Boswachter Herman neemt ons mee op een bronstexcursie. In het najaar gaan de edelherten op zoek naar de liefde. Het mannetje laat zijn beste burl horen in de hoop indruk te maken op de vrouwtjes. En ik hoop dat geluid vanavond ook te horen.

Zonsondergang tussen de bomen
De zon gaat langzaam onder tussen de bomen. Dat geeft een sprookjesachtige sfeer.


Op de uitgestrekte heide, met de paarse struiken en ondergaande zon, waan je je in een scène van Lord of the Rings. Het enige wat dat gevoel verstoort is het constante geruis van de snelweg op de achtergrond.

Boswachter Herman
Boswachter Herman vertelt over de edelherten en de andere dieren in het bos.


We verschuilen ons geruisloos achter grote schermen. We willen de herten niet afschrikken. De bronstperiode is pas net begonnen. Er zijn dus nog niet zoveel herten actief. We hebben geluk! Een edelhert met een indrukwekkend gewei laat zich zien. Ik maak snel een foto en vol verwachting luister ik naar de stilte. Het grote hert heeft ons opgemerkt en vertrekt langzaam zonder zijn burl te laten horen.

 

Edelhert op de Veluwe
Je kan hem bijna niet zien, maar hij staat er echt. Het statige edelhert met zijn indrukwekkende gewei.
Schermen
Verscholen achter de schermen hebben we een weids uitzicht over de heide.


Als het begint te schemeren is daar dan eindelijk het geluid waar ik voor gekomen ben. Het burlen. Het lijkt een vreselijk harde en onbeschofte boer. We zien de herten niet, maar van alle kanten horen we ineens het diepe burlen van de edelherten. Na bijna een uur in stilte te wachten voelt het alsof ik iets gewonnen heb. Wachten brengt mij wel vaker mooie dingen. Zoals het beste kiekje van de Gouden Koets of nieuwe vrienden tijdens een poollichtexpeditie.

Zo klinkt een bronstig edelhert


Het is inmiddels donker en we wandelen langzaam terug. Terug bij het verzamelpunt vertelt boswachter Herman ons alles over het edelhert. Wist je bijvoorbeeld dat de herten elk jaar hun gewei verliezen? En een paar maanden later hebben ze gewoon weer een nieuwe!

Edelhert gewei
Onder het genot van een plakje cake, gebakken door de vrouw van boswachter Herman, vertelt hij over het grote gewei van het edelhert.


De bronstexcursie kun je boeken bij Natuurmonumenten. Wees er snel bij, want de bronst duurt maar even en is een populaire activiteit. Draag donkere kleding en stevige schoenen en neem een zaklamp mee voor op de terugweg. Een warme trui is ook een aanrader, want zodra de zon onder is koelt het snel af. Het verzamelpunt is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Een auto is wel heel gemakkelijk. En anders pak je gewoon een hotelletje in de buurt.

Ieder jaar organiseert Stichting het Nationaal Park de Hoge Veluwe het NK burlen. Dit jaar is de strijd al gestreden. Maar ik ben wel heel benieuwd naar jouw burl. Neem je beste burl op met je telefoon en Twitter, Facebook of mail (daisy@reis-blogs.nl) de opname naar mij. Dan zoek ik mijn persoonlijke burl-kampioen uit. Wie durft?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.