Biercafé Take One, beroemd en berucht in de hele wereld. Peet en Méry openden hun bierspecialiteitencafé meer dan 30 jaar geleden in Maastricht. De online reviews zijn lovend over het bier, maar niet zo positief over Peet. Arrogant, neerbuigend, onaardig, dat zijn woorden die voorbijkomen. En ja, vanavond staat Peet achter de bar. Ojee.

Take One

Ik kom de lege bar binnen. Het is nog vroeg, dus rustig. De muren zijn tot het plafond volgeplakt met kleurrijke bierviltjes en de bar bedekt met duizenden dopjes. Er zit een man aan de bar. Hij leest de krant en kijkt maar half op naar mij. Ik loop op hem af en hoor iets kraken onder mijn voeten. De vloer ligt bezaaid met pindadoppen. “Pardon. Werkt u hier?” De man kijkt weer op en zegt. “Ziet het er uit alsof ik hier werk?” Hij staat op en verplaatst zich naar achter de bar. Dit moet de ‘arrogante’, ‘neerbuigende’ en ‘onaardige’ Peet wel zijn.

Bierviltjes

Ik ga zitten en nog voor ik bestel zegt Peet: “Wat is je smaak vandaag?”
“Hoe bedoel je?”
“Wat is je smaak vandaag?”
“Uhm, ik houd wel van een donker biertje.”
Geïrriteerd: “Nee, ik vraag wat is je smaak?
“Maar ik snap niet wat je bedoelt.”
“Gewoon, wat is je smaak?”
Een beetje van de wijs gok ik “bitter?”
“Houd je van spruitjes?”
Pfieuw, goed geantwoord. “Ja, ik ben gek op spruitjes.”
“Oké.”

Prijslijst

Geen goed begin. Ik zit alleen aan de bar en er is niemand om mee te praten, behalve deze stugge man. Naar huis of blijven? Peet neemt de beslissing voor me door een flesje voor mijn neus te zetten. ‘Blanche des Honnelles’ staat er op het etiket. Dan barst hij los. Peet vertelt in geuren en kleuren waar dit heerlijke biertje vandaan komt, hoe ik het moet drinken en welk bronwater er gebruikt is om het bier te brouwen. Na de eerste slok vraagt hij vol verwachting “En? Proef je de zachte, zoete afdronk na de bittere mondsmaak?” Het lijkt wel een wijnproeverij. Met één belangrijk verschil: ik mag het bier opdrinken. Hij had geen betere smaak voor me kunnen kiezen. Hemels!

Speciaalbier

Er komen twee Britse toeristen aan de bar zitten. Die laten zich niet zo behandelen door Peet. Ze gaan in discussie, kiezen hun eigen bier en gaan daarna zo snel mogelijk en ontevreden weer weg. “Ik ben niet klantvriendelijk”, geeft Peet zonder moeite toe. “Hier staat bier op de eerste plek, Méry en ik op de tweede en mijn klanten op de derde plek.” Toch voel ik me steeds meer welkom aan zijn bar. Het vraagt een beetje geduld, maar dan heb je een fantastische avond in Take One. Ga je er tegenin, dan kun je beter meteen weer gaan.

Take One
Deze jongens komen hier vaker en weten precies wat ze kunnen verwachten: een norse barman en heerlijk bier


Peet is de man van het bier. Volgens eigen zeggen kent hij 111.000 bieren. Smaak, percentage, afkomst, koolzuurverhouding, je kunt het zo gek niet bedenken, Peet weet het. Hij mag zichzelf een van de weinige zythologen noemen, dat is een bierweter. 140 bieren heeft hij in het assortiment. Geen Grolsch of Amstel, alleen biertjes die Peet zelf ook lekker vindt. Maar kijk uit, als hij je niet mag zorgt hij ervoor dat je de juiste combinatie drinkt om de volgende dag met een koningskater wakker te worden. Gelukkig hebben wij elkaar nu wel gevonden. Ik klets nog uren met Peet over biertjes en lastige klanten voor ik mijn laatste slok drink en terug ga naar mijn hotel. Morgen sta ik vast fris en fruitig naast mijn bed.

Een avond in Take One is zonder twijfel een bijzondere avond. Wat mij betreft een café om nog eens terug te komen wanneer ik weer in Maastricht ben. Wat is jouw favoriete café in de Limburgse hoofdstad?

Reacties

  Dirk Breedveld

  Een heel goede weergave voor een weergaloze bieravond, stel je nederig op en wordt deelgenoot in en met BIER, want Peet en Mary hebben wat dat betreft altijd het beste met je voor. Proost.

  14/12/2014 at 2:42 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Hoi Dirk,
   Dank je wel 🙂 Je hebt gelijk! Ik moest even wennen en aanpassen, maar toen had ik een geweldige avond. Heel veel geleerd en vooral echt onwijs lekker bier gedronken! Proost!

   15/12/2014 at 10:43 am
  George van der Haar

  Toen in Venlo de Floriade was ben ik op mijn laatste dag[zaterdags] tussenstop in Maasstricht geweest en als laatste cafe Take One,wat een apart en een in zijn soort personaliteit.Hij probeer al dan niet onbedoeld goede bieren te schenken naar zijn hand maar houd geen rekening met smaak van de klant.Ik liet mij gewoon wat inschenken en dat weer een verandering want je probeer op zijn manier een ander kijk en smaak op bier te krijgen Apart en niet bij velen geliefd

  12/12/2014 at 5:20 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.