Elke vrijdagochtend loopt Alkmaar vol met toeristen die staan te popelen om een glimp van de wereldberoemde Kaasmarkt te vangen. Ik ben er ook bij, natuurlijk! Maar ik kom niet alleen voor de Hollandse traditie. Alkmaar heeft ook een prachtig, oud centrum met te gekke winkeltjes, lekker eten en heel veel boeiende musea. Dus ga niet meteen naar huis nadat de laatste kaas is gewogen. Blijf nog even om, net als ik, deze fijne plekjes te ontdekken voor een stedentrip Alkmaar.

stedentrip Alkmaar

Monumenten
Voor het statige Waaggebouw ligt een houten ophaalbrug die de het moderne centrum verbindt met de oude stad. Door de scheve koopmanshuizen en smalle steegjes kan ik me helemaal voorstellen hoe de welvarende stad er ooit uitzag. De oude gebouwen verkeren in goede staat en verraden de rijke geschiedenis. Een stadswandeling of speurtocht (voor kinderen) is de beste manier om meer te weten te komen over de meer dan 1000 monumenten die Alkmaar rijk is.

stedentrip Alkmaar

Stadhuis Alkmaar

Shoppen in de Oude Stad
Maar de tijd heeft hier gelukkig niet stilgestaan. In de monumentale gebouwen zitten moderne winkeltjes die van het oude stadshart een waar shopping walhalla hebben gemaakt. Hier vind je geen grote winkelketens, maar eigenzinnige zaakjes. Van antiquariaat tot tweedehands rommel en moderne hebbedingen, Alkmaar is met recht een ‘shoppers paradise’ te noemen.

Monument Alkmaar

Ik ben vooral gecharmeerd van Samen in de Keuken. Een bijzondere kookwinkel met kleurrijke cadeaus en delicatessen. Ik kan hier wel eeuwig rondsnuffelen tussen de geurende oliekannen en vrolijke kookboeken. Oeh! Ze verkopen ook verse taartjes in de winkel.

stedentrip Alkmaar

Nu ik hier toch ben kan ik net zo goed meteen even kijken voor een verjaardagscadeau voor een vriendinnetje. Ze is net verhuisd en Apart Living is de beste plek voor een gek muurversiersel voor in haar nieuwe huis. En misschien ook meteen iets moois voor in mijn eigen huis 😉

Apart Living

Nomnomnom
Al dat winkelen maakt me hongerig. Aan leuke café’s geen gebrek in Alkmaar. Ik hoef niet lang te zoeken naar een fijne plek. Ik word veel te makkelijk bij Soepp naar binnen gelokt door de gezellige spulletjes die voor de gevel staan.

Soepp Alkmaar

In de retro huiskamer is alles te koop. En als het aan mij ligt, koop ik alles. Helaas heb ik mijn handen al vol aan mijn camera, laptop en slaapspullen voor de aankomende dagen, dus ik houd het bij een kopje koffie en wat lekkers erbij.

Soepp Alkmaar

Bij Soepp eet je –hoe kan het ook anders- soep! Elke dag een andere, huisgemaakte en biologische soep. Ik ben alleen, maar voel me niet zo. De uber-vrolijke eigenares Sophie is wel in voor een praatje en aangezien we allebei dol zijn op kookboeken, hebben we genoeg om over te kletsen. Sophie, kom je binnenkort ook een winkeltje openen bij mij om de hoek, in Utrecht?

Niet zo’n zin in soep? Dan biedt Lunchcafé Echt een heerlijk alternatief. Het café is net buiten de oude stad, maar dat betekent in werkelijkheid niet meer dan een paar minuten lopen. Hier kies je tussen speltboterhammen, tosti’s en supergezonde salades. En dan die verse sapjes! Bleekselderij, komkommer, avocado, sinaasappel, peterselie en banaan. Past er nog meer in één drankje?

Echt alkmaar

Naar het museum
Een echte toerist brengt natuurlijk ook een bezoekje aan het museum. Keuze genoeg in Alkmaar. Als je moet kiezen, zou ik gaan voor het Stedelijk Museum. Het museum laat de boeiende geschiedenis van de stad zien op een moderne en speelse manier. De verhalen van het verzet tegen de Spaanse bezetter worden verteld door virtuele soldaten en leiders uit de zestiende eeuw. Voor kinderen is het helemaal een avontuur om het museum te ontdekken. Er zijn speurtochten, spannende opdrachten en zelfs een tentoonstelling met speelgoed uit 1900 – 1960 dat eventjes tot leven komt.

Museum Alkmaar

Het Nationaal Biermuseum de Boom bevindt zich in een prachtige, oude brouwerij en laat zien hoe bier vroeger gebrouwen werd. Van buiten een stuk indrukwekkender dan van binnen. Na een half uurtje sta ik weer buiten, maar heb wel ontzettend veel zin gekregen in een lekker, koud biertje.

Na een bezoek aan de Kaasmarkt kun je het Hollands Kaasmuseum in het Waaggebouw eigenlijk niet overslaan. Maar na de markt zou ik wel even wachten met een bezoek. Het is er dan ontzettend druk. In het museum ontdek je hoe kaas vroeger gemaakt werd.

Kaasmarkt

Mijn all time favorite in Alkmaar is toch wel het Beatles Museum. Ik ben geen fan, maar kijk mijn ogen uit naar de gigantische collectie Beatles prullaria en waardevolle LP’s die superfan en eigenaar Azing Moltmaker in zijn hele leven bij elkaar verzamelde.

alkmaar

Nog meer Alkmaar
Dat er genoeg te doen is in het mooie Alkmaar blijkt maar uit hoeveel blogs ik er al over geschreven heb. Bijvoorbeeld over het grootste Beatlesmuseum ter wereld, de (te) gekke Indoor Camping en natuurlijk de bekende Kaasmarkt. Want die hoort ook gewoon op je Alkmaarlijstje thuis.

Dit is vast niet de laatste keer dat ik naar Alkmaar ben geweest. Vertel me wat ik nog gemist heb, zodat ik de volgende keer nog meer nieuwe dingen kan ontdekken.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.