De Keukenhof was voor mij de eerste kennismaking met een van Hollands mooiste exportproducten; de bollen. Mijn moeder was al een fan en na die dag met haar door die geweldige, toeristische attractie in Lisse neem ik haar nogmaals op sleeptouw. Ik wil meer weten van de bol die Japanners en Amerikanen betovert. Tijd voor een bezoek aan de Bloemendagen in Anna Paulowna, en een kijkje in de poldertuin.

Daisy in de tulpen

Vanuit Utrecht is het best een stevig eindje rijden naar de West-Friese geestgronden waar de Hollanders al generaties lang tulpenbollen veredelen. Het bezoek aan de Keukenhof ligt ons nog vers in het geheugen. Ook hier zien we aan de hardroze, knalrode of diepblauwe velden langs de snelweg dat we de goede kant op rijden. En ook hier komen we touringcars tegen, al zijn het er veel minder dan in de buurt van de Keukenhof.

tulips

De Bloemendagen beleven hun 62e editie. Een tentoonstelling van mozaïeken die zijn opgebouwd uit duizenden bloemetjes van de hyacint. Bekende Nederlanders als Marco Borsato, Guus Meeuwis en Matthijs van Nieuwkerk, Disneyfiguren en versierde bruggen. Voor ‘de poldersen’ -zo noemen de bewoners van de geestgronden zich- is alles in bloemen te vangen, merken mijn moeder en ik als we Anna Paulowna binnenrijden, op zoek naar het infocentrum.

mozaiek bloemendagen
bloemendagen

Gevonden! De vriendelijke dames in de oranje keet bij een bescheiden parkeerterrein delen een tijdschrift uit met alles wat je als toerist moet weten over deze streek, en raden je aan om eerst naar de poldertuin te gaan. ‘‘Dan hoef je niet meer naar de Keukenhof’’ zeggen ze zelfs. Zou dat zo zijn?

tulpen

Eerst maar koffie bij De Ben, op loopafstand van de info-keet. Een ouderwets gezellige cafetaria met een ruime keuze aan goed Hollands eten. Vier Japanners aan de tafel naast ons genieten van hun uitsmijter, een tafel verderop kiest het gezelschap voor witte boterhammen met kroketten. Wij doen het met koffie en delen een aarbeienbavaroisepunt. Net als in de Keukenhof zijn de toiletten hier spic en span, en staat er een rij. Wie niets bestelt, betaalt 50 cent voor een toiletbezoek. Een rolstoeltoegankelijk toilet heeft De Ben niet, en dat is best lastig. Ook hier ben ik een van de jongste bezoekers en is lang niet iedereen even fit als mijn moeder en ik.

bloemendagen

De Poldertuin is even kleurrijk als de Keukenhof, maar totaal anders. Niet te vergelijken; elke toerist zou beide tuinen moeten zien. De orgelman heet ons welkom; de toegang tot de tuin kost niets! De 200.000 bloembollen zijn door 13 (!) vrijwilligers gepoot. Kwekers uit het Noordelijk Zandgebied hebben de bollen geschonken, lezen we in het tijdschrift waarmee we de tuin doorgaan. De variatie is onvoorstelbaar groot. De verschillen in kleur, hoogte, bloemvorm. Zelfs ik ben onder de indruk. Je moet het zien om het te kunnen geloven!

poldertuin

Die enorme verscheidenheid is het schoolvoorbeeld van Hollands geduld en deskundigheid, vertelt Rober van den Berg. Deze bollenkweker zat jarenlang met zijn broer in de bollen, net als hun vader en grootvader. Ze hebben geen opvolgers en dus verkochten ze het bedrijf. Maar de liefde voor de bollen, die heeft Rober nog steeds. Hij rijdt vooruit, over de lange Molenvaart bijna Anna Paulowna uit. We begrijpen meteen waarom we hier moeten zijn. Waar je ook kijkt zie je ze: bloeiende bollen. Met verlopende kleuren, voor Japan. Bloemen die wel pioenrozen lijken, voor Franse parken. Lage, rode, potvarianten voor de USA.

Ik wil wel eens weten hoe het nou precies zit met die tulpen. Waarom zijn ze nou eigenlijk zo bijzonder? Tulpenboer Rober neemt mij mee het tulpenveld in, waar ik hem een paar vragen stel. Dat zie je terug in mijn vlog over de Hollandse tulpenvelden.<h2>Wist je dat? Weetjes uit de bollenstreek:</h2>

* Inspecteurs van de Bloembollen Keuringsdienst (BKD) bepalen de klasse waarin een bol valt.
* Rond de 70% van alle bloembollen die particulieren kopen, gaan nooit de grond in.
* ‘Ziek zoeken’ een vak is; je loopt door de bollenvelden op zoek naar schimmels.
* Het 7 jaar duurt voordat uit een bevrucht tulpenzaadje een nieuwe bloembol is gekweekt
* Het bij de bollenvelden niet om de bloemen gaat, maar om de bollen?
* Steeds meer toeristen naar West-Friesland komen om de bollen te zien?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.