Leeuwarden is dit jaar ‘hoofdstad van de smaak‘. Aangezien ik gek ben op lekker eten, lijkt het me meer dan logisch dat ik dat wel eens aan den lijve wil ondervinden. Ik ben in de culinaire stad en neem uitgebreid de tijd om een paar smakelijke hotspots te proberen. Voor jou op een rijtje: de zeven fijnste plekken in Leeuwarden voor een lekker hapje en een drankje.

waag leeuwarden

1. Café de Bak
De naam zegt het al een beetje; Café de Bak is een gezellige lunchroom in de gevangenis. Oké, dat moet ik misschien iets anders formuleren: in de oude Blokhuispoort gevangenis. Je hoeft geen wetten te overtreden om hier een broodje te mogen eten. De voormalige gevangenis is omgetoverd tot cultureel centrum, compleet met hippe winkels, creatieve ondernemers en – daar komt ‘ie – een gezellige lunchtent.

Cafe de bak
cafe de bak

Midden op het plein, waar ooit grote boeven een frisse neus mochten halen, eet ik een heerlijke, stevige boterham met makreel. Binnen is het ook goed toeven. Het industriële interieur is niet alleen hip, maar past ook helemaal bij de locatie. De tralies zitten zelfs nog voor de ramen. Prima prijzen en genoeg keuze.
Café de Bak, Blokhuisplein 40, Leeuwarden

2. Eindeloos
Eindeloos is vast het gevoel dat de gevangenen van de Blokhuispoort hadden, als ze nadachten over hun straf. Maar in Leeuwarden betekent ‘eindeloos’ uitgebreid, biologisch dineren. Het sfeervolle restaurant heeft geen menukaart. De serveerster legt uit dat ze daardoor de vrijheid hebben om elke dag met de meest verse producten uit de regio te werken. Klinkt logisch. Maar wat krijg ik dan te eten? Ik hoef alleen maar te zeggen hoeveel gangen ik wil (dat kan tot acht) en wat ik absoluut niet eet. Dan zorgt de chef voor de rest.

Eindeloos
Eindeloos

Kom maar door met die gangen! Ik zit vier keer intens te genieten van bijzondere smaken en onverwachte combinaties. Wat dacht je van komkommersoep met schuim van kardemom? En dan die geitenboter.. Halleluja! Dat is lekker! Bij Eindeloos betaal je wat meer, maar dan krijg je ook echt wat bijzonders op tafel.
Eindeloos, Korfmakersstraat 17, Leeuwarden

3. House of Taste
Geen restaurant, maar wel een smaaksensatie! House of Taste is een kleine delicatessenwinkel met zoveel lekkers dat je er spontaan trek van krijgt. Van Fryske nougat tot verse tapenades en Italiaanse kaas. De verleiding wint het van de wilskracht en ik proef wat er te proeven valt. Want dat mag! Het heet niet voor niets House of Taste!

House of taste

Hier kom je niet lunchen of dineren. Hier neem je lekkers mee voor als je weer thuis bent en dat fijne weekendje Leeuwarden even wilt herbeleven. Ik reken een flink stuk nougat af en kan haast niet wachten tot ik weer thuis ben.
House of Taste, Vestaweg 42, Leeuwarden

4. Dikke van Dale
Tijd voor een HJ in de DVD! Dat was de lokroep als één van mijn studievrienden zin had in een biertje. Betekenis? Een Hertog Jan in de Dikke van Dale! Dan wist ik genoeg. Ik ben blij te zien dat onze stamkroeg nog steeds door dezelfde vriendelijke eigenaar wordt gerund. Ik schrik ervan dat de beste man mij na zes jaar afwezigheid nog steeds herkent. Natuurlijk kan ik niet thuiskomen uit Leeuwarden zonder minstens één biertje in mijn favoriete kroeg te drinken.

Dikke van Dale
Proost!

Dikke van dale

Overdag zit je gezellig langs de gracht op het terras, ’s avonds kun je goed eten voor een prima prijs. In de latere uurtjes gaat de muziek aan wordt het pas echt gezellig in het bruine café. Persoonlijke aanrader: de nacho’s met gesmolten kaas en guacamole. Die heb ik nog nergens lekkerder gehad dan bij de Dikke van Dale.
Dikke van Dale, Nieuwestad 69, Leeuwarden

5. Broodje Bewust
Van de vloeibare granen naar de vaste granen. Bij Broodje Bewust weet je zeker dat wat je eet goed is. Eigenaren Tjitske en Fabian beloven dat ze alleen maar biologische producten gebruiken en geen verbeteraars of andere vreemde toevoegingen in hun brood stoppen. Ik kan me daarom geen betere plek voorstellen om mijn dag te beginnen, dan bij Broodje Bewust.

Broodje Bewust

Terwijl ik veel te gulzig de eerste happen van mijn goedgevulde muesli naar binnen werk, vertrekt de eigenaar met een bestelling, op zijn bakfiets naar een klant. Dat is nog eens duurzaam! Het is jammer dat ik niet twee keer kan ontbijten op één dag. Want hier had ik nóg wel wat lekkers uit willen zoeken!
Broodje Bewust, Groentemarkt 1-3, Leeuwarden

6. Leeuwarden Lounge
Ik vind de naam van dit restaurant totaal niet passen bij wat ze serveren. Bij Leeuwarden Lounge eet je namelijk oosterse tapas. Ik ben blij dat ik me niet heb laten tegenhouden door de naam. Want oh, oh, oh, wat kun je hier lekker eten! Ik bestel meerdere kleine gerechten en krijg ze prachtig geserveerd op één groot bord. Dit is een avond uitgebreid dippen en prikken van een schotel vol lekkers.

Leeuwarden Lounge

Hier ga je niet zitten voor een snelle hap. Hier relax je de hele avond met vrienden en sluit je af met een fruitige waterpijp. Precies zoals ze dat doen in het oosten. Over de prijs hoef je je in elk geval geen zorgen te maken. Voor € 15,- heb je al zes tapas op tafel staan.
Leeuwarden Lounge, Korfmakersstraat 13, Leeuwarden

7. Vrijdagmiddagmarkt
Tijdens mijn studententijd kwam ik regelmatig op de vrijdagmiddagmarkt in Leeuwarden. Meestal op weg naar het station, waar de trein me weer naar het midden van Nederland bracht. Op de markt kocht ik de lekkerste sukerbole voor het thuisfront. Nergens is het suikerbrood zo smeuïg en smaakvol als in Friesland. Vergeet even je gezonde voornemens, want – hou je vast – het traditionele suikerbrood is gemaakt van 40% suiker. Maar voor deze keer mag het! Je bent nou eenmaal niet elke dag op vakantie.

Markt Leeuwarden

Vrijdagmiddagmarkt, Wilheminaplein, Leeuwarden

Na het typen van dit blog kwijl ik nog net niet over mijn toetsenbord. Tijd om wat lekkers voor mezelf klaar te maken. Of zal ik toch stiekem buiten de deur gaan eten? Heb jij nog tips voor een lekker restaurant in Leeuwarden?

Reacties

    Brenda

    Leeuwarden Lounge is leuk ja! Ik vind Jamuna ook echt een aanrader. Heerlijke authentieke Indiaanse gerechten. Als je van curry’s houdt zou ik deze zeker op je food bucketlist zetten.

    27/08/2015 at 11:45 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.