Drie podia, een grote tent, bier en burgers, een blokkenschema, marktkramen en een grasveld. Als je dat hebt, mag je jouw feest een festival noemen. Breda Barst voldoet aan al deze eisen. Er is maar één verschil met de andere bekende festivals: je hoeft geen entree te betalen.

Breda Barst

Het tweedaagse festival is in het prachtige Valkenberg park, nog geen tien minuten lopen vanaf Breda CS. Mijn broertje Richard en ik gaan alleen de laatste dag. De eerste bands beginnen net te spelen als wij het terrein op lopen. Richard is een echte muziekliefhebber en vertelt mij wat ik niet mag missen. De Britse rockband The Rifles en niemand minder dan Jett Rebel staan op het lijstje.

Breda Barst
Kinderen zijn ook welkom op Breda Barst.


We lopen wat rond en blijven af en toe bij een podium staan om te luisteren naar een band. Het is nog te vroeg voor een dansje, dus verken ik eerst maar eens de markt. Armbandjes, mutsen en zonnebrillen. Alles wat je verwacht op een festival.

Festivalbroodje
We beginnen de middag met een festivalbroodje. Geen vette hap met veel te veel saus, maar een driedubbele sandwich met zalm en kruidenkaas.

Markt Breda Barst

Breda Barst eten
Ik betaal 3,75 euro voor een bekertje fruit. Het valt tegen, het lijkt wel blikfruit.
Een biertje kost 2,50 euro en voor het eten betaal je tussen de 5,- en 10,- euro.


Wat opvalt zijn de dames van Pop Up Pizza. Zij serveren geen kleffe pizza’s, maar een kijk- en luisterervaring in een pizzadoos. Ik neem plaats op het krukje achter de bezorgscooter en luister naar een hoorspel terwijl ik door twee kijkgaatjes in de bezorgbak kijk. Ik zie een zwart-witte, uitgevouwen kijkdooswereld. Een stem laat mij nadenken over de vraag of ik wel normaal ben. Na afloop concludeer ik dat dat niet zo is. Een grappige ervaring op een plek als deze.

Pop Up Pizza
Je wordt wel een beetje raar aangekeken als je zo achter een scooter zit.


Het is tijd voor muziek. De deuntjes van The Rifles doen me denken aan The Kooks. Voor het eerst zie ik mensen dansen voor het podium. De mannen zijn energiek en warmen ons op voor de klapper van de dag: Jett Rebel. Tientallen gillende meiden verzamelen zich vooraan bij het podium. Ik sta achteraan en kan het optreden van de Haagse muzikant niet zien, wel horen. Het klinkt lekker en ik waag zelf ook een klein dansje.

The Rifles
Het is nog vroeg, maar daar hebben de The Rifles geen last van.
Dansen
Er mag gedanst worden!
Draaimolen
Intussen vermaken de kinderen zich ook prima in de draaimolen.
Bekertjes
20 bekertjes voor een muntje. Een zakje chips is snel verdiend.


Als afsluiter staat Therapy? op het programma. De muziek van deze metalband is wat te hard naar mijn smaak. We besluiten naar het hostel te gaan. Op weg naar de uitgang word ik nog één keer verrast door wat mij betreft het beste optreden van de avond: Joris Dee. Samen met de klassieke viool en de prachtige stem van Indra Kartodirdjo zingt hij zachte, zuivere liedjes. Een mooie afsluiting van een groots klein festival.

Joris Dee
Een intiem optreden verstopt in een hoekje naast de uitgang.


Na het festival overnachten wij in Breda Youth Hostels. Voor maar 30 euro per persoon per nacht slaap je in een simpele kamer. De gedeelde toiletten en douches bevinden zich op de gang. Meer heb je niet nodig na een avond stappen. Je kan zo laat aankomen als je wilt en hoeft niet van tevoren te reserveren. Het hotel bevindt zich recht tegenover Breda CS.

Breda Youth Hostel
Het hostel bevindt zich in een oud monumentaal pand.
Breda Youth Hostel
Werkelijk alle muren in het hostel zijn beschilderd met vrolijke kunstwerken.

Reacties

  Leonoor

  Wij bemerken ook altijd verschil wanneer er grotere evenementen zijn bij ons in de omgeving. Barst is inderdaad een leuke gratis aangelegenheid, Bloemencorso Zundert is er ook eentje van.

  17/01/2017 at 11:04 am
  Maaike

  Breda Barst is altijd zo’n tof festival!! Heb jaren in Breda gewoond, maar vorig jaar was m’n eerste jaar als niet-Bredase en toen wilde ik barst natuurlijk echt niet missen! Helaas geen studentenflat meer; dus nu lekker luxe doen in het stadhotel (aanrader voor iedereen die weekendje naar Breda wil ofzo). Gelukkig op steenworp afstand van het park dus kon zo m’n bed in rollen, ideaal. Nu wachten op de volgende uitbarsting !

  27/01/2015 at 2:03 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Hoi Maaike,

   Het is echt een tof festival ja! Ik ben vooral zo verbaasd dat het helemaal gratis is. Te gek! Daardoor komen er zoveel totaal verschillende mensen. Volgens mij is dat de kracht van Breda Barst, dat het voor iedereen is. Heel tof! Wat mij betreft ben ik er dit jaar gewoon weer 🙂

   27/01/2015 at 2:23 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.