Je ziet zo waarom Brighton Pride een van de grootste Pride-festivals, zo niet het grootste Pride-festival, van Groot-Brittannië is. De twee andere grote Pride-festivals, in Londen en Manchester, kunnen simpelweg niet tippen aan de prachtige achtergrond met oceaan, strandfeesten tot zonsopkomst en een homogemeenschap als in Kemp Town, waar het straatfeest deze doorgaans zo rustige buurt in één gigantisch dansfeest verandert.

Brighton Pride

Brighton Pride is een driedaagse viering van liefde, muziek en tolerantie, en vindt plaats rond het eerste weekend van augustus, midden in de zomer. Brighton Pride is het perfecte excuus voor een weekendje weg naar een van de interessantste badplaatsen van Engeland.

In 2015 vierde Brighton Pride zijn vijfentwintigste verjaardag en onder het motto Carnaval van Diversiteit kwamen bijna 200.000 mensen opdagen om een feestje te vieren met de LGBT-gemeenschap. Brighton staat bekend als uitzonderlijk tolerant voor alternatieve levensstijlen en tijdens Pride is dit overduidelijk. Aan vrijwel alle winkels en restaurants wappert een regenboogvlag en het hoofdfeest van Pride op zaterdagmiddag trekt net zoveel heteroseksuele als homoseksuele muziekliefhebbers.

Brighton Pride

Zaterdag, de drukste dag van dit weekend, begint met een levendige en kleurrijke parade van de kust naar Preston Park, waar het hoofdfestival plaatsvindt. Zodra de parade Preston Park bereikt, verandert dit enorme park in een gigantische dansvloer, met verschillende DJ-tenten, tenten voor voorstellingen en een hoofdpodium waar al artiesten als Mary Lambert, Ella Henderson en The Human League hebben opgetreden. In de DJ-tenten, waarvan er enkele maar liefst 8000 mensen kunnen herbergen, bewegen duizenden lijven op de hypnotiserende beats tot het feest zich later op de avond naar de gayclubs van Brighton verplaatst.

Brighton Pride

Vooral tijdens het Main Park Event wordt duidelijk dat dit Pride-festival er niet alleen voor de LGBT-gemeenschap is, aangezien je hier muziekliefhebbers van alle leeftijden en geslachten vindt en ongeveer de helft van de 40.000 bezoekers uit heteroseksuelen bestaat. Seksuele geaardheid speelt geen rol. Wat iedereen hier verbindt, is de liefde voor fantastische muziek en opzwepende DJ-optredens.

Het festival is meer dan alleen muziek: In Preston Park staat een aantal kermisattracties opgesteld waarin je even kunt ontsnappen aan het dansgeweld of op een andere manier vermaakt kunt worden als de optredens je op dat moment even niet kunnen bekoren. Dankzij de vele dranktenten en kraampjes met eten hoef je niet bang te zijn dat je honger of dorst lijdt en op de brede gazons van het park kun je heerlijk relaxen. Er zijn maar weinig Pride-festivals die meer als een muziekfestival aandoen dan een Pride-viering en dat maakt Brighton Pride ook zo speciaal.

Brighton Pride

De Village Street Party in Kemp Town is meer gericht op de homoseksuele festivalganger. Veel gaybars en -clubs stellen buiten cocktailbars op en op de stoep staan DJ’s hun plaatjes te draaien. De vrolijke en uitbundige sfeer van het festival is in de hele stad voelbaar, ook al omdat de bezoekers tussen de feesten door ook naar het strand komen, de vele terrassen in Brighton opzoeken of in de Brighton Wheel stappen om de stad en Pride van boven te bekijken.

Brighton Pride

Brighton zelf, een van de meest diverse en unieke steden in het Verenigd Koninkrijk, is het bezoeken ook meer dan waard. De stad is niet alleen gezegend met een ideale ligging aan de oceaan, met kilometers aan stranden, en restaurants en cafés aan het strand, maar staat ook bekend om de twee leuke winkeldistricten, de Lanes en North Laine, de bloeiende culinaire scene en de kleurrijke straatkunst.

De historische Lanes, een verzameling nauwe straatjes met allerlei onafhankelijke winkels, restaurants en cafés, zijn onderdeel van een deel van de stad dat je tijdens je bezoek aan Brighton eigenlijk niet mag missen. Je kunt hier uren doorbrengen in de winkels, de oude vissershuizen bewonderen, een pint in een van de gezellige pubs drinken of gewoon lekker door het doolhof aan straatjes slenteren. Even ten noorden van de Lanes bevindt zich het vergelijkbare winkeldistrict North Laine. De straten in North Laine hebben een wat alternatiever karakter, met tal van tweedehands-, sieraden- en souvenirwinkels, een aantal restaurants en cafés met terrassen en Komedia, een theater waar je terecht kunt voor comedy, cabaret en livemuziek.

En dan is er nog het meest iconische bouwwerk van Brighton, het indrukwekkende Royal Pavilion, een voormalig koninklijk verblijf dat in opdracht van de latere King George IV werd gebouwd. De bouw duurde bijna 30 jaar en was in 1823 eindelijk voltooid. Het opvallende bouwwerk met de talrijke uikoepels en minaretten combineert Indiase architectuur met Chinese interieurs, waardoor het een van de meest flamboyante bouwwerken van heel Groot-Brittannië is. Zowel het interieur als het exterieur van het bouwwerk is het bekijken meer dan waard.

Brighton

Tips om geld te besparen
Reis goedkoop naar Brighton: met de trein ben je vanuit Londen in 50 minuten in Brighton. Als je treintickets van tevoren boekt, is een prijs van £5 mogelijk. Deze goedkope tickets kun je kopen via de website TheTrainline.com. Boek je tickets zodra je je aankomst- en vertrekdatum weet, zodat je kunt profiteren van superkortingen.

Als je een goedkope accommodatie zoekt, is de YHA Brighton Hostel een absolute aanrader. In Brighton zijn accommodaties voor de zomermaanden en het Pride-festival echter snel volgeboekt, dus boek ruim van tevoren.

Ook kaarten voor de Pride-feesten zijn goedkoper wanneer je ze van tevoren koopt. Deze kaarten zijn verkrijgbaar via de officiële Brighton Pride-website.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.