Eén keer per jaar verandert de romantische stad in het zuiden in een echt winterwonderland. Van 29 november tot en met 30 december is het Magisch Maastricht op het Vrijthof. De kou van de winter drink ik weg met een heet glas glühwein, terwijl ik uitkijk over de gigantische ijsbaan waar kinderen één voor één uitglijden. Het is weer even wennen met die dunne ijzers op het gladde ijs.

ijsbaan

Ik ben lang geleden eens in Maastricht geweest. Was het voor een bruiloft of een dagje uit? Ik weet het niet meer. Ik heb nog wat vage beelden in mijn hoofd, van het grote plein midden in het centrum, grote kerken en terrasjes. Maar nu ik midden op het Vrijthof sta lijkt niets meer op wat mijn herinnering zegt. Ik zie houten stalletjes, versierd met dennentakken en witte lampjes. De carrousel in het midden lijkt te komen uit het Wonderland van Alice. Als je me zou vertellen dat de Kerstman bestaat en ik nu in zijn achtertuin sta, zou ik je geloven.

Kerstman

Ik ga natuurlijk eerst in het reuzenrad. Dat zag ik van ver al staan. Zonder aandacht te schenken aan de kerstkraampjes loop ik in één rechte lijn op de grote attractie af. De elektronische kerstliedjes knallen uit de speakers, terwijl ik € 4,- ruil voor een plekje in een gondel. Langzaam draait het lichtgevende rad omhoog en ik wieg rustig heen en weer. Eenmaal in de top voelt alles toch wat breekbaar. Ik hoor iets kraken en er giert een vleugje angst door mij heen. Even sluit ik mijn ogen en als ik ze weer open zie ik pas wat een fantastisch uitzicht ik heb over de fonkelende kerstmarkt.

Magisch Maastricht
reuzenrad

Nu ik weer met beide benen op grond sta is het tijd om de rest van Magisch Maastricht te ontdekken. De kerstmarkt heeft meer dan 50 houten stallen waar je originele, gekke en mooie cadeaus kunt kopen voor de kerst. Energie over? Huur een paar schaatsen en waag je op de 800 vierkante meter grote ijsbaan. Daarna heb je wel een warme chocolademelk verdiend. Die drink je gezellig in het overdekte en verwarmde (!) paviljoen.

Paviljoen

Er zijn nog meer winterse activiteiten in Maastricht. Wat dacht je van het Magisch Cultuur Festival. Liefhebbers van theater, dans, muziek en andere kunst kunnen hun hart ophalen. Er zijn optredens, kerstconcerten, exposities, historische kerstwandelingen en zelfs verhalenvertellers die je een magische avond bezorgen.

Kerstster

Kerstmarkt

Hier vind je een overzicht van alle culturele activiteiten rond de kerstdagen in Maastricht.

  • Wie zich echt wil laten betoveren gaat ook naar het Wintercircus, van 20 december tot 3 januari.
  • Op de website van Magisch Maastricht vind je allerlei kortingsarrangementen. Bijvoorbeeld een oliebol, warme chocomelk en een ritje in het reuzenrad voor € 6,50.
  • Lekker slapen tijdens je verblijf? In het superhippe Designhotel slaap je met twee personen al voor € 90,- per nacht. Zelf koos ik voor het St. Martenslane hotel, vlakbij het station. Voor € 75,- per nacht heb ik heerlijk geslapen in de stijlvolle kamer.
  • Genoeg vermaak tijdens Magisch Maastricht. En als je nog wat extra tijd hebt, ga dan ook eens naar Kerststad Valkenburg. In mijn blog lees je er alles over.


Schaatsbaan

Bezoek Magisch Maastricht voor het echte kerstgevoel. Met de kerstmarkt, de schaatsbaan, het grote reuzenrad en het Magisch Cultuur Festival is Maastricht dé plek om het warme kerstgevoel te ervaren. Het enige wat nog ontbreekt is een laagje sneeuw. Maar dat is misschien maar een kwestie van tijd.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.