Londen. Een wereldstad met groene oases. Parken waar de tijd stil lijkt te staan. Hyde Park, Victoria Park en niet te missen: Crystal Palace Park. Een park waar ooit een kristallen paleis stond, als symbool van vooruitgang.
Vandaag breng ik een bezoek aan het historische park, dat zelfs na de verwoestende brand zijn glorie heeft behouden.

Crystal Palace Park ligt op een heuvel. Ideaal om te vliegeren.
Crystal Palace Park ligt op een heuvel. Ideaal om te vliegeren.

Van het station zo het park in
Crystal Palace Park ligt in het gelijknamige Crystal Palace, een buitenwijk in zuid-oost Londen. Met een rechtstreekse verbinding vanaf Victoria Station en London Bridge kom ik in minder dan 30 minuten aan in Crystal Palace. De uitgang van het station ligt naast de ingang van het park. De plattegrond blijft dus netjes opgevouwen mijn tas zitten.

In Crystal Palace Park heb je geen plattegrond nodig
In Crystal Palace Park heb je geen plattegrond nodig

Darwins dino’s (met video)
Het mooie van Crystal Palace Park is dat er voor iedereen iets te doen is. Lekker picknicken in het gras, klimmen in de speeltuin, geitjes voeren bij de kinderboerderij, waterfietsen of verdwalen in het manshoog doolhof met zijn groene heggen. Gelukkig loop ik al snel tegen één van de vele borden aan die mij precies vertellen waar ik wat kan vinden.
Op de kaart zie ik dat ik dicht bij het oude dinosauruspark sta. Vol goede moed begin ik Darwins dinosaurus tour. Op bordjes lees ik welke dino’s ik voor me heb. Als je een smartphone hebt met internet kun je ook een audio tour downloaden. Tijdens mijn tocht langs de grote monsters helpen de kleine monsters in het park mij de dino’s tot leven te brengen. Kijk maar:


Al met al duurde de hele wandeling mij iets te lang. Halverwege de tour besluit ik de bordjes te vergeten en vooral te genieten van de omgeving.

Historische ruïnes
Ik doe ook nog iets heel anders. Ik wil namelijk weten wat er gebeurd is met het kristallen paleis, waar het park naar vernoemd is. Wanneer ik het de wandelaars vraag krijg ik steeds te horen dat een grote brand het hele gebouw van de kaart heeft weggevaagd. Een dame met een hond wijst mij op het enige stukje paleis dat nog staat.

Het skelet van het oude kristallen paleis
Het skelet van het oude kristallen paleis
Het kleine raamwerk op het lege veld verraad de afwezigheid van het koninklijke paleis
Het kleine raamwerk op het lege veld verraad de afwezigheid van het koninklijke paleis

De informatie in het park helpt mij te ontdekken dat het paleis van glas in 1852 in het park is neergezet. Het was een plek waar koningin Victoria haar vrije middagen graag doorbracht en een chique bezienswaardigheid voor de rest van het volk. Helaas brandde het hele gebouw tot de grond af in 1936. Wat rest zijn de beschermde ruïnes en brede trappen die het park nog steeds een koninklijk gevoel geven.

Vrolijke driehoek
Na een heerlijk rustige middag loop ik aan de andere kant het park weer uit en sta ik midden in het winkelhart van Crystal Palace. De ‘triangel’, zoals de locals het zelf noemen, is een vrolijke chaos van restaurants, pubs, vintage en antiek die in een driehoek met elkaar verbonden zijn. Ik besluit de dag met een kopje koffie in Domali Cafe. Hoewel de naam een Italiaanse kaart doet vermoeden, serveren eigenaren DOMinique en ALIsson (vandaar de naam) vegetarische gerechten. De ‘facon’, oftewel ‘fake bacon’ heb ik laten staan. De rest is precies wat ik nodig heb: Comfort food om een rustige dag goed af te sluiten. En wie het nog kan opbrengen kan de Westow House niet overslaan. Een stijlvolle Britse pub waar locals en toeristen samenkomen om te genieten van live muziek en een pint.

De brede trappen geven het park een koninklijk gevoel
De brede trappen geven het park een koninklijk gevoel

Het is absoluut de moeite waard om de drukte van de stad even achter me te laten voor een dagje relaxen in een van de meest verassende parken van Londen. Als het aan mij ligt staat Crystal Palace Park vanaf nu gewoon tussen Hyde Park en Victoria Park op de lijstjes.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.