Blogger Suzanne schrijft op haar blog Artikel 2.55 veel over haar reizen en geeft daarnaast ook tips over het combineren van een reisverslaving met een carrière. Dat doet ze als ervaringsdeskundige, aangezien Suzanne zelf reisverslaafd is. De afgelopen jaren maakte ze een paar langere reizen en in februari gaat ze ook weer zes weken op reis. Haar droom? Een bestaan als ‘digital nomad’.

Kings Canyon, Australië
Kings Canyon, Australië

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Suzanne en ik ben reisverslaafd. *Hallo Suzanne!* Ik ben 27 jaar en woon met mijn vriend in Utrecht. Reizen is wat ik het liefste doe. Ik krijg een grijns op mijn gezicht als ik naar een nieuwe plek ga. Als kind heb ik al veel van de wereld mogen zien, dus ik ben er een beetje mee opgegroeid, maar mooi samengevat denk ik dat reizen mij een kick geeft. Nieuwe plekken zien, ontdekken, andere mensen en culturen leren kennen, en vooral: de vrijheid!

Wanneer ben je begonnen met je blog Artikel 2.55, en waarom?
Ik blog sinds maart 2009, maar dat was vooral een heel persoonlijke blog over mijn leventje als rechtenstudent met een liefde voor mode. Toen ik mijn eerste ‘echte’ baan kreeg, vond ik het tijd voor een iets professioneler blog. Toen ben ik begonnen met Artikel 2.55. Artikel 2.55 is dan ook een verwijzing naar mijn juridische en mode-achtergrond. In de praktijk komt dat neer op een travel-, business- en lifestyleblog. Hoe combineer je business met pleasure? Hoe kun je naast een baan zoveel mogelijk reizen? Of hoe kun je reizen in je werk integreren? Daarover blog ik op Artikel 2.55.

Exmouth

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Momenteel werk ik nog als PR- & Communicatiespecialist bij Pride PR. Daarnaast werk ik als freelancer voor Miss Legal en Rondreis.nl. Vanaf 1 januari ga ik de sprong wagen en het proberen als fulltime ondernemer. Dan hoop ik mijn side business dus te hebben uitgebreid en helemaal rond te kunnen komen als freelance travel-, business- & lifestyleblogger en zelfstandig PR- & Communicatiespecialist. Naast werken houd ik ook erg van lekker eten en drinken (en nieuwe tentjes ontdekken) en sportief bezig zijn.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Mijn twee lange reizen zijn mij natuurlijk erg dierbaar. Ik ging in 2011 voor het eerst alleen op reis: tien weken naar Vietnam, Laos en Cambodja. Ik was toen net afgestudeerd en het leek mij een mooie ervaring voor ik aan het werkende leven zou beginnen. Ik raakte echter goed besmet met de travel bug en droomde sinds mijn terugkomst van een tweede lange reis. In 2014 zegde ik mijn baan op en vertrok voor een half jaartje naar onder meer Australië. Samen met twee vriendinnen kocht ik een busje en reden we drie maanden rond door de outback. Daarna heb ik met mijn vriend in Nieuw-Zeeland gereisd en de laatste weken ‘deed’ ik alleen nog een stukje oostkust in Australië (en Bali!). Maar ook Alaska, Californië, Marokko, Kenia, Lapland en Indonesië waren heel erg bijzonder, net als specifieke reiservaringen als couch surfen en achterop een motor door Vietnam.

Bij Uluru, Australië
Bij Uluru, Australië

Je ging onlangs voor een persreis een dagje op en neer naar Marokko. Hoe was dat?
Klopt! Ik was uitgenodigd voor FlyML om namens Rondreis.nl (waar ik dus freelance blogger ben) voor één dag naar Marokko te gaan. Wel een avontuur natuurlijk om even op en neer naar een ander werelddeel te gaan, en ook was de groep erg gezellig. Maar al met al is zo’n persreis natuurlijk ook slopend. Woensdagavond laat gingen we weg, en vrijdagochtend heel vroeg kwamen we weer terug. Ondertussen slaap je alleen een beetje in bussen en vliegtuigen. Persreizen zijn niet altijd ‘een gratis vakantie’. Ik moest vrijnemen bij Pride PR en achteraf natuurlijk nog een artikel schrijven. Maar uiteindelijk heb je ook een mooie ervaring en het brengt me hopelijk weer verder als travelblogger!

Wat zijn je reisplannen voor volgend jaar?
Leuk dat je het vraagt, ik krijg nu al kriebels! In januari heb ik een weekendje Maastricht gepland staan voor Artikel 2.55. In februari vertrek ik dan voor zes weken naar Thailand en Nieuw-Zeeland. Als het goed is, verdien ik dan dus mijn geld als ondernemer. Er zal kortom wel wat werk verricht moeten worden. Maar ik leef graag als digital nomad, dat was nou net de bedoeling! We zullen grotendeels verblijven bij geemigreerde vrienden in Bangkok en Wellington. Verder willen we naar Ko Lanta en in Nieuw-Zeeland naar Queenstown, Milford Sound en Kaikoura. Voor het najaar heb ik al twee weken Indonesië op de planning staan. Verder sta ik voor alles open! 😉

Sydney
Sydney

Digital nomad worden is je droom, schrijf je op je blog. Ga je deze droom ooit verwezenlijken denk je, en waar op de wereld zou je je digital nomad-bestaan dan willen beginnen?
Zoals ik al zei, begin ik dus per 1 januari voor mezelf. Als het goed is, zullen de meeste klussen kunnen worden verricht waar en wanneer ik dat zelf wil. Of je dus in Bangkok zit, en het in Nederland pas ochtend is, of in Wellington, en het in Nederland nog nacht is, dat maakt niet uit! Maar om ‘echt’ digital nomad te worden vind ik dat je toch wel het grootste deel van het jaar buiten Nederland moet werken. Of dat snel gaat gebeuren weet ik niet. Ik hoop dat mijn vriend ook snel locatie-onafhankelijk wordt. 😉 Dan zou ik samen alle digital nomad-hotspots willen uitproberen, zoals Gran Canaria en Ubud, maar ook Midden- en Zuid-Amerika staan hoog op mijn lijstje. Mijn volgende grote reis gaat daar naartoe!

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Uiteraard mijn paspoort, pinpas en telefoon (inclusief oplader). Maar ook mijn laptop en camera gaan tegenwoordig steevast mee. Er moet toch geblogd (en straks gewerkt) worden. Verder ben ik niet heel moeilijk met inpakken. Wat toiletspulletjes, shortjes, topjes, flipflops en een sarong. Ik red me wel! Altijd handig zijn ook een wereldstekker, eigen kussensloop en lakenzak en notitieboekje. En natuurlijk mijn zonnebril, bikini en een boek! Die ruil ik dan wel weer als ik ‘m uit heb.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Rondreis.nl en Travelvalley.nl, waar ik allebei voor blog (of heb geblogd). Verder lees ik veel blogs van bevriende reisbloggers, zoals Explorista.nl, Wherewego.nl, Travelbysan.nl en Sheelaghmairi.nl. Ook Dailylin.nl en Annemerel.nl bezoek ik dagelijks. Veel reisbloggers volg ik vooral op social media, zodat ik wel alles ‘meekrijg’. Lezen doe ik vaker als ik zelf echt ergens heen wil of het artikel wel héél erg interessant klinkt.

PineCreek

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Ja, begin vooral niet omdat je denkt dat je met je reisblog alleen maar gratis op vakantie kunt. Begin ook niet met de ilusie dat je er rijk mee wordt. Ik ken geen enkele blogger die alleen maar leeft van haar (of zijn) blog. Volgens mij heeft 99% van de bloggers er klussen naast, en werken ze bijvoorbeeld als tekstschrijver, PR-adviseur, of hebben ze een hele ‘gewone’ baan ernaast. Begin vooral wél een reisblog als je een passie hebt voor zowel reizen als schrijven, en je daar mensen mee wilt inspireren. Verder hoor ik vaak dat je een niche moet kiezen; een focus moet hebben. Maar ik zou zeggen: heb er vooral een beetje lol in. Geniet van de events met andere bloggers en gun elkaar ook wat! En bezint eer ge begint. Fanatiek van start gaan, om vervolgens te stoppen als blijkt dat het toch wel veel tijd kost om het goed aan te pakken, is misschien niet slim. Oh, en wees origineel. Elkaars handelsnaam, teksten en foto’s jatten (of nadoen) is zó kansloos. Tja, ik blijf toch ook jurist hè. 😉

Op de hoogte blijven? Volg Suzanne dan via haar blog, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en Pinterest.

Reacties

  Nanouk

  Wat een mooie droom Suzanne! Hopelijk grijpt je vriend ook snel zijn kans om locatie onafhankelijk te werken, dan kunnen jullie samen op pad! Je hebt een paar mooie bestemmingen op je lijstje van. Geniet ervan! Groetjes van een digital nomad family (sinds een paar weken pas hoor, dus kom ook pas net kijken ;))

  29/11/2015 at 6:50 pm
  Lotte - scratchingmymap

  Leuk interview 🙂 Spannend dat je vanaf 1/1 helemaal voor jezelf werkt, hopelijk is dat dan ook de start van je leven als digital nomad! Ik duim mee 🙂

  25/11/2015 at 10:26 am
   Suzanne

   Dankje Lotte! Ja, vind het spannend, maar op een goede manier. Heb er zin in! En ja, ik zal dan ook flexibeler zijn om meer te kunnen reizen, dus een semi-digital nomad word ik zeker wel 🙂

   Groet,
   Suzanne

   26/11/2015 at 9:57 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.