In veel grote steden zijn prachtige oude begraafplaatsen te vinden, met indrukwekkende grafmonumenten. Met het steeds populairder wordende Halloween voor de deur, de avond voorafgaand aan Allerzielen, selecteerde Expedia.nl tien Europese begraafplaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Een bezoek aan een begraafplaats staat meestal niet bovenaan het lijstje tijdens een citytrip. Jammer eigenlijk, want in het buitenland zijn bijzondere begraafplaatsen te vinden. Ze zijn niet alleen mooi, je ontsnapt er ook even aan de drukte van de stad. De onderstaande tien begraafplaatsen zijn echt de moeite waard.

Pere Lachaise, Parijs
Père-Lachaise. Foto: emilio59 via Visual Hunt / CC BY-ND

Père-Lachaise in Parijs
Dit is misschien wel het bekendste kerkhof van Europa. Het Cimetière Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs, met ruim 69.000 grafzerken. De meeste bezoekers van Père-Lachaise komen voor de graven van beroemdheden: van Frédéric Chopin, Edith Piaf en Jim Morrison tot Karel Appel en Oscar Wilde. Het kerkhof telt zo’n 5.000 bomen en heeft meer dan 15 km aan wandelpaden.

Cimitero Monumentale in Milaan
Een kerkhof dat zeker de moeite waard is om te bezoeken, is het Cimitero Monumentale in Milaan. Bekende Milanese families en ook musici vonden er hun laatste rustplaats. Zoals Davide Campari, bekend van de gelijknamige likeurdrank. Zijn graftombe is een reproductie van Leonardo Da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’. Volgens de overlevering zou de Judas-figuur aan de tafel een evenbeeld zijn van zijn grootste concurrent destijds.

Highgate Cemetary in Londen
Highgate Cemetary ligt ten noorden van Londen en maakt deel uit van de Magnificent Seven-begraafplaatsen in en rond Londen. Trekpleisters zijn de overwoekerde Egyptische Avenue en de Circle of Lebanon, een deels ondergrondse cirkel met grafkelders. ‘East Cemetary’ is het bekendste gedeelte, met de graftombe van Karl Marx als één van de meest bezochte plekken.

Whitby Abbey
Whitby Abbey (Foto: Getty Images)

Dracula achterna op Whitby Cemetery
In het noorden van Engeland, tussen Leeds en Newcastle, ligt Whitby. Dit is een klein dorp omringd door het North York Moors National Park. De grafstenen rond de Church of Saint Mary bij de ruïne van de Whitby Abbey staan bovenop een klip aan de kust. Niet verwonderlijk dat Bram Stoker hier inspiratie vond voor zijn klassieker ‘Dracula’.

Kus des dood in Barcelona
Wie naar Barcelona gaat, kan de berg Montjuïc niet over het hoofd zien. Wat maar weinig mensen weten, is dat op deze berg een grote begraafplaats ligt. Je kunt er een artistieke of historische route volgen. Voor één van de bekendste grafmonumenten – ‘El Beso de la Muerte’ – moet je naar de kleinere begraafplaats Poble Nou, op 5 km van Montjuïc.

Muzikaal kerkhof in Wenen
Zentralfriedhof is het grootste kerkhof van Wenen en ligt bij de Sint Karel Borromeuskerk. Het kerkhof heeft aparte gedeeltes voor de verschillende godsdiensten. De begraafplaats is vooral bekend als laatste rustplaats van diverse componisten, waaronder Ludwig van Beethoven, Frans Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms en Johan Strauss.

begraafplaatsen in Europa, Praag
Joodse Begraafplaats in Praag. (Foto: Moyan_Brenn via VisualHunt / CC BY)

Praag: oudste Joodse begraafplaats
In de Joodse wijk van de Tsjechische hoofdstad Praag vind je de Oude Joodse Begraafplaats, het grootste Joodse kerkhof in Europa en één van de oudste ter wereld. Het kerkhof telt ongeveer 12.000 grafstenen. Omdat de ruimte beperkt was, werden graven op elkaar gestapeld, soms met wel tien graven boven elkaar.

Stockholm Sodermalm kerkhof
De Skogskyrkogården-begraafplaats in Stockholm staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze begraafplaats tussen de dennen combineert natuur en architectuur op zo’n manier, dat het één geheel wordt. Het is de laatste rustplaats van onder andere Greta Garbo.

Agramonte: van cholera tot Porto’s mooiste
De Agramonte-begraafplaats is uitgegroeid tot één van de mooiste plekjes in Porto. De begraafplaats werd rond 1850 opgericht om de vele doden als gevolg van een grote cholera-epidemie te begraven. In het voorjaar staan de magnolia’s op het kerkhof prachtig in bloei.

Berlijn: gebroeders Grimm
Tussen de Berlijnse dierentuin en de oude luchthaven Tempelhof ligt het Berlijnse Alter St.-Mattaüs-Kirkhof. Op deze kleine begraafplaats liggen onder meer de bekende sprookjesschrijvers Jacob en Wilhelm Grimm begraven.

Heb jij wel eens een van deze begraafplaatsen bezocht?

Reacties

    Pim

    Ik ben een keer naar de Joodse begraafplaats in Tsjechie geweest. Ik vond het een bijzondere ervaring dat alles zo gestapeld was. Misschien is dit ook hier nodig in de toekomst omdat we zo’n klein land hebben.

    05/09/2018 at 4:23 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.