Op pad met een stranger in een vreemde stad. Hoe bereid je je voor op zo’n dag? Volgens mij kan dat niet. Dus ik verwacht niks, bereid me minimaal voor en laat vandaag alles gewoon over me heenkomen.

Waarom ik op pad ga met iemand die ik niet ken? Dat zit zo. Een paar weken geleden vroeg ik via Reishonger.nl wie een bijzondere plek in Nederland wist die ik absoluut niet mag missen. De leukste tipgever mocht met mij mee op pad. Marije reageerde dolenthousiast: “Smeer je eigen boterham en ga op weg naar het Abdijplein en geniet onder één van de grote, groene bomen op het rustige plein.” Gaan we doen dus!

Middelburg

Marije en ik hebben om 10.00 uur afgesproken op het station van Middelburg. Dat betekent vroeg op! Om 7.15 uur op zondagochtend sta ik met dikke ogen op Utrecht Centraal. Op een paar enthousiaste dagjesmensen met stevige stappers en wandelstokken na, ben ik de enige. Twee en een half uur later rijd ik station Middelburg binnen. Een tikkeltje nerveus, want je weet het maar nooit. Misschien is Marije stiekem een rare man met louche bedoelingen?

Het valt reuze mee. Marije is een vrouw (pfieuw) en is net zo enthousiast en vrolijk in het echt als ze in haar online reactie was. Dit kan nog wel eens een heel gezellige dag worden.

Abdijplein

Wandelen met een gids is niet saai
We beginnen onze ontdekkingstocht door Middelburg met gids Ina. Al dertig jaar wandelt ze met toeristen door haar mooi stadje. Hartstochtelijk vertelt Ina ons over haar stad. Het vergeten bombardement van 1940, de wederopbouw na de oorlog en zelfs de filmopnames van ‘Michiel de Ruyter’ in de binnenstad komen voorbij.

Gids
Een gids saai? Ina niet hoor! Zij laat zelfs wel even zien wat er gebeurt als je op de stoeltjes van dit bronzen kunstwerk gaat zitten. Goed kijken!


Wanneer we de grote, bekende gebouwen hebben gezien, wandelen we tussen de Zeeuwse huisjes achter de hoofdstraten. Marije komt wel vaker in Middelburg, maar ook voor haar opent zich een wereld die ze nog niet eerder heeft gezien. Hier staan hele straten op de monumentenlijst. Om hier te verdwalen in het web van steegjes is alleen maar fijn.

Middelburg
_MG_6345-01

_MG_6334-01

We eindigen onze wandeling heel toepasselijk op het Abdijplein. Daar staat het Zeeuws Museum. Ook maar even een kijkje nemen dan. De grote collectie van Zeeuwse ambachten geven een prachtig inzicht in de geschiedenis van de provincie. De traditionele klederdracht komt uitgebreid aan bod. De foto-expositie ‘Schieten tegen het verleden’ maakt diepe indruk op me. Het zijn amateurfoto’s die gemaakt zijn rondom het bombardement in Middelburg. Door de ogen van de mensen die erbij waren zie ik de verwoestingen van de oorlog.

Zeeuws Museum

Rondje van de zaak
De zon schijnt, dus we willen buiten zijn. Een rondvaart door de grachten van de Zeeuwse hoofdstad is de perfecte activiteit voor dit mooie weer. Marije en ik zitten vooraan alsof we de beste leerlingen van de klas zijn. Nou ja, hier hebben we wel het beste uitzicht! Hilarisch detail van de rondvaart is dat we steeds onder veel te lage bruggen door varen. Steeds als de schipper ons waarschuwt voor de volgende brug moeten we zo diep mogelijk bukken. Niet echt ontspannen, maar wel lekker avontuurlijk. Tussen de duikbewegingen door genieten we van het zonnetje en het uitzicht. De schipper kletst aan een stuk door over alles wat we onderweg zien. Nu mag ik mijzelf toch wel een echte Middelburgkenner noemen.
Rondvaart Middelburg
Rondvaart Middelburg

En hier kun je lekker eten
Op zoek naar een gezellig terras aan de Markt in de binnenstad van Middelburg belanden we bij restaurant de Vriendschap. De kaart is groot en de broodjes net zo. Marije en ik zitten hier zo lekker dat we bijna de tijd vergeten. We beppen alsof we elkaar al jaren kennen en proberen tussendoor af en toe een hapje van ons goed belegde broodje te nemen. Fijne plek.

Vriendschap

Voor het diner heb je ruime keuze in de kleine stad. Die Zeeuwen weten wel wat lekker eten is. En al helemaal als het om vis gaat. In de meeste restaurants serveren ze het eten zo uit de Noordzee. Restaurant De Gouden Bock is zo’n plek. Het lichte en frisse interieur voelt bijna mediterraan. Op het menu staat echte Scheldekreeft, zo vers als maar kan. Er hangt wel een prijskaartje aan, dus besluit ik ‘m als voorgerecht te nemen. Dan heb ik de Zeeuwse delicatesse in elk geval geproefd.

Gouden Bock

Een toprestaurant tijdens mijn bezoek aan Middelburg is Brasserie 1600. Het interieur is niet buitengewoon, de menukaart des te meer. Ik kan moeilijk kiezen tussen al die lekkere gerechten. Vis, vlees en genoeg vega. Ik neem een heerlijke aspergesoep vooraf en kies daarna de goedgevulde aspergesalade. Je raadt het al, ik ben gek op asperges.

_MG_6610-01

Dit is er nog meer te doen in Middelburg

Eén dagje Middelburg is sowieso niet genoeg. Maar ik wil nog meer van Zeeland zien, dus moet toch afscheid nemen van deze heerlijke stad. Aan deze dingen kwam ik niet meer toe:

 • Beklim de Lange Jan. 207 treden voor een waanzinnig uitzicht.
 • In de zomermaanden rijdt er dagelijks een paardentram door de binnenstad. Voor € 4,- per persoon word je twintig minuten door de stad gereden.
 • In Museum Arnemuiden maak je kennis met de geschiedenis van de handel en visserij in het voormalige vissersstadje Middelburg.
 • In de Vleeshal worden exposities van moderne kunst gehouden. De Vleeshal vind je in het oude, gotische stadhuis van Middelburg.
 • Van maandag tot en met zaterdag kun je heerlijk winkelen in de overzichtelijke binnenstad. Op zondag zijn de winkels gesloten.


_MG_6333-01

Dank je wel Marije voor een heerlijk dagje Middelburg. Je hebt helemaal gelijk; wat een prachtig plein is het Abdijplein 🙂

Wat mist er nog op mijn lijstje activiteiten in Middelburg?

Reacties

  Hanny Mallekote

  De Kunst en Cultuurroute. Elke eerste zondag van de maand openen de deelnemers van de Kunst & Cultuurrroute Middelburg speciaal voor u hun deuren. U kunt dan van 13.00 tot 17.00 uur gewoon binnenlopen, rondkijken en kennismaken met de makers van al het moois dat u ziet. U kunt de deelnemers herkennen aan de vlag met het logo van de Kunst & Cultuurroute, zoals linksboven op deze website http://www.kunstroutemiddelburg. nl te zien is.

  02/10/2016 at 11:59 pm
  Beppie

  Voor degenen die het avontuur niet aangaan om met een wildvreemde een stad te verkennen is er een fotospeurtocht. Een leuke manier om een stad echt te ZIEN. Ook in Middelburg is een fotospeurtocht gemaakt.

  14/09/2016 at 8:40 am
  Marit

  Hee!!

  Klinkt als een perfecte dag in Middelburg. Je mist nog de activiteit : Escape Room Kamer 51. Deze Escape Room is een echte aanrader en deze is gevestigd in Middelburg op loopafstand van het centrum.

  Groetjes Marit

  15/02/2016 at 11:38 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.