Al sinds het naturisme in West-Europa na de Tweede Wereldoorlog in opkomst begon te raken, profileert Frankrijk zich nadrukkelijk als bestemming waar je net even wat minder kleding kunt dragen dan elders in de wereld. In de jaren zeventig was het zelfs uitzonderlijk om op de Franse stranden vrouwen in het bovenstukje van hun bikini te zien. Ook voor vakantiegangers die het liefst helemaal uit de kleren gingen, kwamen er steeds meer mogelijkheden. Tegenwoordig zijn langs de Franse kust meer dan dertig officiële naaktstranden te vinden en zijn er verspreid door het land meer dan tweehonderd accommodaties voor naturisten, van kleine campings tot grote vakantiecentra. Het is onbegonnen werk om alle opties te noemen, maar we kunnen je wel op weg helpen met een overzicht van de beste plekken en naaktstranden in Frankrijk.

naaktstranden in Frankrijk

Cap d’Agde

“Cap d’Agde zien en sterven” is onder naturisten een geliefd citaat. Cap d’Agde, door kenners ook wel liefkozend ‘Cap’ genoemd, is het neusje van de zalm als het aankomt op naaktvakanties. In het hele noordoostelijke deel van de stad is kleding optioneel en dit gebied wordt dan ook wel toepasselijk Village Naturiste of Naked City genoemd. Met wel 2500 campingplaatsen en talloze hotels en appartementencomplexen is dit een stad op zich. Er zijn winkels, restaurants, banken, kappers, medische faciliteiten, bars, nachtclubs, een postkantoor en een twee kilometer lang naaktstrand met eigen jachthaven. Dit is echt een plek waar je kunt ervaren hoe het zou zijn als de hele wereld uit de kleren zou gaan. Voor veel naturisten was Cap hun eerste ervaring op het gebied van sociale naaktrecreatie en velen keren hier elk jaar terug. Hoewel deze plek tegenwoordig steeds meer bezoekers trekt die niet zozeer voor het naturisme komen, waaronder swingers en vrijdenkende mensen, blijft Cap voor naturisten een paradijs.

naaktstranden in Frankrijk
Leucate – foto: cocoate.com on VisualHunt / CC BY

Languedoc-Roussillon

We hebben Cap d’Agde apart genoemd, maar de hele Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon is een geweldige bestemming voor naaktrecreatie. Dankzij het milde Mediterrane klimaat is naturisme hier mogelijk vanaf april tot aan eind oktober en er zijn volop faciliteiten voor naturisten. Naast Cap kunnen we er ook niet omheen het dorp Leucate even te noemen. Met een soortgelijke indeling als Cap is dit ook een echt naturistendorp, maar het is minder bekend dan Cap d’Agde. Het is er dan ook een stuk rustiger en je vindt er je geen discotheken die hele nacht doorgaan. Wel kun je er terecht voor allerlei sportactiviteiten, van tennis tot beachvolleybal en je kunt er in je blootje windsurfen. Je kunt in Leucate overnachten in allerlei soorten accommodaties, je vindt er indrukwekkende witte zandstranden en kunt er heerlijk zwemmen in het heldere water van de Middellandse Zee. Langs de kust van Languedoc-Roussillon vind je talloze naturistenstranden. En als je wat cultuur wilt snuiven, liggen steden als Carcassonne, Montpellier en Perpignan binnen handbereik. Vergeet alleen niet om dan wel kleding aan te trekken.

naaktstranden in Frankrijk
Foto: arseni.mourzenko on VisualHunt.com / CC BY

Aquitaine

De regio Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk, biedt alles wat je je als reiziger maar kunt wensen: de fantastische Atlantische kustlijn in het westen, de bergen van de Pyreneeën in het zuiden, prachtige bossen in het midden en de geweldige wijnen uit Bordeaux waarvan je kunt genieten als je ’s avonds terugkijkt op de dag. Maar de grootste troef van deze regio is dat er volop plekken zijn waar je uit de kleren kunt gaan. Een van de beste redenen om in de regio Aquitaine met de billen bloot te gaan, is dat je er een bezoek kunt brengen aan CHM Montalivet. Dit is de geboorteplaats van de naaktrecreatie en het eerste naturistenresort ter wereld. Bovendien was de INF-NFI, de internationale nudistenfederatie, hier altijd gevestigd. Ook los van de historische betekenis van deze plek, is het een geweldige bestemming om te bezoeken. Met een terrein van wel 175 hectare groot en meer dan 1000 bungalows en caravans en nog eens 1000 kampeerplekken, kan deze plek zich prima meten met het eerdergenoemde Cap d’Agde. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het naaktstrand van wel drie kilometer lang. Naast CHM Monta vind je in dit gebied nog een aantal naturistenresorts, waarvan Euronat en La Jenny de bekendste zijn. In combinatie met de 15 naaktstranden maakt dit Aquitaine tot de perfecte bestemming voor de naaktrecreant.

naaktstranden in Frankrijk
Strand bij St. Tropez – foto: Pixabay

De Franse Rivièra

Als sinds de jaren zestig wordt de Franse Rivièra in één adem genoemd met alles wat staat voor luxe en duur. Brigitte Bardot hield er al van om topless te zonnen op de stranden in Zuid-Frankrijk. Veel beroemdheden volgen haar voorbeeld wanneer zij in Cannes zijn voor het bekende filmfestival. Maar tegenwoordig is het hier ook genieten geblazen als je portemonnee wat minder goed gevuld is. Het iconische Plage de Tahiti, vlak bij St. Tropez, zal hoog op het lijstje van iedere naturist staan, en hetzelfde geldt voor Plage des Pissarelles, in de buurt van Monaco, en Plage de la Batterie, het enige overgebleven naaktstrand in de buurt van Cannes. In deze regio is Île du Levant, het enige naturisteneiland in Europa, ook een plek die je echt gezien moet hebben. Op dit gehele eiland van 9 km² is naaktrecreatie toegestaan en op de stranden is het zelfs verplicht. Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om als een echte Robinson Crusoe naakt op een eiland te leven? Dit is je kans!

Lees ook de blog van Naked Wanderings over de Do’s en don’ts op een naaktstrand!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.