Dit bijzondere staaltje architectuur moet je met eigen ogen zien. De Markthal in Rotterdam is een genot voor je ogen en je maag. Want op deze eerste, overdekte versmarkt van Nederland brengen meer dan 100 ondernemers hun bijzondere producten aan de man. Dan heb ik het over boerenkoolspruitjes, verse groentechips, aloë vera en kweekbalen om thuis zelf paddenstoelen te kweken.

Plafond

Zo is het begonnen
Ik begin even bij het begin. De Markthal is nog niet zo lang open. Pas in oktober 2014 gingen de deuren officieel open. In 2009 werd begonnen met de bouw van de hoefijzervormige constructie. Bij het graven in de grond werden archeologische vondsten gedaan, die nu tentoongesteld worden in het trappenhuis onder de Markthal.

MarkthalBuiten

Het kunstwerk aan de binnenkant van de Markthal is zo groot als twee voetbalvelden. Ik ga er even voor zitten en kijk net zo lang naar boven, tot ik last in mijn nek krijg. Hoe lang ik ook naar boven staar, ik blijf nieuwe dingen zien. Het werk is gemaakt door Arno Coenen en heet de Hoorn des Overvloeds. Met de gigantische afbeeldingen van groente en fruit verwijst hij naar overvloed en verzadiging. Ik begrijp wel wat hij bedoelt als ik zo om me heen kijk naar al het lekkere eten in de Markthal.


Daarom is de Markthal zo bijzonder
In de hal heerst een ontspannen sfeertje. De marktkooplui kunnen het goed met elkaar vinden en wensen elkaar een goede dag wanneer ze hun waren uitstallen. Ik wandel intussen watertandend langs de kramen.

Chocola

Groente

Maar waarom zou je helemaal naar de Markthal komen, als je om de hoek een prima supermarkt hebt zitten? Het antwoord is simpel: in de Markthal vind je ingrediënten die je nergens anders tegenkomt. Ik noemde ze eerder al even, de aloë vera en groentechips. Misschien is de Markthal niet een plek voor je dagelijkse boodschappen, maar stel je de reacties eens voor als je jouw vrienden zelfgekweekte paddenstoelen voorschotelt. En als je er dan toch bent, kun je er net zo goed een gezellig dagje van maken. Eerst bezoek je de Kubuswoningen, die letterlijk op kruipafstand van de Markthal staan.

4. Kubuswoningen

Dan geniet je op één van de dakterrassen in de Markthal van een exotische lunch, terwijl je opgaat in het immense kunstwerk boven je hoofd.


terras

En daarna slenter je op je gemakje langs de kraampjes en sluit je af met een biertje.


Markthal2
Paddenstoelen

Ik verwonder me nog het meest over de boerenkoolspruiten. Ik ben gek op boerenkool en op spruitjes. De boer van Vers van de Teler brengt die twee winterse smaken bij elkaar in één bijzonder product en noemt ze Flower Sprouts. Ongehoord! Daar ga ik mijn vriend vanavond mee verrassen.

SpruitKool

In de Markthal ben je er in elk geval zeker van dat je dingen zult tegenkomen die je nog niet kent. En het leuke is dat de marktkooplui je er alles over willen vertellen. Door de ontspannen sfeer heb ik niet steeds het gevoel dat ik iets moet kopen als ik wat proef of even een praatje maak. Fijn. Toegegeven, de prijzen van groente en fruit zijn wel wat hoger dan in mijn eigen supermarkt. Maar dat verbaast me niks; de tomaten zijn veel roder en echte macarons zijn nou eenmaal prijzig. Maar wie goed kijkt vindt ook de scherpe aanbiedingen. En natuurlijk is er ook nog altijd de gewone markt, op dinsdag en zaterdag op het plein naast de Markthal.

AloeVera

Markthal vs Foodhallen
Nog niet zo lang geleden bezocht ik ook de Amsterdamse Foodhallen. Drie weken na de Markthal, op 21 oktober 2014, was de officiële opening van de Foodhallen. Ik vraag me af of het een race was, wie er het eerste met een overdekte voedselmarkt zou komen.

Het is als Feyenoord en Ajax vergelijken, wanneer ik de Rotterdamse Markthal tegenover de Amsterdamse Foodhallen zet. De twee doen hetzelfde, namelijk eten verkopen (en in het geval van Ajax-Feyenoord is dat natuurlijk voetballen), maar hebben verder niks met elkaar gemeen.

De verschillen (volgens mij) op een rijtje:

Foodhallen vs Markthal

Wedstrijd of niet, volgens mij hebben we allemaal gewonnen, want we hebben er twee prachtige, overdekte markthallen bij in Nederland.

Ben jij al bij de Markthal en de Foodhallen geweest? Wat is jouw favoriet?

Reacties

    Luca

    Heel gaaf gebouw hoor, van harte rotterdam….
    Alleen jammer dat het gebouw veelste klein is voor al die drukte, en wat ik nog erger vind is dat er totaal geen rekening is gehouden met mensen die slecht ter been zijn…zo kwam ik afgelopen zaterdag met een vriend in een rolstoel en ja hoor, alle eet/drink en zit gelegenheden zijn op een bovenverdieping en als ze op de beganegrond zijn, dan zijn ze op een podium geplaatst, zijn we eindelijk op de eerste verdieping, konden we niet door de ingang omdat er tafels langs de route stonden, we zijn uitendelijk weer weggegaan en in de parkeergarage moesten we 6,20 aftikken…..
    Conclusie: Hou je niet van wringen in drukte en ben je slecht ter been of met een rolstoel: GA NIET DAAR NIET HEEN….IS ZONDE VAN JE DAG!!!!

    20/07/2015 at 12:31 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.