Marrakesh is een stad die al je zintuigen prikkelt: de felgekleurde wol die te drogen hangt, in rood, geel en blauw; het geluid van de waterdragers op het grote plein die op hun bekkens slaan; de ruwe rand van een antiek tapijt en het soepele leer van een gloednieuwe schoen; de smaak van zoete sinaasappels en grote porties tajine, en het aroma van saffraan en munt dat in de lucht hangt. Je kunt dit allemaal zelf ervaren als je de markten van Marrakesh gaat verkennen.

Auteur: Brenna Holeman

Shopping in Marrakesh

Rondom Djemaa el Fna, het hoofdplein van Marrakesh, wacht je een doolhof van winkelstraatjes die hier soeks worden genoemd. Van oorsprong werd in elke straat, of soek, een specifiek product verkocht, maar tegenwoordig zijn de grenzen een beetje vervaagd. Veel winkeltjes verkopen verschillende soorten artikelen. Of je nu op zoek bent naar een specifiek Marokkaans souvenir of gewoon wat wilt ronddwalen, de soeks behoren tot de echte hoogtepunten van Marrakesh. Hoewel de meeste soeks elke dag ongeveer van 07.00 tot 18.00 uur open zijn (met enkele uitzonderingen voor toeristen die ’s avonds willen shoppen), is het beste moment om ze te bezoeken vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. Midden op de dag kan het namelijk onaangenaam warm worden, afhankelijk van het seizoen natuurlijk. Mijn advies? Wees niet bang om een beetje te verdwalen. Je weet nooit wat voor schatten je tegenkomt.

Shopping in Marrakesh

Voor alle markten die hier worden genoemd, geldt dat je waarschijnlijk wat zult moeten afdingen om tot een goede prijs te komen. Sommige verkopers starten met torenhoge prijzen, maar het is volkomen normaal om te onderhandelen over een prijs waarover jullie allebei tevreden zijn. Een vuistregel is om de helft te bieden van de vraagprijs en dan tot een compromis zien te komen. Ik ben meer dan eens geëindigd met een glas muntthee nadat ik een deal had gemaakt met een winkeleigenaar.

Shopping in Marrakesh

Sieraden worden bij veel van de soeks verkocht, maar een van de beste plekken voor kleurrijke juwelen is de Souk Siyyaghin. Of je nu op zoek bent naar traditionele Berbersieraden of goedkope replica’s, je vindt hier een groot assortiment van schitterende ringen, oorbellen, kettingen, armbanden en nog veel meer. Ook sierraden van echt zilver en goud zijn hier te koop.

Veel mensen die naar Marrakesh reizen, proberen het perfecte Marokkaanse tapijt te vinden. De beste plek voor een grote variëteit aan tapijten is de Criée Berbère, ook wel de Souk Zrabia genoemd, vlak bij de specerijenmarkt van Rahba Kedima. In veel gevallen zijn de mooiste ontwerpen die van antieke berbertapijten, maar helaas zijn deze vaak veel duurder dan nieuwe producten (maar nog altijd goedkoper dan thuis). Mijn tip als je op tapijtenjacht gaat, is om ruim de tijd te nemen. Het is niet altijd gemakkelijk om het juiste tapijt te vinden, maar de verkopers helpen je graag een handje als je uitlegt wat je zoekt.

Shopping in Marrakesh

Voor een onderbreking in de schijnbaar eindeloze doolhof van soeks rondom de Medina, loop je naar het Rahba Kedima-plein, dat als het specerijenplein te boek staat. Hier kun je dus talloze specerijen kopen, maar je vindt er ook andere goederen, zoals manden, speelgoed, tapijten en snuisterijen. De sfeer is hier wat meer ontspannen dan op het hoofdplein, maar je kunt er naar hartenlust shoppen. Neem ook even de tijd om te genieten van een kop muntthee in een van de cafés aan het plein.

Shopping in Marrakesh

Iedereen die weleens Marokkaans eten heeft geproefd, weet dat het een heel rijke smaak heeft. Als je de bijzondere smaken van Marokko aan je eigen gerechten wilt toevoegen, ga je naar de markten in de Mellah (de oude Joodse wijk). Hier kun je zo’n beetje elke specerij vinden die je maar zoekt. Saffraan is de specialiteit. Ook als je niet zo’n meester-chef bent of geen zin hebt om af te dingen, is het erg leuk om over de specerijenmarkt te lopen. Laat je bedwelmen door de geuren van kardemom, kaneel en cayennepeper en kijk je ogen uit. Hoewel er veel specerijen te koop zijn bij de soeks nabij Djemaa el Fna, is de specerijenmarkt in de Mellah een stuk rustiger. Dit is dan ook de markt waar de inwoners van de stad zelf naartoe gaan. Het is ook een uitstekende plek als je op zoek bent naar goede deals voor sieraden.

Shopping in Marrakesh

Voor de wat ongebruikelijkere producten kun je terecht op de wekelijkse vlooienmarkt van Marrakesh, de Bab el Khemis. Deze vindt elke donderdag plaats. Er is geen garantie dat je hier wat van je gading vindt, want deze markt wordt vaak omschreven als een mix van rommel en waardevolle schatten. Je moet er wat meer moeite voor doen, maar als je wat tijd over hebt in Marrakesh en je de uitdaging aan wilt gaan, dan is dit dé plek om te shoppen.

Shopping in Marrakesh

Of je nu zoekt naar parfum, olijven, slippers, theepotten, wierook, leren tassen of wat anders, bij de chaotische soeks van Marrakesh kun je een hoop plezier beleven. Mijn advies is om naar de soeks te gaan met een open, avontuurlijke instelling en een handvol dirhams. En met een goede plattegrond!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.