De afgelopen drie jaar verwelkomde Gibraltar een internationaal gezelschap van wereldberoemde schrijvers, historici en sprekers om over allerlei soorten literatuur te praten. Het Gibunco Gibraltar International Literary Festival biedt je een fantastische kans om kennis te maken met dit kleine schiereiland, beroemd vanwege de ligging tussen Europa en Afrika en de samensmelting van verschillende culturen, waaronder de Britse, Spaanse en Marokkaanse.

Gibraltar

Voor een literair festival is dat van Gibraltar relatief klein. Alle actie vindt tijdens vier dagen plaats op verschillende locaties verspreid over het stadscentrum: de prachtige Garrison Library aan een schaduwrijk glooiend plein, de historische Convent and King’s Chapel en de Sunborn Gibraltar, een vijfsterrenhotel op een jacht in de jachthaven. Elke dag van het festival kon ik van mijn kamer in het O’Callaghan Eliott Hotel (tegenover de Garrison Library) naar de verschillende locaties wandelen, wat me dankzij de beperkte omvang van Gibraltar niet veel tijd kostte, en tijdens die wandelingen kon ik ook nog eens zien wat Main Street zoal te bieden heeft.

Gibraltar Literary Festival

Dit literaire festival is zo speciaal door de unieke mix van culturen in Gibraltar. De organisatoren slagen er in om een enorme verscheidenheid aan experts samen te brengen in een ontspannen setting om onderzoek te doen naar de geschiedenis, poëzie, beroemdheden en politiek van de regio. Samen kunnen de sprekers en het publiek discussiëren over de wijze waarop Gibraltar wordt beïnvloed door zijn omgeving en welke globale factoren invloed uitoefenen. ’s Ochtends zit je onder militaire banieren met fraai borduurwerk of uitvoerige portretten van koningin Elizabeth te luisteren naar wat een deskundige op het gebied van hedendaagse geschiedenis over de Arabische lente te vertellen heeft en ’s middags zit je in een vijftiende-eeuwse kerk te luisteren naar een vrouw die vertelt over haar korte verhalen over haar leven met een Marokkaans gezin en haar daaruit voortvloeiende bekering tot de Islam.

Gibraltar Literary Festival

Voor kinderen is er het Schools Festival-programma dat parallel loopt aan het hoofdprogramma. Veel sprekers op het hoofdfestival bereiden ook voor de schoolkinderen van Gibraltar (en een paar verdwaalde volwassenen) een verhaal voor. Voor de lokale bevolking verbreedt het festival de artistieke horizon van de regio en stimuleert het een sterke literaire verwantschap. Daarnaast stelt het bezoekers in staat kennis te maken met de andere bezienswaardigheden van Gibraltar.

Gibraltar bezoeken
Ondanks zijn populariteit als bestemming voor cruiseschepen (Britse toeristen vinden het prettig dat Gibraltarezen Engels spreken) heeft Gibraltar op het gebied van cultuur ook verrassend veel te bieden voor bezoekers die iets dieper willen graven. In Gibraltar word je op vele plekken op een onopvallende manier geconfronteerd met Britse militaire geschiedenis, van de Trafalgar Cemetery en de Siege Tunnels tot de standbeelden en monumenten ter nagedachtenis aan militaire helden, maar je bent je er ook voortdurend bewust van hoe ontzettend niet-Brits Gibraltar eigenlijk is. Je kunt er oudere mannen in wollen vesten op stenen muurtjes in de schaduw van de bomen in het Arabisch met elkaar horen spreken, moslima’s met een hoofddoek en lange dunne shirts met boodschappen zien lopen, schoolkinderen fish ’n chips etend in het Spaans horen roddelen en mensen op een zonnige novemberdag buiten rosbief zien eten. Het is bijna alsof je drie verschillende landen tegelijk bezoekt!

Gibraltar

Het centrum van Gibraltar is gemakkelijk te voet te verkennen omdat de hoofdstraten in het centrum tegenwoordig voetgangersgebieden zijn. Het centrum herbergt een groot aantal architectonisch fraaie bouwwerken. Let ook op de kleine Britse accenten, zoals de rode brievenbussen en Engelse straatnamen. In Gibraltar zijn ook verscheidene religieuze bezienswaardigheden te vinden. Zo is de Ibrahim-al-Ibrahim-moskee de meest zuidelijke moskee op het vasteland van Europa. Op enkele meters van deze moskee bevindt zich dan weer een rooms-katholieke kerk met de Shrine of Our Lady of Europe, een vijftiende-eeuws houtsnijwerk. Samen kunnen deze bouwwerken symbool staan voor de culturele diversiteit van Gibraltar.

De beroemde Rots van Gibraltar, waarschijnlijk de grootste toeristische trekpleister, kan te voet worden beklommen, maar je kunt ook kiezen voor een minder vermoeiende manier. Stap in een bus of taxi, of laat je in zes minuten door de kabelbaan omhoog brengen naar het uitkijkpunt met uitzicht op de Straat van Gibraltar in de richting van Afrika. Je kunt hier ook de berberapen zien die op de Rots leven. Deze iets meer dan 200 apen zijn de enige apensoort die in Europa in het wild leeft. Ze worden rond zonsondergang gevoerd om te voorkomen dat ze in de vuilnisbakken van de inwoners van Gibraltar op zoek gaan naar eten.

Gibraltar

Tips om geld te besparen
• Gibraltar is klein genoeg om overal te voet te kunnen komen, de trappen omhoog en achter de kleine rijtjes huizen langs de heuvels op om kleine interessante plekjes te ontdekken. En als je moe wordt, kun je altijd nog in de bus stappen. De bussen komen vrijwel overal en kosten niet veel.
• Dankzij de Britse connectie kunnen bezoekers van de Rots in Gibraltar met hun Britse valuta betalen. Andersom geldt dit overigens niet.

Weetjes
• Gibraltarezen spreken hun eigen unieke dialect dat llanito wordt genoemd, en uit een mengeling van Spaans en Engels bestaat en alleen wordt gesproken in Gibraltar. Of je deze talen nu beheerst of niet, het is een fascinerend dialect om naar te luisteren.
• Gibraltar is met de auto via Spanje te bereiken, maar de wegen zijn hier erg smal, dus als je al in Spanje bent en een dagje wilt doorbrengen in Gibraltar, is het misschien een goed idee om een auto te huren, deze aan de Spaanse kant van de grens te parkeren en vervolgens de laatste vijftien minuten naar de paspoortcontrole te lopen. Vanuit Estepona is het bijvoorbeeld maar een half uurtje rijden naar Gibraltar.
• In de Rots van Gibraltar is ongeveer 55 kilometer aan tunnels aangelegd, bijna twee keer zoveel als de totale lengte van de wegen in Gibraltar. Deze tunnels, die voor het overgrote deel niet toegankelijk zijn voor het publiek, werden in de achttiende eeuw uitgegraven door het Britse leger om munitie te transporteren, waterreserves op te slaan en zelfs mensen te kunnen accommoderen tijdens een eventueel beleg.

Persoonlijk hoogtepunt
De Alameda Gardens is een weldadig groen toevluchtsoord van acht hectare groot voor botanische planten, aangelegde tuinen en niet-inheemse bloemen en planten die zich hier kunnen aanpassen en kunnen floreren. Daarnaast staat hier het standbeeld van Molly Bloom, een personage uit Ulysses van James Joyce.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.