Er zijn van die typische plekken die ik gezien moet hebben tijdens mijn reis door Nederland. De Kaasmarkt in Alkmaar is daar één van. Want als alle buitenlandse toeristen er massaal op afkomen, moet er toch wel iets bijzonders te zien zijn?!

alkmaar

Ik blijf in Alkmaar slapen. Ik heb namelijk gehoord dat je er vroeg bij moet zijn als je een goede plek op het Waagplein wilt hebben. Om 10.00 uur begint het spektakel. Ik meld mij stipt om 9.00 uur op het plein. Vroeg genoeg? Dat wel! Maar ik ben zeker niet de eerste. De kleine tribune die klaarstaat is al bijna vol. Ik vind een plekje langs het dranghek, waar ik volgens mij alles mooi kan zien. Het enige wat ik nu nog kan doen is… wachten.

Kaasmarkt
De kaas ligt al klaar en het publiek wacht vol spanning. Maar tot 10.00 uur gebeurt er helemaal niks op het plein.


Ik sta even weg te dromen en als ik een half uur later verschrikt opkijk zie ik dat er inmiddels honderden mensen rondom het plein staan. Jemig! Wat een drukte. Ik ben blij dat ik vroeg ben gekomen. Er staan nu ook mannen in witte pakken met gekleurde hoedjes en mooie kaasmeisjes in traditionele klederdracht. Om 10.00 uur beginnen de klokken te spelen en wordt de bel onder de Waag geluid.

Kaasmarkt
Als eerste wordt de kaas gekeurd. Dat betekent kijken, voelen en proeven!


Een presentatrice legt in vier (!) talen uit dat de Alkmaarse Kaasmarkt al meer dan 400 jaar oud is. De mannen in witte pakken zijn de kaasdragers die nog steeds lid zijn van het eeuwenoude Kaasdragersgilde. Ze moeten wel sterk zijn, want elke kaas weegt 13 kilo. Ze dragen er acht per keer. Dat is 104 kilo!

kaasdrager
Kaasdragen doe je niet zomaar. De mannen ‘huppen’ als het ware met de houten kaasdragers aan hun schouders. Op die manier is het gewicht blijkbaar het beste te tillen.

kaasdrager

Ik kom er meer en meer achter dat de Kaasmarkt één grote show is. Zou de kaas nog echt worden gewogen en verhandeld? Of wordt het spektakel elke vrijdag speciaal voor ons in scène gezet? Ik weet het niet en eigenlijk maakt het me ook niet uit. Het is hoe dan ook leuk om te zien. Sommige kaasdragers maken geluidjes elke keer als ze na een ‘hup’ op de grond neerkomen. Een soort van kerstmangeluid: “Ho! Ho! Ho!” Ik lach me rot hier! Wat een (kaas)gekte.

kaasmarkt
Als ik mijn best doe kan ik al die toeristen wegdenken en voor me zien hoe dit tafereel er driehonderd jaar geleden echt uitzag.

20150731100942__MG_0334-01

20150731102656__MG_0359-01

Ik word weer terug naar het nu geroepen als ik twee kaasdragers hoor kletsen: “Ik ben vanochtend begonnen met het installeren van Windows 10.” Ja, dat past dus niet zo bij die klederdracht en kilo’s kaas aan je schouders, meneer!

Kaasmarkt

De Kaasdragers tillen steeds acht kazen van het plein naar de Waag. Daar worden de kazen gewogen en weer terug naar het plein getild. Daar tillen sterke mannen de kazen op karren. Die worden vervolgens de stad uit gerold, terug naar de vrachtwagen waar ze vanochtend uit zijn gekomen.

De toeristen maken honderden foto’s tegelijk. En ik krijg vooral heel veel trek van al die grote schijven goudgele kaas.

Kaasmarkt

Rond 12.30 uur is de Kaasmarkt weer afgelopen. De toeristen verspreiden zich over de stad en de restaurants kunnen hun terrassen weer opbouwen. Langs het Waagplein is een markt waar kleine kazen te koop en te proeven zijn. Er worden tosti’s gebakken met echte Goudse kaas en natuurlijk poffertjes en stroopwafels. Want daar zijn wij Nederlanders nou eenmaal heel erg goed in!kaasmarkt

Ook naar de traditionele Alkmaarse Kaasmarkt?

Wil je ook de echte traditionele Alkmaarse Kaasmarkt een keer van dichtbij meemaken? Dat moet je echt eens doen. En het is helemaal gratis. Je moet alleen wel een beetje op tijd zijn, wil je daadwerkelijk iets kunnen zien. Verder zijn deze tips ook wel handig:

  • De Kaasmarkt in Alkmaar is van april tot september elke vrijdag van 10.00 uur tot 12.30 uur op het Waagplein.
  • Het is het makkelijkst om met de trein of bus naar Alkmaar te komen. Vanaf station Alkmaar is het tien minuten lopen naar het centrum. De Kaasmarkt is bij het Kaasmuseum en VVV-kantoor. Die worden duidelijk aangegeven op de bordjes.
  • Kom je toch met de auto dan parkeer je de auto het beste ergens rondom het centrum.
  • Als je niet vooraan staat is het spektakel echt een stuk minder goed te zien. Ik zeg het dus nog maar gewoon een keer: kom op tijd! Er hangt trouwens wel een groot scherm waarop je kunt meekijken. Maar echt is toch echt veel leuker.
  • De markt tijdens en na afloop van de show is leuk, maar ontzettend druk. Ik stond op een gegeven zelfs vast. Kon geen kant uit. Beter is om eerst iets anders te gaan doen en later terug te komen voor een lekker kaasje.
  • Iets anders? Wat dacht je van een mooie rondvaart. Langs het Waagplein stap je zo in één van de rondvaartboten die je voor € 6,- p.p. een uur lang door grachten van Alkmaar varen.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.