Tijdens dit driedaagse festival, dat jaarlijks in september plaatsvindt in het schilderachtige oude Duitse stadje Rothenburg ob der Tauber in het hart van Beieren, komen 30 historische groepen (en meer dan 1000 deelnemers) samen om het verre verleden van Duitsland opnieuw te beleven. Je kunt hier allerlei historische figuren tegenkomen, variërend van middeleeuwse ambachtslieden tot keizerlijke ridders en franciscaanse monniken. De ultieme reis door de tijd…

Festival Rothenburg

‘Het verleden behouden en nieuw leven inblazen’ – dit is het motto van de Reichsstadttage.

De festiviteiten beginnen met een dramatische avondprocessie bij fakkellicht, met onder andere gezang, koren, jongleurs en vuurvreters. De eerste avond eindigt spectaculair met een fraai vuurwerk boven het stadhuis, aangevuld door opzwepende klassieke muziek, lichtshows en live optredens door een harmonieorkest. Het festival is zowel bij toeristen als bij de plaatselijke bevolking populair. En zowel kleine kinderen als grootouders kunnen deelnemen, dus hele families kunnen hier samen van genieten.

Je kunt de schitterende, met fakkels verlichte openingsprocessie bekijken in deze video.

Festival Rothenburg

De festiviteiten vinden verspreid over de hele stad plaats. Elk gebouw voelt als een theater, overal kom je de in historische kostuums geklede Rothenburgers tegen, in restaurants, winkels en op straat. Op de tweede dag staat er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van alles gepland, variërend van dansen, middeleeuwse kunstnijverheid en ambachten tot koken en zingen. Je kunt zelfs touw maken en manden vlechten.

Festival Rothenburg

Het beroemdste deel van het festival is de herdersdans, of Meistertrunk, op het marktplein op de slotdag. Volgens een van de legendes uit de middeleeuwen redden de herders van Rothenburg de stad van de Zwarte Dood. Als dank mochten ze op het centrale marktplein dansen. Daarom zijn mensen vaak vereerd als ze worden gekozen om deel te nemen aan deze dans en dragen ze linten die hieraan herinneren.

Festival Rothenburg

Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg zelf staat bekend als een van de mooiste plaatsen van Duitsland en trekt jaarlijks meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Rothenburg ligt aan de Romantische Straße in Beieren en mag eigenlijk niet in je reisschema ontbreken als je hier in de buurt bent. Vanuit Neurenberg ben je met de trein in iets meer dan een uur in Rothenburg. Er ligt een klein station op slechts 10 minuten lopen van de Altstadt, maar als je graag met de bus reist, krijg je een deel van de Romantische Straße te zien. De stad wordt omsloten door de best bewaard gebleven middeleeuwse muur van Duitsland en herbergt schitterend gerestaureerde architectuur uit de middeleeuwen.

Festival Rothenburg

Rothenburg wordt in Duitsland ook wel Weihnachtsstadt genoemd omdat de kerstsfeer hier, dankzij een kerstwinkel en kerstmuseum die het hele jaar door geopend zijn, nooit helemaal weg is. Rothenburg is een schilderachtige en zeer goed bewaard gebleven stad. Bovendien wordt de stad omringd door de vallei van de rivier de Tauber, dus huur een fiets en trek erop uit. Vanaf de top van de Rathausturm kun je prachtige foto’s van de panoramische uitzichten over de vallei maken.

Rothenburg is het hele jaar door het bezoeken waard, onder meer dankzij de vele festivals en natuurlijk de beroemde kerstmarkt. De stad is zo klein dat je deze gemakkelijk te voet verkent en geen taxi nodig hebt. Rothenburg is zo’n plaats waar iedereen elkaar kent en toeristen met open armen worden verwelkomd.

Festival Rothenburg

Als je schema het toelaat, is het Mittelalterliches Kriminalmuseum, met duizenden objecten die je meer vertellen over middeleeuwse wetten en wijzen van straffen, zeker een bezoek waard. Je vindt hier zelfs een ijzeren maagd, het martelwerktuig waaraan de rockband Iron Maiden zijn naam heeft ontleend.

Tips om geld te besparen

  • Rothenburg staat ook bekend om de heerlijke ‘schneeballen’, enorme ballen van gefrituurde zoete deeg met een laagje van poedersuiker, noten of chocolade (niet goed voor de lijn, maar wel erg lekker!)
  • Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Rothenburg en het leven in de middeleeuwen, kun je voor slechts € 7,00 de rondleiding door de nachtwacht van Rothenburg volgen. Deze rondleiding duurt een uur.

Weetjes

  • In 1274 werd Rothenburg een vrije rijksstad. De ridders van Koning Rudolf overhandigden het document met de bijbehorende rechten aan de stad.
  • Rothenburg heeft al voor veel (animatie)films als decor gediend, waaronder de Disney-film Pinokkio en Chitty Chitty Bang Bang.
  • Raymond Unwin liet zich voor zijn ontwerp van Hampstead Garden (Greater London) inspireren door de architectuur in Rothenburg.

Persoonlijk hoogtepunt
Het bezoek aan het middeleeuwse kamp om te zien hoe de lokale ambachtslieden bier brouwden, de smidsen sieraden maakten en bands volksliedjes speelden rond een kampvuur. Het is heel speciaal om te zien hoe oude tradities in ere worden gehouden.

Bekijk deze video van de hoogtepunten van het festival.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.