Tijdens twee zonnige zomerdagen in juli organiseren de inwoners van Cēsis hun eigen stadsfeest, een jaarlijks festival in het weekend dat in het teken staat van de tradities van de landelijke Letse cultuur.

Cēsis is een klein stadje op twee uur rijden van Riga, de hoofdstad van Letland. Cēsis is achthonderd jaar oud en deze rijke geschiedenis komt tot uiting in elk aspect van de stad, van de nauwe, kronkelige klinkerstraatjes tot het middeleeuwse kasteel in het centrum. Het festival biedt mensen van alle leeftijden, uit Letland zelf en daarbuiten, een uitgelezen kans om te genieten van alles wat Cēsis te bieden heeft.

Festival Cesis

Een groot deel van het festival vindt in de buitenlucht plaats, zolang het weer dit toelaat. In de straten staan kraampjes opgesteld waar je traditionele Letse producten als verse honing, houtsnijwerk en met de hand genaaid kant kunt kopen. In de parken van de stad wordt opgetreden door lokale schoolbands en bekende muzikanten. In de achtertuinen van mensen kun je vlooienmarkten bezoeken en op het terrein van het kasteel is zelfs een etno-ecologisch gedeelte ingericht, waar bezoekers traditionele Letse dingen kunnen doen, bijvoorbeeld boter maken, en ervaren, zoals een massage met berkentwijgjes.

Festival Cesis

Terwijl je door de straten van Cēsis slentert, zul je op verschillende evenementen stuiten, zoals een hondenshow, een zomerse skirace, een wedstrijd voor skateboarders, een tangodemonstratie, en uiteindelijk zul je beseffen dat het festival uit een verzameling minifestivals bestaat, elk met een eigen thema of voor een bepaalde leeftijdsgroep. Voor gezinnen is er veel te doen in het park met de zwarte zwanen, terwijl tieners bij elkaar komen langs een afgesloten weg die voor de gelegenheid is omgetoverd in een hockeyveld.

Op zaterdagavond komt iedereen samen op het centrale plein om met kaarsen in glazen potten mee te lopen in de lantaarnoptocht. Deze optocht is altijd zeer gedenkwaardig en geeft je echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een speciaal festival. Tegen de tijd dat de optocht de voet van het Kasteel van Cēsis bereikt, zijn er op het hoofdpodium optredens van bands en om middernacht vindt er een spectaculaire vuurwerkshow plaats.

Festival Cesis

Cēsis zelf is een prachtig voorbeeld van een historische Letse stad met een paar moderne accenten, perfect voor toeristen die een indruk van het landelijke leven willen krijgen. Cēsis is klein genoeg om binnen een paar uur te voet te verkennen, via stille steegjes, waar je foto’s kunt maken van de vakwerkhuizen tegen de helderblauwe lucht. Of naar het gedeeltelijk verwoeste dertiende-eeuwse kasteel, waar je rondleidingen kunt volgen waarbij je met een kandelaar de trappen naar de kantelen beklimt en kunt afdalen in de donkere kerkers onder de funderingen van het kasteel.

Festival Cesis

Je kunt ook een heerlijke dag doorbrengen in de lieflijke parken, waar je de zeldzame zwarte zwanen kunt voeren en van een lange lunch kunt genieten op een van de terrassen van restaurants als ‘Izsalkusais Janis’ (waar ik de lekkerste crème brûlée ooit heb gehad!). In de recent gebouwde concertzaal Vidzeme wordt kunst tentoongesteld en vinden muzikale optredens plaats, waardoor het culturele aanbod aanzienlijk is verbeterd. Voorheen kon je in Cēsis voor cultuur alleen terecht in eigenzinnige instellingen als het Mala-pension.

Cēsis staat in het hele land bekend als populaire weekendbestemming en door de ligging ten opzichte van Riga is het ’s weekends doorgaans een stuk drukker wanneer hoofdstedelingen aankomen voor een uitstapje van een paar dagen in een landelijke omgeving. Letland beschikt over een uitgebreid netwerk van treinen en bussen, dus een bezoek aan andere delen van het land is ook zeker de moeite waard. Op een uur van Cēsis ligt Sigulda, een paradijs voor natuurliefhebbers, gelegen in de schitterende Gaujavallei. Dit gebied is het hele jaar door een populaire bestemming voor liefhebbers van avontuurlijke sporten. Er zijn hier tal van wandelpaden en in de rivier kun je kanoën en raften. In de winter wordt hier geskied en gesleed, en kunnen er ijswandelingen worden gemaakt. In Sigulda loopt een kabelbaan boven de vallei (waarvan je kunt bungeejumpen) en bevindt zich het Aerodium, de enige verticale windtunnel in de Baltische staten en de perfecte plek om je te bekwamen in het parachutespringen.

Festival Cesis

Vanuit Cēsis ben je met de bus weer in twee uur in de hoofdstad Riga, waar de art-nouveaugebouwen in de Oude Stad tot de fraaiste en meest expressieve van Europa behoren.

Tips en wetenswaardigheden
• Behalve het Festival van Cēsis vindt in Cēsis ook het Kunstfestival van Cēsis plaats, waar liefhebbers van moderne Letse kunst, muziek, film en theater een maand lang hun hart kunnen ophalen. Dit jaar werd de tentoonstelling georganiseerd in de sfeervolle Oude Brouwerij van de stad.
• Omdat er verspreid over heel Letland honderden hotspots voor gratis wifi te vinden zijn, is het heel eenvoudig om verbonden te blijven, waar je ook bent, in restaurants en winkels, maar ook in het openbaar vervoer en in de buitenlucht.
• Omdat Letland een vlak en milieubewust land is, komen er veel fietstoeristen naar Letland.

Tip om geld te besparen
Je hoeft niet te betalen om het Festival van Cēsis bij te wonen, maar als je al een accommodatie in Riga hebt geboekt, kun je ook prima in één dag met de trein of bus heen en weer naar Cēsis gaan.

Persoonlijk hoogtepunt
Paddenstoelen plukken in het bos, aan de rand van Cēsis, is echt geweldig. En misschien vang je ook nog een glimp op van de lama’s of kamelen die op de naastgelegen boerderij worden gehouden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.