By Expedia Team, on January 21, 2015

De smaken van Maastricht. Zeven plekken om van te smullen

Ik heb twee dingen geleerd tijdens mijn verblijf in Maastricht:

1. Bourgondisch gaat niet over lekker eten, het is een levensstijl.
2. Vlaai is geen taart.

Dat laatste is zo simpel als dat. Maak je toch de fout om te vragen naar een puntje van die typisch Limburgse taart, dan word je gelijk op de vingers getikt. “Vla is geen taart.”

Het eerste heeft wat meer uitleg nodig. Als echte Randstedeling weet ik niet beter dan dat Bourgondisch iets zegt over veel en lekker eten. En dat ze daar in het zuiden van ons land wel verstand van hebben. Maar voor de zuiderlingen betekent Bourgondisch veel meer dan dat. Het is een levensstijl. Bourgondisch betekent genieten, tot rust komen en even niets moeten. En dat gaat gepaard met veel en lekker eten.

Aan mij de taak dat aan den lijve te ondervinden. (Wat heb ik toch een fijne baan.) Ik ga op zoek naar de leukste en lekkerste plekken van Maastricht om eens echt Bourgondisch te genieten en zet die voor jou op een rijtje. Van koffie om wakker te worden tot een slaapmutsje in het café.
blaadjes
**
1. Coffeelovers in de Dominicanenkerk** Ik begin mijn dag het liefst met koffie en daarom begin ik mijn Bourgondische tocht met een stevige bak. Dat doe ik op een heel bijzondere plek: in de [Dominicanenkerk](http://www.coffeelovers.nl/locaties/dominicanen/ “Dominicanenkerk”). De eeuwenoude kerk wordt al 200 jaar niet meer voor religieuze vieringen gebruikt. Sinds 2006 is het prachtige gebouw een boekhandel met achterin, op het voormalige priesterkoor, een koffietentje. Koffie en lezen zijn twee dingen waar ik onwijs van kan genieten. En dat op zo’n prachtige locatie? Hoe Bourgondisch wil je het hebben?

Coffeelovers

Smile! Met deze vrolijke koffie verdwijnt elk ochtendhumeur als sneeuw voor de zon

Smile! Met deze vrolijke koffie verdwijnt elk ochtendhumeur als sneeuw voor de zon

**2. Lekker lunchen in Café Zondag** Voor het late ontbijt (of de vroege lunch, het is maar net hoe je het bekijkt) ga ik naar [Café Zondag](http://www.cafezondag.nl “Cafe zondag”). Ik loop er toevallig langs wanneer ik het hippe stadsdeel Wyck verken en merk dat ik wel aardig trek heb. Het ziet er gezellig uit, dus ik ga naar binnen. Er hangt een ontspannen sfeertje, het personeel is supervriendelijk en ze hebben vers grapefruitsap. Wie zegt dat Bourgondisch niet gezond kan zijn?

Dit broodje is te simpel voor woorden, maar o zo lekker! Bietjes, ei en mayo. Dat ga ik thuis ook maken

Dit broodje is te simpel voor woorden, maar o zo lekker! Bietjes, ei en mayo. Dat ga ik thuis ook maken

Vrijdag
**
3. Zelfgemaakte vlaai bij de Bisschopsmolen** Zeg ik “Limburg”, dan zeg jij “vlaai”. Bij de smaken van Maastricht hoort natuurlijk een echte vlaai. Nergens krijg je de vlaai zo zelfgemaakt als bij de [Bisschopsmolen](http://www.bisschopsmolen.nl “bisschopsmolen”). Je maakt de vlaai namelijk helemaal zelf! Voor € 29,95 per persoon kun je er met de hulp van een echte bakker je eigen vlaai bakken. Terwijl de vlaai in de oven staat krijg je een rondleiding door de oude molen en daarna neem je jouw baksel lekker mee naar huis. Of je komt alleen een puntje vlaai eten. Dat kan ook. De keuken is open en de bakkers vinden het alleen maar leuk als je even komt kijken en een praatje met ze maakt. Al mijn vragen over zuurdesem, spelt en vlaaivulling zijn weer beantwoord. En de vlaai zelf was heerlijk. **Vlaai**

Bakker
4. Culinair cadeau van Adriaan de Smaakmaker Ik kan na mijn Bourgondische tocht door Maastricht natuurlijk niet met lege handen thuiskomen. Ik word getipt om eens te kijken bij [Adriaan de Smaakmaker](http://adriaandesmaakmaker.nl “Smaakmaker”). Doen we! Het is een klein winkeltje, tot de nok toe gevuld met potjes jam, chutney, mosterd, honing, azijn en mayonaises. En alles is zelfgemaakt in de kleine keuken, ook in de winkel. Geweldig. Ik snuffel wat rond en vraag eigenaren James en Angeliek naar een cadeau dat ik alleen in Maastricht kan krijgen. ‘Maastrichtse Stadspark Honing’, ‘Rabarberjelly met munt’ en een potje ‘Hazelnootmosterd’ neem ik mee naar huis. Maar niet voor ik ze alledrie geproefd heb, want dat kan gewoon. Twee cadeautjes en de mosterd houd ik lekker zelf.

Als je wilt kunnen James en Angeliek je alles vertellen over hun heerlijke producten

Als je wilt kunnen James en Angeliek je alles vertellen over hun heerlijke producten

****5. Toet bij Taart**** Ontspannen genieten betekent ook ‘lekker doen waar je zin in hebt’. Dus vandaag eet ik mijn toetje voor het eten. [Taart](http://www.taartzaak.nl “Taart”) is de zoetste plek voor wat lekkers tussendoor. Door de antieke meubels en het bloemenservies voel ik me er heerlijk thuis. Alsof ik bij oma op bezoek ben. Natuurlijk ga ik op de grote comfortabele bank zitten, vandaag ben ik tenslotte aan het ontspannen. Met een kleurrijk taartje en stomende kop thee zit ik hier voorlopig goed. ****Taart
Taart2
6. Eten als een local in Café Sjiek**** Deze naam heb ik zo vaak gehoord, dat moet wel goed zijn. [Café Sjiek](http://www.cafesjiek.nl “Sjiek”) is een stijlvolle bruine bar die wat mij betreft de definitie van ‘gezellig’ het beste heeft begrepen. Het is niet zomaar een eetcafé, hier eet je wat de Limburgers eten. En dat – weet ik inmiddels – is lekker.

De simpele striptekeningen die ik terugzie in het servies hebben een hoog waarheidsgehalte

De simpele striptekeningen die ik terugzie in het servies hebben een hoog waarheidsgehalte

CafeSjiek2
7. Bijzonder biertje in Take One Je kunt de avond niet beter afsluiten dan met een heerlijk biertje in bierspecialisteitencafé [Take One](http://www.takeonebiercafe.nl “take one”). Hier bestel je niet zomaar een vaasje aan de bar. Nee, bier drinken is een ervaring. De eigenaar vraagt je naar je smaak en zoekt een prachtig biertje voor je uit. Geen Amstel of Grolsch, maar een biertje waar je nog nooit van gehoord hebt en vervolgens geen genoeg meer van kunt krijgen. Dat beloof ik je. Maar let op, een bezoek aan Take One is wel op eigen risico. Lees mijn blog [‘Als je Peet overleefd, word je beloond met het lekkerste bier’](http://daisypioneer.reis-blogs.nl/2014/12/11/als-je-peet-overleeft-word-je-beloond-met-het-lekkerste-bier/ “Take one”)en je weet waarom. Take One Er zijn vast nog veel meer bijzondere plekken waar ik heerlijk kan eten in Maastricht. Heb jij nog tips voor mijn volgende bezoek? Dan hoor ik dat graag.