Het Bloomsday Festival wekt literatuur tot leven door Dublin om te toveren in de dag die is vereeuwigd in Ulysses van James Joyce: 16 juni 1904.

Ulysses zelf volgt de avonturen die Leopold Bloom en zijn metgezellen gedurende een dag beleven in Dublin. Zijn herinneringen voeren nog verder terug en hij ontmoet een kleurrijke verzameling karakters, van Ierse nationalisten en drinkers tot zijn vrouw Molly, die thuis op hem wacht. Maar de essentie van het boek is wat er op 16 juni 1904 gebeurt (niets en toch alles in ware literaire stijl.) In de volgende belangrijke paragraaf wordt de heer Leopold Bloom geïntroduceerd:
Mr Leopold Bloom was verlekkerd op orgaanvlees van vee en gevogelte. Hij at graag dikke kippenleversoep, pittige spiermagen…

En aldus beginnen Dublinners hun dag met gebraden ingewanden en eieren terwijl mannen en vrouwen in historische kleding verspreid over de stad liederen zingen en verzen ten gehore brengen.

Bloomsday Festival

Het James Joyce Centre en het Belvedere College, de alma mater van Joyce, delen mee in de festiviteiten. Hier worden vermaarde gasten en beroemdheden als Stephen Fry uitgenodigd om op een luchtige manier te debatteren over de rol die literatuur nu speelt.

Behalve in het centrum van Dublin speelt het boek zich ook af op het Glasnevin Cemetery, dat tegenwoordig dienst doet als museum. Daarnaast speelt Ulysses zich af bij de door weer en wind gegeselde kliffen van Howth en Sandycove, waar jongeren bij Forty Foot in het ijskoude water duiken. Tijdens Bloomsday wordt niet alleen een boek, maar ook een stad bejubeld. In Dublin draaien veel evenementen om Guinness, maar in tegenstelling tot deze evenementen verrijkt Bloomsday je leven.

Bloomsday

Dublin is zo’n stad die maar blijft geven. Als je hier als student komt, draait het om Guinness, Jameson en Temple Bar. Voor kinderen zijn er de dierentuin en het National Leprechaun Museum. En als je eenmaal een bepaalde leeftijd hebt bereikt, zal je vroegere fascinatie met brouwerijen vermoedelijk zijn geëvolueerd in een gezonde(re) interesse in literatuur, geschiedenis en al het fraais dat de natuur te bieden heeft.

Dublin heeft op het gebied van literatuur zo’n indrukwekkende staat van dienst dat het als vierde stad ter wereld werd uitgeroepen tot UNESCO Stad van de Literatuur. Deze stad met nog geen miljoen inwoners heeft de volgende grootheden voortgebracht:
Oscar Wilde: We liggen allemaal in de goot, maar sommigen van ons kijken naar de sterren.
Bram Stoker (Dracula): Alleen iemand die gedurende de nacht geleden heeft kan weten hoe lieflijk en dierbaar de ochtend kan zijn voor hart en oog.
W.B. Yeats: Maar ik ben arm en heb alleen mijn dromen; Ik heb mijn dromen onder je voeten uitgespreid; Loop voorzichtig, want je stapt op mijn dromen.

In het Dublin Writers Museum kun je meer te weten komen over deze hoogstaande literatuur. Daarnaast zul je je wellicht afvragen hoe iemand ook maar iets op papier kon krijgen met een ganzenveer.

Bloomsday

Voor een iets levendigere literatuurbeleving kun je een van de vele literaire festivals bezoeken die hier het hele jaar door plaatsvinden (Bloomsday biedt je de kans om tegelijkertijd Ulysses en de stad Dublin beter te leren kennen.) En dan is er nog de Chester Beatty Library, gratis toegankelijk en in het bezit van prachtige, zeldzame manuscripten, variërend van Egyptische papyrusrollen tot de Koran.

Naast de boeken (en natuurlijk is er ook nog HET Book of Kells in Trinity College) kan Dublin bogen op een rijke geschiedenis.Een groot deel van die geschiedenis is vrij treurig, maar gelukkig heeft Dublin ook prettige momenten gekend. Dublin heeft een van de belangrijkste begraafplaatsen van de stad nieuw leven ingeblazen, als je dat zo kunt zeggen, en getransformeerd tot een plaats om de geschiedenis te herdenken van de mensen die hier ooit leefden en stierven. Op het Glasnevin Cemetery kun je eerst je respect betuigen op de begraafplaats om vervolgens het museum te bezoeken, het eerste in zijn soort in de wereld.

Vanzelfsprekend heeft Dublin nog veel meer te bieden dan literatuur en de dood. Het is overduidelijk een plaats waar de mensen weten hoe ze zich moeten vermaken, wat voor weer het ook is (en dat is maar goed ook). Maar als de zon dan een keertje schijnt, kun je over de kliffen van Howth wandelen of bij Forty Foot in Sandycove in de zee duiken.

Bloomsday

Dublin is een relatief kleine hoofdstad waar je eenvoudig je weg vindt en die per vliegtuig goed te bereiken is via Groot-Brittannië, het Europese vasteland en de Verenigde Staten (via New York). Ga op Bloomsday naar de Martello Tower om allerlei versies van Molly en Leopold in fraaie uitdossingen te zien en mensen stukken uit Ulysses zelf te horen voorlezen. Stap in de hop-on-hop-off-bus om de cultuur van Dublin grondig te verkennen. Hoewel het centrum van de stad compact is, mis je wel wat als je alleen hier blijft.

Weetjes
– In Dublin worden elke dag 10 miljoen pints Guinness geproduceerd
– Dublin heeft het grootste omsloten stadspark van Europa
– Messiah van Händel werd voor het eerst uitgevoerd in Dublin

Persoonlijk hoogtepunt
Een stad bekijken die lang geleden tot leven is gewekt door een boek en het heimelijke genoegen van het zoeken naar monumenten die zijn vastgelegd in literatuur

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.