De wollige kudde schapen staat al te dringen bij het hek. De dieren weten dat ze zo de weide op mogen. Ze moeten nog even wachten, want schaapherder Marianne legt uit wat ik moet doen vandaag. Ik ga namelijk mee, een dagje schapen hoeden in Drenthe.

20150408122415__MG_4246_1

Vooral niet stressen en genieten van de natuur. Dat is de sleutel van het leven van een schaapherder. Telefoon uit en de drukte loslaten. Terwijl ik me net nog druk maakte omdat ik (weer eens) te laat was. Het zweet staat nog op mijn rug. Oké, loslaten nu.

Marianne draagt een donkerbruine, lange jas, een wollen muts (vast van haar eigen schapen) en heeft een stevige stok in haar hand. Precies wat je verwacht van een schaapherder. Maar verder lijkt Marianne niet op een herder zoals ik die altijd voor me zie. Ze ziet er verzorgd uit; beetje make-up, gestyled haar. Ze zou zo maar een moderne baan in een grote stad kunnen hebben.

schapen hoeden

De hekken gaan open en de opgewonden beesten dringen zich met tientallen tegelijk door de smalle doorgang. De lammertijd is achter de rug. De meeste lammetjes zijn al groot genoeg om de kudde bij te houden. Het jongste lam, vier dagen oud, hupt onhandig achter haar moeder aan. Marianne laat de natuur haar gang gaan. Als een lam verstoten wordt door de moeder accepteert Marianne dat. Handmatig bijvoeren doet ze niet. Dat is niet zielig, dat is de natuur. Het lam is niet goed als het verstoten wordt. Daar bemoeit de schapenhoedster zich niet mee. Gelukkig houdt het kleine beestje de kudde goed bij.

lammetjes


Wie denkt dat schapen hoeden een makkie is, komt bedrogen uit. We moeten keihard werken om het zootje ongeregeld bij elkaar te houden. Starend over het weiland laat ik mijn gedachten even afdwalen. Voor ik het weet hobbelen de mollige dieren tussen de bomen door de weg op. Gelukkig worden we bijgestaan door een hyperactieve hond, die verloren schapen terughaalt. Marianne en haar hulpje zijn fantastisch op elkaar ingespeeld. Een kleine handbeweging is genoeg voor de hond om achterblijvers op te drijven.

Drenthe

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Nu snap ik waar die uitdrukking vandaan komt. Als één zich onder het prikkeldraad door heeft gewurmd, doen de anderen dat ook. Waarom? Dat weten ze zelf waarschijnlijk niet eens. Daar maakt Marianne handig gebruik van. Als ze de ‘leider’ van een groepje de juiste kant op stuurt, volgt de rest klakkeloos. Is dat het geheim?

Marianne kent haar kudde als geen ander. Zonder moeite pikt ze er tussen de vierhonderd schapen één beest uit dat mank loopt. Vergroeide hoefjes. Met haar knie houdt ze het geschrokken dier in bedwang. Ze gebruikt een klein schaartje om de hoeven bij te knippen. Alsof het nagels zijn. Nu kan het dier weer vrolijk huppen.

Schapen

Nagels knippen

Elke dag trekt de herder eropuit. Behalve op zondag, dan heeft ze een vervanger. Als het regent schuilt Marianne onder een paraplu, terwijl de wollige dames mekkerend de heide begrazen. Ik ben verwend met dit mooie weer. De zon breekt moeizaam door, maar het is droog en niet te koud. Beter had ik het niet kunnen krijgen.

schapen

Langzaam krijg ik de smaak te pakken. De schapen reageren op mij als twee gelijke polen van een magneet. Zo ‘duw’ ik ze vooruit wanneer ze de verkeerde kant op dreigen te lopen. En als ze echt niet willen luisteren brul ik iets als ‘hoppa’ of ‘fort’ en sla ik driftig met mijn stok op de grond. Schapen hoeden is gebaseerd op angst. De dieren zijn bang voor de hond, het gebrul en de stok. Toch zijn ze gelukkig, de schapen van Marianne. De kudde is zo groot omdat ze allemaal zo gezond en fit zijn. Dat hebben ze toch echt aan hun herder te danken. Zij zorgt er elke dag weer voor dat de schapen genoeg te grazen hebben en veilig bij elkaar blijven.

herders

wol
Tijdens de oorlog plukten mensen de achtergebleven wol uit het prikkeldraad. Daar maakten ze kleding van.


Ga ook een dagje schapen hoeden in Drenthe?

  • Er zijn verschillende herders in Drenthe die mensen meenemen tijdens het schapen hoeden. Teambuilding voor bedrijven, een dagje uit met de familie, of gewoon alleen, het kan allemaal.
  • Schaapherder Marianne is van de herders van Balloo. Zij beweidt het Balloërveld met haar kudde en neemt mensen mee op excursie.
  • Een halve dagexcursie is van 10.00 uur tot 13.00 uur en kost € 60,- voor 1 persoon en € 90,- voor 2 personen. Een hele dagexcursie van 10.00 uur tot 18.00 uur en kost € 100,- voor 1 persoon en 160,- voor 2 personen. Voor elke extra persoon komt er nog eens € 30,- bij.
  • Weer of geen weer, de schapen gaan elke dag op pad.
  • Draag waterdichte schoenen die vies mogen worden. De kleding is afhankelijk van het weer. Maar laagjes zijn aan te raden. Als je stilstaat kan het koud zijn, terwijl je het echt wel warm krijgt wanneer je achter verloren schapen aanrent.
  • Zet je telefoon uit.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.