elke minuut van de dag kunnen inspireren. Ik ben een beetje verslaafd.

Jij bent een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Laat plezier je drijfveer zijn om te bloggen, doe het niet (alleen) voor geld of persreizen. En vergelijk jezelf niet te veel met anderen, je komt veel verder als je gewoon jezelf blijft.

Op de hoogte blijven? Volg Stéphanie dan via Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.