Donderdag 26 januari is het Gedichtendag, waarmee in Nederland de Poëzieweek van start gaat. Bovendien is Valentijnsdag ook niet meer ver weg. De dag waarop je je geliefde verrast met een prachtig, romantisch gedicht. Toch? 😉 Mocht je niet zo’n goede dichter zijn, dan kun je ook de romantiek opzoeken in de stad van een grote dichter. Hieronder vier steden van beroemde dichters voor een romantische en poëtische stedentrip.

Geboortehuis van Shakespeare, steden van beroemde dichters
Het geboortehuis van Shakespeare (Foto: ell brown via VisualHunt / CC BY

Stratford-upon-Avon

Stratford-upon-Avon in Warwickshire is de geboorteplaats van William Shakespeare. Naast rivier de Avon staat het Royal Shakespeare Theatre, waar de Royal Shakespeare Company optrad. In Henley Street kun je naar het geboortehuis van Shakespeare, een 16de eeuws gerestaureerd vakwerkhuis waarin nu een klein museum is gevestigd. Andere bezienswaardigheden die met Engelands grootste schrijver te maken hebben zijn het huis van zijn vrouw Anne Hathaway (niet te verwarren met de actrice met dezelfde naam) en Hall’s Croft, het huis van Susanna, de dochter van Shakespeare. In de Holy Trinity Church werd Shakespeare gedoopt en later ook begraven.

“Love is a smoke made with the fume of sighs” – uit Romeo and Juliet, Shakespeare

Amherst, Massachusetts

De beroemdste inwoner van het Amerikaanse stadje Amherst is – naast actrice Uma Thurman – ongetwijfeld de dichtster Emily Dickinson. Buiten dit stadje heeft Dickinson niet veel van de wereld gezien, want ze gaf er de voorkeur aan om binnen te blijven. Hoewel ze nooit trouwde, schreef Dickinson wel veel gedichten over de liefde. Het Emily Dickinson Museum in Amherst is gewijd aan het leven en werk van Dickinson. Het museum is gevestigd in het geboortehuis (‘The Homestead’) van Dickinson en het huis ernaast – ‘The Evergreens’ – waar haar broer woonde met zijn gezin. Op West Cemetery kun je het graf van Emily Dickinson bezoeken.

“Unable are the Loved to die, for Love is Immortality” – Emily Dickinson

Baptiserium Florence, steden van beroemde dichters
Het Baptisterium San Giovanni in Florence (Foto via Pixabay)

Florence

Florence is de geboorteplaats van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Zijn bekendste werk is La Divina Commedia, een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de hel (Inferno) en het vagevuur (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso). Dat klinkt niet heel romantisch, maar Dante schreef ook veel liefdesgedichten voor zijn onbereikbare liefde Beatrice. In Florence word je op verschillende plekken aan Dante herinnerd. Hij werd in 1266 gedoopt in het Baptisterium San Giovanni, een doopkapel tegenover de Duomo. Op Piazza del Duomo kun je in een muur de marmeren Sasso di Dante (Steen van Dante) zien. Als je ‘m kunt vinden tenminste… In de Duomo kun je een geschilderd portret zien van Dante. La Casa di Dante is een museum gewijd aan het leven van de dichter. In deze online reisgids vind je meer tips voor een stedentrip naar Florence.

“l’amor che move il sole e l’altre stelle.” – uit La Divina Commedia, Dante
(De liefde beweegt de zon en de andere sterren)

Frankfurt

Filosoof, schrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe werd geboren in Frankfurt. Hij schreef onder meer Faust, maar ook de Marienbader Elegie. Dit is een liefdesgedicht dat de 74-jarige Goethe schreef voor de 19-jarige Ulrike. Het Goethe-Haus aan de Großer Hirschgraben 23-25 in Frankfurt is het geboortehuis van de schrijver en dichter. In het pand ernaast is het Goethe Museum gevestigd. Buiten de stad, in het Frankfurter Stadtwald, kun je de 43 meter hoge houten Goethe Toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. In deze online reisgids vind je meer tips voor een stedentrip naar Frankfurt.

“De enige echte liefde is de onmogelijke liefde.” – Goethe

Heb jij plannen voor een romantische stedentrip?

Reacties

  rabin gangadin

  Vakantiehuis ( gedicht uit de bundel “de compositie van alledag ”

  De zon verwarmt de atmosfeer die een universum begrenst
  waarin lege gedachten weer inhoud en betekenis krijgen.
  De wind creëert in het wolkendek draperende plooien
  waardoor het fuga-thema van bergen en lucht

  gestaag op de toonladder van de wereld wordt opgenomen.
  Vanuit mijn veranda laat ik mijn blikken dwalen over dit lijnen-
  spel dat mij tot ontroering brengt en mijn hand geroutineerd
  laat glijden over het zachte gestroomlijnde lijf van mijn geliefde .

  Als ik haar lichaam omhels voelt het als een vreemde vreugde
  die vanuit de hemel op mij neerdaalt, mij doet ontrukken aan
  het gejaagde leven en mij doet realiseren dat het een kunst is
  vreugde te hebben die verrijst uit een sereen geweten.

  13/02/2017 at 4:54 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*